Γαλλία: «Μία κυβέρνηση ρεπουμπλικανική, προοδευτική και ευρωπαϊκή», υπόσχεται ο Μπαρνιέ

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μισέλ Μπαρνιέ
(Sarah Meyssonnier/Pool via AP)Η νέα 39μελής γαλλική κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ συνήλθε για πρώτη φορά το πρωί της Δευτέρας 23/09 στο Ματινιόν, την πρωθυπουργική κατοικία, για ένα «κυβερνητικό πρόγευμα».
Ο Μισέλ Μπαρνιέ υποσχέθηκε κατά την διάρκεια του προγεύματος μία κυβέρνηση «ρεπουμπλικανική, προοδευτική και ευρωπαϊκή». Ζήτησε από τους υπουργούς του να επιδείξουν «ταπεινοφροσύνη και σεβασμό απέναντι σε όλα τα πολιτικά κόμματα».
«Προτεραιότητα είναι τάξη, τάξη, τάξη», δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών Μπρυνό Ρετογιό κατά την τελετή παραλαβής των καθηκόντων του από τον απερχόμενο Ζεράλντ Νταρμανέν.
«Ο γαλλικός λαός θέλει περισσότερη τάξη - τάξη στους δρόμους, τάξη στα σύνορα», δήλωσε ο Μπρυνό Ρετογιό, γερουσιαστής της ριζοσπαστικής δεξιάς γνωστός για τις σκληρές του θέσεις, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης σκληρότερης στάσης στο θέμα της μετανάστευσης.
Οι πρώτες εντάσεις έχουν αρχίσει να εμφανίζονται στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς οι μακρονικοί ανησυχούν για την παρουσία συντηρητικών υπουργών στην κυβέρνηση και έχουν ζητήσει διαβεβαιώσεις σχετικά με τους κοινωνικούς νόμους, όπως η άμβλωση και ο «γάμος για όλους».
Ακολουθούν οι τελετές παράδοσης/παραλαβής, πριν από την συνεδρίαση για πρώτη φορά του υπουργικού συμβουλίου στις 15.00 στο Μέγαρο των Ηλυσίων υπό τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Πρώτες τριβές
Ο Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην ευρωπαίος επίτροπος επιφορτισμένος με το Brexit, ζήτησε χθες από τηλεοράσεως από την κυβέρνησή του «την μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αδελφοσύνη» για να προλάβει τις πρώτες τριβές που ήδη εμφανίστηκαν στο νέο κυβερνητικό σχήμα που απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μέλη της δεξιάς πολιτικής οικογένειας και του φιλελεύθερου μακρονικού στρατοπέδου.
Ο συνασπισμός της αριστεράς Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) σχεδιάζει ήδη την πρώτη πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που χωρίς τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού δεν έχει πιθανότητες να περάσει.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025, που έχει καθυστερήσει, αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της νέας γαλλικής κυβέρνησης, σε μία εξαιρετικά τεταμένη οικονομική συγκυρία. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας έχει εκτοξευθεί στο 5% του ΑΕΠ, πολύ πέραν του ευρωπαϊκού ορίου του 3%.
ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μπαρνιέ: Να διαφυλάξουμε την αξιοπιστία της Γαλλίας στις αγορές - Δεν θα αυξήσω τους φόρους

Σφοδρή κριτική στη νέα κυβέρνηση δεξιού προσανατολισμού της Γαλλίας

Γαλλία: Ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η καταδίκη της Λεπέν βυθίζει το κόμμα της στο χάος - Γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι προσωρινό
14:21
Κακοκαιρία: Συνεδρίασε η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου - Προσοχή σε Κρήτη και Δωδεκάνησα
14:19
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Δέκα ερωτήσεις και απαντήσεις - Αναλυτικός οδηγός
14:15
NASA: Η πρώτη συνέντευξη των αστροναυτών του Starliner μετά την επιστροφή τους στη Γη
14:12