ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ καλεί τους αμάχους στο Λίβανο να απομακρυνθούν – Δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση

Νέοι σφοδροί ισραηλινοί βομβαρδισμοί στο νότιο Λίβανο

(AP Photo/Hussein Malla)

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα του ισραηλινού στρατού στο νότιο Λίβανο, με την ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία να έχει πλήξει περισσότερους από 150 στόχους της Χεζμπολάχ σήμερα το πρωί, Δευτέρα 23/09, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Νωρίτερα, ο ισραηλινός στρατός είχε προειδοποιήσει τους άμαχους πολίτες να απομακρυνθούν από στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, καθώς επίκειντο οι επιχειρήσεις. Σε μια ακόμα κλιμάκωση της κατάστασης, οι ισραηλινές δυνάμεις άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να χρειαστεί μια χερσαία εισβολή στον Λίβανο για να εξασφαλίσει τους πολεμικούς του στόχους

Σύμφωνα με τον στρατό, δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη από όλες τις μοίρες της IAF συμμετείχαν στις επιδρομές.

Τα πλήγματα ξεκίνησαν αφότου ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι η Χεζμπολάχ προετοιμαζόταν για να πραγματοποιήσει μεγάλες επιθέσεις με ρουκέτες στο Ισραήλ.

Το επίσημο Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων (NNA) αναφέρει ότι «εχθρικά πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν... περισσότερες από 80 αεροπορικές επιδρομές σε μισή ώρα», με στόχο την περιοχή Ναμπατίγιε του νότιου Λιβάνου. Ανέφερε επίσης χτυπήματα στην περιοχή Τύρου. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ένας βοσκός σκοτώθηκε, ενώ τραυματίστηκαν δύο μέλη της οικογένειάς του καθώς και τέσσερις ακόμα.

Την ίδια ώρα, σειρήνες ήχησαν σε ορισμένες κοινότητες κοντά στα βόρεια σύνορα με τον Λίβανο, προειδοποιώντας για πιθανή επίθεση με drone. Στη συνέχεια, ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι επρόκειτο για λάθος συναγερμό.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι στην κοιλάδα Μπεκάα στο νότιο Λίβανο έλαβαν μηνύματα που τους προειδοποιούσαν να μείνουν μακριά από κτήρια που χρησιμοποιεί η Χεζμπολάχ για την αποθήκευση όπλων, αναφέρουν εβραϊκά μέσα ενημέρωσης.

«Εάν βρίσκεστε σε κτήριο που διαθέτει όπλα της Χεζμπολάχ, μείνετε μακριά από αυτό μέχρι νεωτέρας», έγραφαν τα μηνύματα, απηχώντας παλαιότερο μήνυμα του εκπροσώπου Τύπου του Ισραηλινού Στρατού, Αντιναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι.

Δεν αποκλείεται χερσαία επιχείρηση

Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για πιθανή χερσαία εισβολή στον Λίβανο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είπε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή στα σπίτια τους των κατοίκων που έχουν απομακρυνθεί από το βόρειο Ισραήλ, ανέφερε το Reuters.

«Η Χεζμπολάχ θέτει σε κίνδυνο εσάς και τις οικογένειές σας», είπε ο Χαγκάρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προτρέποντας παράλληλα τους Λιβανέζους να απομακρυνθούν από τοποθεσίες της Χεζμπολάχ.

Ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον Όστιν για τις επιχειρήσεις κατά της Χεζμπολάχ

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Γιόαβ Γκάλαντ ενημέρωσε πως μίλησε το βράδυ της Κυριακής 22/09 με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Ο Γκάλαντ, η θέση του οποίου στο υπουργικό συμβούλιο του Μπενιαμίν Νετανιάχου αποτέλεσε πρόσφατα αντικείμενο πολλών εικασιών, είπε ότι «έκανε στον υπουργό μια αξιολόγηση της κατάστασης των απειλών της Χεζμπολάχ» και τον ενημέρωσε για «τις επιχειρήσεις των IDF για να υποβαθμίσουν την ικανότητα της Χεζμπολάχ να εξαπολύει επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών αμάχων».

Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι «συζήτησαν επίσης την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση και τις απειλές που θέτει το Ιράν και οι πληρεξούσιοί του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης