ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ στο πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό

Νεκρός ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ στο πολύνεκρο ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό
ΑΠΕ ΜΠΕ

Ένας ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, σκοτώθηκε σε ισραηλινή επιδρομή σήμερα με στόχο πολυκατοικία στη Βηρυτό, δήλωσαν στο Reuters δύο λιβανικές πηγές ασφαλείας.

 

Ο διοικητής της μονάδας της Χεζμπολάχ ονομάζεται Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο Ιμπραχίμ Κουμπάϊσι ήταν ανώτατος διοικητής της Χεζμπολάχ, επικεφαλής της μονάδας ρουκετών και πυραύλων της σιιτικής οργάνωσης.

Από το πλήγμα στη Βυρητό, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν όπως ανακοίνωσε το υπουργείο της Υγείας του Λιβάνου.

Επίσης, δύο μέλη του προσωπικού της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ήταν μεταξύ των 558 ανθρώπων που σκοτώθηκαν στον Λίβανο στην αεροπορική επιδρομή της Δευτέρας, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της οργάνωσης.

Χθες μια από τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ είχε στόχο τον στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ στο νότιο τμήμα του Λιβάνου Αλί Καράκι.

Με ανακοίνωσή της αργά χθες η σιιτική οργάνωση τόνισε ότι ο Καράκι «είναι καλά» και βρίσκεται σε «ασφαλή τοποθεσία».

Από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο τους τελευταίους μήνες ήδη έχουν σκοτωθεί ο «υπ’ αριθμόν δύο», ο Ιμπραχίμ Ακίλ και ο επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, Φουάντ Σουκρ.

«Τέλος χρόνου για τη Χεζμπολάχ»

Νωρίτερα ο ισραηλινός στρατός προανήγγειλε την κλιμάκωση των επιθετικών επειρήσεων στο Λίβανο περνώντας σε νέα φάση εκτεταμένων αεροπορικών επιδρομών με στόχο την Χεζμπολάχ.

«Δεν πρέπει να δοθεί αναβολή στη Χεζμπολάχ», δήλωσε ο Χέρζι Χαλέβι, Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, σύμφωνα τον Ισραηλινό στρατό.

«Συνεχίστε με πλήρη ισχύ. Θα επιταχύνουμε σήμερα τις επιθετικές επιχειρήσεις ενισχύοντας τους σχηματισμούς μας. Η κατάσταση απαιτεί συνεχή σθεναρή δράση σε όλους τους τομείς», συνέχισε.

Το Ισραήλ και την Τρίτη συνέχισε τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο χτυπώντας ξανά τη Βηρυτό, από τις οποίες τουλάχιστον 558 άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων 50 παιδιά και 94 γυναίκες, δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Φιράς Αμπιάντ.

Ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) και μαρτυρίες.

Το IDF είπε ότι η επίθεση ήταν ένα «στοχευμένο χτύπημα».

Σε μια επιχειρησιακή ενημέρωση, η πολεμική αεροπορία του Ισραήλ είπε ότι έριξε σχεδόν 2.000 ρουκέτες στον Λίβανο τις τελευταίες 24 ώρες.

Φωτογραφίες του IDF με πυραύλους μέσα σε σπίτια στο Λίβανο

Την ίδια στιγμή με την δημοσιοποίηση βίντεο και φωτογραφιών, ο ισραηλινός στρατός, επιχειρεί να στοιχειοθετήσει, ότι μέλη της Χεζμπολάχ χρησιμοποιούν κατοικίες αμάχων στο Λίβανο ως αποθήκες όπλων και χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες, μετά την αιματηρότερη επίθεση κατά κατοικημένων περιοχών.

Σε βιντεοσκοπημένη δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι εξήγησε ότι οι IDF προειδοποίησαν κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών του νοτίου Λιβάνου να απομακρυνθούν από τα χωριά τους, όπου η Χεζμπολάχ έχει αναπτύξει έντονη στρατιωτική παρουσία, για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Ο ίδιος υποστήριξε, ωστόσο, ότι η Χεζμπολάχ υπονόμευσε τις προσπάθειες απομάκρυνσης αμάχων υποχρεώνοντάς τους να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Αυτό είναι μέρος της στρατηγικής της Χεζμπολάχ να χρησιμοποιεί αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες για τις τρομοκρατικές δραστηριότητές της», είπε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού

«Σήμερα αποκαλύψαμε πώς αποθηκεύουν φονικά όπλα σε σπίτια αμάχων θέτοντας σε κίνδυνο αθώες ζωές», πρόσθεσε.

Εκτός από το βίντεο οι IDF έδωσαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες οπλικών συστημάτων της Χεζμπολάχ, ανάμεσά τους και μια ρουκέτα μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένη σε σπίτι. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι η ρουκέτα, που ήταν τοποθετημένη πάνω σε υδραυλικό σύστημα, είχε στο σταυρόνημά της περιοχή με αμάχους στο Ισραήλ κι ότι ήταν έτοιμη προς εκτόξευση.

«Αυτή η ρουκέτα είναι ένας μόνος από τους 1.300 στόχους που πλήξαμε στον Λίβανο, περιλαμβανομένων πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς, βαρέων ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Αυτά τα όπλα επρόκειτο να προκαλέσουν σημαντική ζημιά εντός του Ισραήλ», ανέφερε η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το βίντεο έδειξε επίσης εικόνες ρουκετών μεγάλου βεληνεκούς κρυμμένους μέσα σε σοφίτες κατοικιών σε χωριά του νότιου Λιβάνου. Η αποκάλυψη του Ισραηλινού Στρατού εγείρει διεθνείς ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη χρήση αμάχων και κατοικημένων περιοχών από τη Χεζμπολάχ, προκειμένου να προστατέψει το οπλοστάσιό της, κλιμακώνοντας περαιτέρω τις εντάσεις στην περιοχή.