ΚΟΣΜΟΣ

Φάσκει και αντιφάσκει η Χάρις για την οπλοκατοχή - Το παρελθόν και οι μεταβαλλόμενες θέσεις της

Φάσκει και αντιφάσκει η Χάρις για την οπλοκατοχή - Το παρελθόν και οι μεταβαλλόμενες θέσεις της

Η Κάμαλα Χάρις

AP Photo/Stephanie Scarbrough

Ο έλεγχος της οπλοκατοχής παραμένει ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα στην αμερικανική πολιτική, αλλά έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα σε αυτόν τον εκλογικό κύκλο, καθώς οι ψηφοφόροι επικεντρώνονται κυρίως στην οικονομία, τη μετανάστευση και τις αμβλώσεις. Ωστόσο, τώρα που το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο, οι επικριτές της Κάμαλα Χάρις  έχουν εκμεταλλευτεί αυτό το ζήτημα ως παράδειγμα των μεταβαλλόμενων πολιτικών θέσεων της. 

Η ίδια έχει αποσύρει την προηγούμενη υποστήριξή της για το υποχρεωτικό πρόγραμμα επαναγοράς επιθετικών όπλων, ενώ συνεχίζει να υποστηρίζει αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας για τα όπλα, όπως η απαγόρευση επιθετικών όπλων και οι αυστηρότεροι έλεγχοι ιστορικού, μια θέση που οι υποστηρικτές της οπλοκατοχής και η εκστρατεία του Τραμπ έχουν χρησιμοποιήσει εναντίον της.

Πώς έφτασε να δηλώνει κάτοχος όπλου

Aς δούμε τι είναι το υποχρεωτικό πρόγραμμα επιθετικών όπλων στις ΗΠΑ και πως η Χάρις έφτασε να δηλώσει ότι είναι κάτοχος όπλου:

Τα υποχρεωτικά προγράμματα επαναγοράς, απαιτούν από τους πολίτες να παραδώσουν όπλα, όπως τα AR-15 ή άλλα επιθετικά όπλα. Τα προγράμματα αυτά στοχεύουν στη μείωση της διαθεσιμότητας αυτών των όπλων στα χέρια των πολιτών, τα οποία συνδέονται συχνά με μαζικούς πυροβολισμούς.

Τα εν λόγω προγράμματα είναι ιδιαίτερα αμφιλεγόμενα στις ΗΠΑ, καθώς τα δικαιώματα κατοχής όπλων είναι βαθιά εδραιωμένα. Οι υποστηρικτές τους τα θεωρούν αναγκαίο βήμα για τη μείωση της βίας με όπλα, ενώ όσοι αντιτίθενται τα βλέπουν ως παραβίαση των συνταγματικών δικαιωμάτων.

Η Κάμαλα Χάρις διετέλεσε εισαγγελέας στην κομητεία Αλαμέντα, στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο και στη συνέχεια διετέλεσε γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, που είναι η κορυφαία θέση επιβολής του νόμου στην πολιτεία.

Το 2007, ως εισαγγελέας στο Σαν Φρανσίσκο, η Χάρις είχε δηλώσει ότι η αστυνομία θα πρέπει να μπορεί να εισέρχεται στα σπίτια νόμιμων κατόχων όπλων για να επιθεωρεί τον τρόπο που αποθηκεύουν τα όπλα τους.

«Θα απαιτήσουμε υπεύθυνη συμπεριφορά από όλους στην κοινότητα και το γεγονός ότι κατέχετε νόμιμα ένα όπλο στο σπίτι σας δεν σημαίνει ότι δεν θα μπούμε για να ελέγξουμε αν είστε υπεύθυνοι και ασφαλείς στον τρόπο που το διαχειρίζεστε», είχε αναφέρει.

Περισσότερο από μια δεκαετία αργότερα, κατά τη διάρκεια της αποτυχημένης προεδρικής της εκστρατείας το 2019, η Χάρις υποστήριξε το «υποχρεωτικό πρόγραμμα επαναγοράς όπλων» αυστηρά για επιθετικά όπλα. Την ίδια περίοδο, έκανε τις πρώτες δημόσιες δηλώσεις της για το γεγονός ότι κατέχει όπλο: «Είμαι κάτοχος όπλου, και το έχω μάλλον για τον ίδιο λόγο που το έχουν πολλοί άνθρωποι — για προσωπική ασφάλεια. Έκανα καριέρα ως εισαγγελέας», είχε δηλώσει τότε η Χάρις.

Συνεργάτης της Χάρις από την Καλιφόρνια δήλωσε στα αμερικανικά μέσα ότι δεν είναι ασυνήθιστο για τους εισαγγελείς να κατέχουν όπλο για αυτοπροστασία, δεδομένου του τύπου των ανθρώπων και των υποθέσεων που συχνά επιβλέπουν στη δουλειά τους.

Ερχόμενοι στο παρόν και στο πρόσφατο προεδρικό ντιμπέιτ, είδαμε την Κάμαλα Χάρις να επαναλαμβάνει ότι είναι κάτοχος όπλου, προκαλώντας έκπληξη σε πολλούς Αμερικανούς. Η Χάρις για να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τραμπ ότι σκοπεύει να κατασχέσει όπλα, διευκρίνισε ότι τόσο εκείνη όσο και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουόλζ, είναι κάτοχοι όπλων και δεν έχουν καμία πρόθεση να αφαιρέσουν τα όπλα κάποιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Χάρις, ως πρώην εισαγγελέας, έχει ένα πιστόλι για προσωπική προστασία και υποστηρίζει από καιρό μέτρα ασφαλείας για τα όπλα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των επιθετικών όπλων. Αν και σέβεται τη Δεύτερη Τροπολογία, υποστηρίζει σθεναρά περιορισμούς στα επιθετικά όπλα, τα οποία θεωρεί "εργαλεία πολέμου". Το όπλο της Χάρις, το οποίο σύμφωνα με στενό της συνεργάτη, είναι τόσο μικρό που θα μπορούσε να χωρέσει σε μια μικρή τσάντα, είναι αποθηκευμένο μέσα στο σπίτι της στο Λος Άντζελες.

Ως αντιπρόεδρος, η Χάρις διέμενε κυρίως στην Ουάσινγκτον στο Ναυτικό Παρατηρητήριο, όπου εξυπακούεται λόγω των υψηλών μέτρων προστασίας ότι δεν διατηρεί δεύτερο όπλο.

Σημειώνεται ότι είναι σπάνιο για τους εκλεγμένους δημοκρατικούς αξιωματούχους να μιλούν ανοιχτά για την εμπειρία τους ως κάτοχοι όπλων. Η Κάμαλα Χάρις και ο υποψήφιος αντιπρόεδρος, Τιμ Γουόλζ, αποτελούν αξιοσημείωτη εξαίρεση.