ΚΟΣΜΟΣ

Μεξικό: Ανησυχίες για τις υπερεξουσίες του στρατού, καθώς ενισχύεται ο ρόλος του

Μεξικό: Ανησυχίες για τις υπερεξουσίες του στρατού, καθώς ενισχύεται ο ρόλος του

Εθνική Φρουρά και Στρατός περιπολούν σε γειτονιά της Σιναλόα στο Μεξικό (Φωτογραφία αρχείου

(AP Photo/Eduardo Verdugo)

Ο ρόλος των ενόπλων δυνάμεων οδεύει προς την περαιτέρω ενίσχυσή του στο Μεξικό, αφού εγκρίθηκε χθες Πέμπτη 19/09 από την κάτω Βουλή νόμος με τον οποίο υπάγεται στον έλεγχό τους η Εθνική Φρουρά, κάτι που θορυβεί υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με 362 ψήφους υπέρ έναντι 133 κατά, οι βουλευτές του MORENA, του κόμματος της εθνικιστικής αριστεράς στην εξουσία, υιοθέτησαν την αναθεώρηση του Συντάγματος που είχε υποστηρίξει ο απερχόμενος πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ.

Ο κ. Λόπες Ομπραδόρ παραδίδει τη σκυτάλη την 1η Οκτωβρίου στην εκλεγμένη πρόεδρο Κλαούδια Σέινμπαουμ. Και οι δυο ανήκουν στο Κίνημα για την Εθνική Αναγέννηση.

Ωστόσο για να εγκριθεί η μεταρρύθμιση απαιτείται πράσινο φως από τη Γερουσία, όπου το MORENA απέχει μια ψήφο από την πλειοψηφία δυο τρίτων που απαιτείται για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η αντιπολίτευση καταγγέλλει τη «στρατιωτικοποίηση» της δημόσιας ασφάλειας.

Η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Μεξικό είχε καλέσει να ακυρωθεί η αναθεώρηση.

Η κυρία Σέινμπαουμ απορρίπτει τις επικρίσεις: «τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνουν σεβαστά», διαβεβαίωσε.

Η Εθνική Φρουρά, σώμα με 126.000 μέλη, συγκροτήθηκε το 2019 από τον απερχόμενο πρόεδρο Λόπες Ομπραδόρ προς αντικατάσταση της ομοσπονδιακής αστυνομίας, που χαρακτηριζόταν διεφθαρμένη και εν μέρει διαβρωμένη από τα καρτέλ των ναρκωτικών.

Μέχρι τώρα, το σώμα αυτό λογοδοτούσε στο υπουργείο Ασφαλείας (αντίστοιχο με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη).

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε πως ήταν αντισυνταγματικός νόμος για να υπαχθεί ο έλεγχος της Εθνικής Φρουράς στο υπουργείο Άμυνας.

Για να παρακάμψει την απόφαση αυτή ο κ. Λόπες Ομπραδόρ επέλεξε να αναθεωρηθεί εδάφιο του Συντάγματος.

Αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος υιοθετήθηκε την περασμένη εβδομάδα χάρη στη μεγάλη πλειοψηφία του MORENA στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 2ης Ιουνίου. Η μεταρρύθμιση αυτή προβλέπει ιδίως πως οι δικαστές θα εκλέγονται από τους πολίτες.