ΚΟΣΜΟΣ

Συντονισμένη επίθεση σε μέλη της Χεζμπολάχ από τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ

Υποστηρικτές της Χεζμπολάχ κουβαλούν το φέρετρο του διοικητή Φουάντ Σουκούρ, στις 30 Ιουλίου 2024, στη Βυρητό του Λιβάνου. 

AP Photo/Mustafa Jamalddine

Συντονισμένη επίθεση εξαπέλυσαν, σήμερα, οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες κατά στελεχών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Η επίθεση έγινε στους βομβητές των στελεχών της Χεζμπολάχ που εξερράγησαν σκοτώνοντας και τραυματίζοντας δεκάδες στελέχη της ομάδας.

Σήμερα νωρίς το πρωί η Σιν Μπετ, η υπηρεσία εσωτερικής ασφάλειας του Ισραήλ ανακοίνωσε πως απετράπη επίθεση που είχε ως στόχο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του στρατού της χώρας. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζεται ο αξιωματούχος και το σημαντικότερο δίνεται ως βασικό στοιχείο πως η επίθεση θα γινόταν με απομακρυσμένο τρόπο και είχε οργανωθεί από τη Χεζμπολάχ.

Η είδηση μπορεί να πέρασε στα «ψιλά» από τα διεθνή μέσα αλλά επί ώρες ήταν πρώτο θέμα στα μέσα του Ισραήλ. Λίγες ώρες μετά τη συγκεκριμένη αποκάλυψη με διαρροή ο στρατός του Ισραήλ ανακοίνωσε πως πλέον πρωταρχικός στόχος των ενόπλων δυνάμεων είναι η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων ισραηλινών πολιτών που από τις 7 Οκτωβρίου έχουν εκκενώσει για λόγους ασφαλείας τα σπίτια τους στον Βορρά…

Η συγκεκριμένη κίνηση από το Ισραήλ δεν διαψεύδεται από την Κυβέρνηση Νετανιάχου η οποία στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας μέσω του Υπουργού Άμυνας Γκαλάντ είχε ξεκαθαρίσει πως «ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς» έχει πλέον εξαλειφθεί. Το Ισραήλ είναι δεδομένο πως έχει αλλάξει ρότα σε επιχειρησιακό αλλά και πολιτικό επίπεδο και υλοποιεί ήδη το σχέδιο που θα φέρει τις δυνάμεις του αντιμέτωπες με τον βόρειο άξονα του προβλήματός του – τη Χεζμπολάχ και τον Λίβανο.

Η Κυβέρνηση Νετανιάχου έχει θέσει σε κίνηση όλες τις διαθέσιμες μονάδες της προκειμένου το σχέδιο της να έχει συνέχεια και το σημαντικότερο να καταφέρει να ολοκληρώσει τον κύκλο της απόδοσης δικαιοσύνης – όπως αυτή ερμηνεύεται από την Κυβέρνηση του Ισραήλ – προς όλους όσους έχει βάλει στο στόχαστρό της. Εάν σε όλα τα παραπάνω προστεθεί και το γεγονός πως εδώ και τουλάχιστον 20 ημέρες οι ήδη πολύ ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις που το Ισραήλ έχει αναπτύξεις στα Βόρεια σύνορα με Λίβανο και Συρία έχουν σημαντικά ενισχυθεί, όλα δείχνουν πως η νέα επιχείρηση στα Βόρια μπαίνει στην καθοριστικότερή της φάση. Πηγές από το ισραηλινό υπουργείο εθνικής άμυνας σημειώνουν πως σήμερα στο βόρειο τμήμα της χώρας βρίσκονται περισσότερες δυνάμεις από αυτές που συνολικά συγκεντρώθηκαν έξω από τη Γάζα λίγες ημέρες μετά την εισβολή της Χαμάς στα ισραηλινά εδάφη.

Το εάν και πότε το Ισραήλ θα ξεκινήσει μία στρατιωτική επιχείρηση εντός των εδαφών του Λιβάνου δεν είναι γνωστό αλλά οι προθέσεις του Τελ Αβίβ και το σημαντικότερο οι πυρετώδεις προετοιμασίες αυτό δείχνουν.

Το μήνυμα στην Χεζμπολάχ και η «εκρηκτική» επανεμφάνιση της Μοσάντ

Πριν από λίγη ώρα σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Λιβάνου και κυρίως στη Βηρυτό έγινε μία απομακρυσμένη και το σημαντικότερο επιτυχημένη επίθεση από την πλευρά της Μοσάντ και μάλιστα με έναν τρόπο που οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ συνήθιζαν στο πρόσφατο παρελθόν να ενεργούν κατά των εχθρών της χώρας. Μέσα από δεκάδες βίντεο από κάμερες ασφαλείας εμφανίζονται άνθρωποι οι οποίοι ανατινάζονται την ώρα που επιχειρούν να δουν μήνυμα που τους έχει έρθει στον βομβητή τους… Τα περιστατικά σύμφωνα με λιβανέζικα μέσα είναι εκατοντάδες και τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα της χώρας έχουν γεμίσει με τραυματίες. Ακόμη ανακοίνωση από την πλευρά του Ισραήλ δεν έχει υπάρξει για αυτά τα γεγονότα αλλά διαρροές από τις μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν σε ισραηλινά μέσα πως το Ισραήλ έχει επιταχύνει τις διαδικασίες εξόντωσης κομβικών μελών της Χαμάς που έχουν βρει καταφύγιο στο Λίβανο αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη στη Χεζμπολάχ λίγο πριν εκκινήσει το επόμενο στάδιο της επιχείρησης. Η μεγάλη κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα το τελευταίο διάστημα δείχνει πως οδεύουμε προς μία νέα σημαντική κλιμάκωση, μία κλιμάκωση για την οποία το Ισραήλ έχει ήδη σχεδιάσει μεθοδικά κάθε βήμα έχοντας αντίληψη πως απέναντί του θα βρει έναν καλά οργανωμένο και εξοπλισμένο στρατό και όχι διάσπαρτους αντάρτες σε μία περιφραγμένη ζώνη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης