ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο αναμεσά στους χιλιάδες τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο αναμεσά στους χιλιάδες τραυματίες από τις εκρήξεις βομβητών

Μέλη της Πολιτικής Προστασίας του Λιβάνου μεταφέρουν τραυματία απο έκρηξη βομητη στην Βηρυτό. 

AP Photo/Hussein Malla

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου. Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Επίσης ένα δεκάχρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, έχουν τραυματιστεί σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε πως ο Ιρανός πρεσβευτής στη Βηρυτό τραυματίστηκε από την έκρηξη ενός βομβητή. «Μας δήλωσε πριν από μερικά λεπτά ότι είναι καλά, έχει τις αισθήσεις τους και ότι δεν διατρέχει κανέναν κίνδυνο», πρόσθεσε η ιρανική τηλεόραση, χωρίς να διευκρινίζει αν ο βομβητής του ανήκε.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο.

Για χτύπημα από το Ισραήλ κάνει λόγο η κυβέρνηση του Λιβάνου

Η Κυβέρνηση του Λιβάνου μιλά για χτύπημα από το Ισραήλ, ενώ αναμένεται έκτακτο στρατιωτικό συμβούλιο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για "δεκάδες τραυματίες" κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.