ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή»

Η Μόσχα είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή»

Ρωσικά πυρηνικά όπλα

EUROKINISSI

Ο επικεφαλής του κέντρου πυρηνικών δοκιμών τη Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η μυστική του εγκατάσταση είναι έτοιμη να επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές «ανά πάσα στιγμή» εάν η Μόσχα δώσει την εντολή, προβαίνοντας σε μία σπάνια δήλωση που ενδέχεται να πυροδοτήσει ανησυχίες ότι ο κίνδυνος ενός τέτοιου βήματος αυξάνεται.

Η Μόσχα δεν έχει πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή από το 1990, ένα χρόνο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, αλλά δυτικοί και Ρώσοι αναλυτές λένε ότι ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν μπορεί να δώσει εντολή για μια δοκιμή σε μια προσπάθεια να στείλει ένα μήνυμα αποτροπής προς τη Δύση, εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να πλήξει τη Ρωσία, κάτι το οποίο συζητείται.

Ο αντιναύαρχος Αντρέι Σινίτσιν , επικεφαλής της εγκατάστασης, έδωσε μια σπάνια συνέντευξη στην επίσημη εφημερίδα της ρωσικής κυβέρνησης Rossiyskaya Gazeta, που δημοσιεύθηκε σήμερα, μέρες αφότου ο Πούτιν προειδοποίησε τη Δύση ότι θα θεωρηθεί ότι πολεμάει ευθέως με τη Ρωσία εάν επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει ρωσικό έδαφος με δυτικής κατασκευής πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μίλησε για αντίποινα.

«Το πεδίο δοκιμών είναι έτοιμο για την επανέναρξη δοκιμών πλήρους κλίμακας. Είναι εξ ολοκλήρου έτοιμο. Το εργαστήριο και οι εγκαταστάσεις δοκιμών είναι έτοιμες. Το προσωπικό είναι έτοιμο. Εάν δοθεί εντολή, μπορούμε να αρχίσουμε ανά πάσα στιγμή», δήλωσε ο Σινίτσιν.

Δοκιμή επίδειξης

Ο Πούτιν που ηγείται της μεγαλύτερης πυρηνικής δύναμης στον κόσμο, τον περασμένο Νοέμβριο υπέγραψε νόμο, με τον οποίο απέσυρε τη Ρωσία από την επικύρωση την παγκόσμιας συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών, μια κίνηση που όπως είπε αποσκοπούσε στο να ευθυγραμμιστεί η Ρωσία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες υπέγραψαν αλλά ποτέ δεν επικύρωσαν τη συνθήκη.

Ρώσοι διπλωμάτες είχαν δηλώσει τότε ότι η Μόσχα δεν θα επαναλάβει τις πυρηνικές δοκιμές εάν δεν το κάνει η Ουάσιγκτον. Ο Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι η Ρωσία θα πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή «εάν είναι αναγκαίο», αλλά δεν βλέπει την ανάγκη να το κάνει την παρούσα στιγμή.