ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΗΚΕ Ο ΣΙΔΕΡΕΝΙΟΣ ΘΟΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

H πιο φονική μέρα στο Λίβανο: 356 νεκροί, 1256 τραυματίες - Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στη Χάιφα

H πιο φονική μέρα στο Λίβανο: 356 νεκροί, 1256 τραυματίες - Ρουκέτες της Χεζμπολάχ στη Χάιφα

O Σιδερένιος Θόλος σε δράση  

AP Photo/Leo Correa

Την πιο φονική ημέρα από το τέλος του εμφυλίου βίωσε τη Δευτέρα (23/9) ο Λίβανος καθώς περισσότεροι από 356 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 1256 τραυματίστηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα.  

Παράλληλα πρόκειται για την πιο θανατηφόρα ημέρα χτυπημάτων από το Ισραήλ στη χώρα από τον πόλεμο του 2006.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ισραηλινού στρατού (IDF) υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι η ισραηλινή πολεμική αεροπορία έπληξε περίπου 1.300 στόχους της Χεζμπολάχ στο Λίβανο και συνεχίζει να πλήττει αυτή την ώρα.

Σε συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι οι στόχοι ήταν σε μεγάλο βαθμό όπλα που ήταν αποθηκευμένα σε σπίτια, συμπεριλαμβανομένων «πυραύλων κρουζ που μπορούν να φτάσουν σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων, βαρέων πυραύλων με κεφαλή 1.000 κιλών, πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς που φτάνουν σε απόσταση έως και 200 χιλιομέτρων, πυραύλων μικρού βεληνεκούς και οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών».

Η ανακοίνωση έγινε την ώρα που συνερχόταν το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ στη στρατιωτική βάση Κίρια για να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο.

Σε αντίποινα προχώρησε η Χεζμπολάχ καθώς στα καταφύγια έσπευσαν οι κάτοικοι της Χάιφας – της τρίτης μεγαλύτερης πόλης του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της χώρας – το βράδυ της Δευτέρας (23/9) όταν ήχησαν σειρήνες συναγερμού για επικείμενη επίθεση με ρουκέτες.

«Ήχησαν σειρήνες στην πόλη Χάιφα και στα περίχωρά της, στο βόρειο Ισραήλ», ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), οι οποίες εντείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον στόχων που φέρονται να συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ στον Λίβανο.

Αρκετές ρουκέτες καταρρίφθηκαν από την αεράμυνα και δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς.

Από το πρωί της Δευτέρας (23/9), η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει περισσότερες από 200 ρουκέτες κατά του Ισραήλ, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η σιιτική οργάνωση σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι το ηγετικό της στέλεχος Αλί Καρακί επικεφαλής του νότιου μετώπου είναι καλά και ότι μεταφέρεται σε ασφαλές σημείο.

Ο Καρακί είναι ένα από τα κορυφαία στελέχη σιιτικής οργάνωσης και μέλος του ανώτατου στρατιωτικού συμβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε προηγούμενες ανάλογες επιθέσεις είχαν σκοτωθεί και άλλα ηγετικά στελέχη της Χεζμπολάχ.

Η ιστορία της σύρραξης Χεζμπολάχ - Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ είναι ένα ισλαμιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Ιράν και διαθέτει μία από τις ισχυρότερες παραστρατιωτικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή. Η κύρια βάση της ομάδας βρίσκεται στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου η Χεζμπολάχ και το Τελ Αβίβ έχουν εμπλακεί σε αψιμαχίες από την έναρξη του πολέμου, θέτοντας ολόκληρη την περιοχή στην κόψη του ξυραφιού.

Ισραηλινή εισβολή: Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέλαβαν σχεδόν το μισό έδαφος του Λιβάνου όταν εισέβαλαν στον Λίβανο το 1982. Αυτό περιελάμβανε και τη Βηρυτό, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις, μαζί με τις δεξιές συμμαχικές με το Ισραήλ χριστιανικές λιβανέζικες πολιτοφυλακές, πολιόρκησαν το δυτικό τμήμα της πρωτεύουσας για να εκδιώξουν τους Παλαιστίνιους μαχητές.

Η επιχείρηση του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 17.000 θανάτους, σύμφωνα με σύγχρονες εκθέσεις και μια ισραηλινή έρευνα για μια σφαγή στον προσφυγικό καταυλισμό της Βηρυτού Σάμπρα και Σατίλα. Πρόκειται για ένα από τα πιο αιματηρά γεγονότα στην πρόσφατη ιστορία της περιοχής. Η έρευνα, γνωστή ως Εξεταστική Επιτροπή Καχάν, κατέστησε το Ισραήλ έμμεσα υπεύθυνο για τη σφαγή που διεξήγαγαν οι δεξιοί χριστιανοί Λιβανέζοι μαχητές. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών στη Σάμπρα και τη Σατίλα κυμαίνονται μεταξύ 700 και 3.000.

Η άνοδος της Χεζμπολάχ: Μια ομάδα σιιτών ισλαμιστών μαχητών που εκπαιδεύτηκαν από το Ιράν εισέβαλε στο διχασμένο πολιτικό τοπίο του Λιβάνου. Το 1983, δύο βομβιστές αυτοκτονίας που συνδέονταν με την παράταξη επιτέθηκαν σε στρατώνα Αμερικανών πεζοναυτών στη Βηρυτό, σκοτώνοντας σχεδόν 300 Αμερικανούς και Γάλλους, καθώς και ορισμένους πολίτες.

Ένα χρόνο αργότερα, μαχητές που συνδέονταν με το Ιράν βομβάρδισαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό, σκοτώνοντας 23 άτομα. Το 1985, αυτοί οι μαχητές συσπειρώθηκαν πιο επίσημα γύρω από μια νεοσύστατη οργάνωση: Χεζμπολάχ.

Ένα «υποστηρικτικό μέτωπο» για τη Γάζα το 2023: Η Χεζμπολάχ αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμμαχίας μαχητικών ομάδων υπό την ηγεσία του Ιράν που εκτείνεται στην Υεμένη, τη Συρία, τη Γάζα και το Ιράκ και η οποία έχει εμπλακεί σε συγκρούσεις με το Ισραήλ και τους συμμάχους του από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Δολοφονία βασικού ηγέτη: Μετά από μήνες ανταλλαγών πυρών οι εντάσεις κλιμακώθηκαν όταν το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον πιο υψηλόβαθμο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ , με ένα χτύπημα στη Βηρυτό τον Ιούλιο. Σε αντίποινα, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον στόχων στο Ισραήλ τον Αύγουστο. Το Ισραήλ αρνήθηκε ότι χτυπήθηκαν σημαντικοί στόχοι και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία που να διαψεύδουν την άρνηση αυτή.


Εκτοπισμένοι κάτοικοι: Η αύξηση των διασυνοριακών συγκρούσεων έχει αναγκάσει τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους τόσο στο βόρειο Ισραήλ όσο και στο νότιο Λίβανο.

Τελευταία επίθεση: Ο Λίβανος βρισκόταν ήδη σε αναταραχή μετά από χιλιάδες μικρές εκρήξεις που έπληξαν τους βομβητές και τα γουόκι-τόκι των μελών της Χεζμπολάχ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, σκοτώνοντας δεκάδες και τραυματίζοντας χιλιάδες. Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε στους κατοίκους του Λιβάνου να «απομακρυνθούν από τον δρόμο του κακού», λέγοντας ότι η χώρα του δεν βρίσκεται σε πόλεμο μαζί τους, αλλά με τη Χεζμπολάχ.