ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας

Πώς τα μικροπλαστικά φθάνουν στον εγκέφαλο μέσα από τις μύτες μας

Μικροπλαστικά ανακαλύφθηκαν στον οσφρητικό βολβό, το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση των οσμών και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου

Freepik

Μικροσκοπικά πλαστικά θραύσματα και ίνες βρέθηκαν στον ιστό της μύτης ανθρώπινων πτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι ίνες και τα κομμάτια μικροπλαστικών ανακαλύφθηκαν στον οσφρητικό βολβό, το τμήμα της μύτης που είναι υπεύθυνο για την ανίχνευση των οσμών και βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

«Από τη στιγμή που υπάρχουν σε αυτό το σημείο, μπορεί να υπάρξει μετατόπιση σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου», δήλωσε στο CNNi ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Luís Fernando Amato-Lourenço, μεταδιδακτορικός ερευνητής μικροπλαστικών στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου.

Λόγω του μικρότερου μεγέθους και του σχήματός τους, πρόσθεσε ο Amato-Lourenço, τα σωματίδια είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τις ίνες, να παρακάμψουν τα κύτταρα της μικρογλοίας στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, τη μεμβράνη που προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό από πολλές βλαβερές ουσίες.

Εισβολή μικροπλαστικών σε όλο το σώμα

Ένας καταιγισμός πρόσφατων μελετών έχει εντοπίσει μικροπλαστικά και νανοπλαστικά στον ανθρώπινο εγκεφαλικό ιστό, στους όρχεις και στο πέος, στο ανθρώπινο αίμα, στο σπέρμα των ανδρών, στους ιστούς των πνευμόνων και του ήπατος, στα ούρα και στα κόπρανα, στο μητρικό γάλα και στον πλακούντα.

Τα μικροπλαστικά είναι θραύσματα πολυμερών που μπορεί να κυμαίνονται από 5 χιλιοστά έως 1 μικρόμετρο (εκατομμυριοστό του μέτρου ή χιλιοστό του χιλιοστού). Οτιδήποτε μικρότερο είναι νανοπλαστικό που πρέπει να μετρηθεί σε δισεκατομμυριοστά του μέτρου.

Τέτοια μικροσκοπικά σωματίδια μπορούν να εισβάλουν σε μεμονωμένα κύτταρα και ιστούς σε σημαντικά όργανα, λένε οι ειδικοί, διακόπτοντας ενδεχομένως τις κυτταρικές διεργασίες και εναποθέτοντας χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα, όπως δισφαινόλες, φθαλικές ενώσεις, υπερφθοροαλκυλικές και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες (PFAS), και βαρέα μέταλλα.

Πολυπροπυλένιο στους οσφρητικούς βολβούς

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα (16/9) στο περιοδικό JAMA Network Open, βρήκε μικροπλαστικά στους οσφρητικούς βολβούς, σε οκτώ από τα 15 πτώματα που κυμαίνονταν σε μέγεθος από 5,5 μικρόμετρα 26,4 μικρόμετρα.

Πρόκειται για διαστάσεις «πολύ μικρότερες από εκείνες πολλών άλλων μελετών που έχουν προσδιορίσει την παρουσία μικροπλαστικών σε ανθρώπινα όργανα, όπως ο πλακούντας, τα νεφρά, το συκώτι κ.λπ.», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

Η μελέτη δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει την πηγή έκθεσης ή γιατί κάποιοι από τους αποθανόντες μπορεί να είχαν ενδείξεις πλαστικού στη μύτη τους, ενώ άλλοι όχι. «Αυτό που γνωρίζουμε από δημοσιευμένες μελέτες είναι ότι όταν υπάρχει τοπική φλεγμονή του βλεννογόνου, μπορεί να είναι πιο εύκολο για τα μικροπλαστικά να διεισδύσουν», δήλωσε ο Amato-Lourenço.

Το πολυπροπυλένιο ήταν το κυρίαρχο πλαστικό που βρέθηκε στους οσφρητικούς βολβούς των πτωμάτων. Ένα από τα ευρέως χρησιμοποιούμενα πλαστικά, το πολυπροπυλένιο θεωρείται γενικά ασφαλές για ανθρώπινη χρήση. Ωστόσο, μια μελέτη του Απριλίου του 2023 διαπίστωσε ότι τα μικροπλαστικά από πολυπροπυλένιο φάνηκε να επιταχύνουν την πρόοδο του καρκίνου του μαστού.

Με πληροφορίες από: Microplastics found in nose tissue at base of brain, study says by Sandee LaMotte, CNN