ΚΟΣΜΟΣ

Τουλάχιστον 21 νεκροί και σοβαρά προβλήματα στην Κεντρική Ευρώπη από την κακοκαιρία «Μπόρις»

Το πλημμυρισμενο χωριά Πλαβ της Τσεχίας

AP Photo/Stanislav Hodina

Είκοσι ένας άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και την Αυστρία ως συνέπεια των πλημμυρών, που επέφερε η κακοκαιρία «Μπόρις».

Η Κεντρική Ευρώπη παλεύει με τις επιπτώσεις αυτού που ορισμένοι ειδικοί του καιρού περιέγραψαν ως τις χειρότερες πλημμύρες στην περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, ενώ σε συναγερμό τίθεται πλέον η Ιταλία, καθώς το σύστημα έχει μετακινηθεί προς τα εκεί.

Το πλημμυρισμένο χωριό Μποχούμι στην Τσεχία

AP Photo/Darko Bandic

Σκηνές χάους έχουν εκτυλιχθεί σε πολλές πόλεις των χωρών που χτυπήθηκαν, ενώ υποδομές, δίκτυα, δρόμοι και σιδηρόδρομοι έχουν καταστραφεί αποκόπτοντας ολόκληρα χωριά.

Η Ρουμανία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις κομητείες Γαλάτι και Βασλούι, η οποία θα παραμείνει εν ισχύ έως τις 16 Οκτωβρίου. Η Πολωνία κήρυξε επίσης κατάσταση φυσικής καταστροφής. Περισσότεροι από 5.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί για να υποστηρίξουν τους ανθρώπους στο νότο της χώρας.

Συντρίμμια και φερτά υλικά σε δρόμο του χωριού Glucholazy, στην Πολωνία

Marcin Muskala/KG PSP via AP

Εν τω μεταξύ, η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη προετοιμάζονται και οι δύο για πιθανές πλημμύρες καθώς ανέβηκε ο ποταμός Δούναβης

Κλειστή παραμένει η ποτάμια κυκλοφορία στον Δούναβη στην Αυστρία

Η Κροατία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού καθώς προβλέπονται πιο έντονες βροχοπτώσεις, που απειλούν να ανεβάσουν ξανά τη στάθμη των υδάτων του Δούναβη.

Οι ιταλικές περιφέρειες Emilia-Romagna και Lazio έχουν ενεργοποιήσει κίτρινο συναγερμό για ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Η πυροσβεστική στην πόλη Πεσκάρα της περιφέρειας του Αμπρούτζο αναφέρει ότι έχει λάβει περισσότερες από 200 κλήσεις για βοήθεια μετά τις έντονες βροχοπτώσεις που προκάλεσαν πλημμύρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης