ΚΟΣΜΟΣ

Εικόνες αποκάλυψης στην Ευρώπη από την κακοκαιρία «Μπόρις» - Αυξάνονται οι νεκροί

Πλημμυρισμένη η Οστράβα στην Τσεχία λόγω της κακοκαιρίας

AP Photo/Darko Bandic

Μία από τις πιο καταστροφικές πλημμύρες που έχουν σημειωθεί σε Πολωνία, Ρουμανία και Τσεχία έχει αφήσει πόλεις ολόκληρες «βυθισμένες» κάτω από το νερό, ενώ κάθε μέρα που περνά ο απολογισμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους από την κακοκαιρία «Μπόρις» μεγαλώνει. 

Γέφυρες κατέρρευσαν, ολόκληρες πόλεις και χωριά χρειάστηκε να εκκενωθούν, ενώ ανυπολόγιστες είναι η ζημιές σε οχήματα και σπίτια.

Οι κάτοικοι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τον τόπο τους, σε ορισμένες περιπτώσεις με τη βοήθεια ελικοπτέρων, την ώρα που άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις στέγες των σπιτιών τους ή των αυτοκινήτων τους.

Τουλάχιστον 17 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες από τη Ρουμανία έως την Πολωνία τις τελευταίες ημέρες.

Η κατάρρευση φράγματος στην πόλη Νίσα της Πολωνίας, ανάγκασε τη Δευτέρα (16/9) 40.000 ανθρώπους να εκκενώσουν την περιοχή.

Στην Οστράβα της Τσεχίας, ένα φράγμα που έσπασε στον ποταμό Όντρα, στη συμβολή του με τον ποταμό Οπάβα, προκάλεσε πλημμύρες στη βιομηχανική ζώνη της πόλης, απειλώντας και το χημικό εργοστάσιο BorsodChem. Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από αστικές περιοχές.

Σκηνές αποκάλυψης - Αρμαγεδδών - Πόλεις φαντάσματα

Η πολωνική κυβέρνηση κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τις πληγείσες περιοχές και γνωστοποίησε ότι θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο ζλότι για τη βοήθεια των θυμάτων, σύμφωνα με το euronews.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε ότι αυτό θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις εκκένωσης και θα επιταχύνει την οικονομική υποστήριξη των θυμάτων.

«Έχω συγκαλέσει αυτή τη συνεδρίαση της κυβέρνησης πρώτα από όλα για να υιοθετήσω το συντομότερο δυνατό την απόφαση για την εισαγωγή της κατάστασης της φυσικής καταστροφής. Έχω στραφεί στον υπουργό Οικονομικών και προς το παρόν έχουμε εξασφαλίσει οικονομικά αποθέματα για τις ανάγκες των περιοχών και των ανθρώπων που επλήγησαν από τις πλημμύρες. Σε αυτό το σημείο έχουμε ένα δισεκατομμύριο ζλότι», δήλωσε ο Τουσκ.

Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι ή δεν έχουν νερό, δρόμοι έχουν κοπεί στα δύο και τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων έχουν διακοπεί.

Ένας 16χρονος από την πόλη Λάντεκ Ζντροτζ, έκανε λόγο για «απίστευτες» απώλειες από τις πλημμύρες.

«Η πόλη είναι σαν να ζει μια Αποκάλυψη… είναι μια πόλη-φάντασμα», περιέγραψε.

Σε πλάνα του πρακτορείου ειδήσεων reuters διακρίνεται μια πόλη που έχει κατακλυστεί από συντρίμμια και λάσπη.

«Ο Αρμαγεδδών… Στην κυριολεξία τα πάντα διαλύθηκαν, διότι δεν έχουμε πλέον ούτε μια γέφυρα. Στο Λάντεκ, όλες οι γέφυρες εξαφανίστηκαν. Έχουμε πρακτικά αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε στο reuters, ο 70χρονος Τζέρζι Αντάμτσικ.

Στο Γιέσενικ μια τσέχικη παραμεθόριο πόλη που πλημμύρισε χθες, μια επιχείρηση καθαρισμού ξεκίνησε, αφότου υποχώρησαν τα νερά, αποκαλύπτοντας ένα τοπίο με κατεστραμμένα αυτοκίνητα και χαλάσματα στους δρόμους.

«Το ύψος του νερού που κατέκλυσε τους δρόμους έφθανε τα δύο μέτρα… Υπάρχουν πολλά, πολλά κατεστραμμένα οχήματα», είπε ο κάτοικος Ζντένεκ Κούζιλεκ. «Τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν, δεν υπάρχει νερό, ούτε ηλεκτρικό ρεύμα».

Στην ανατολική Ρουμανία, όπου χωριά και πόλεις βυθίστηκαν κάτω από το νερό το Σαββατοκύριακο, ο Εμίρ Ντραγκόμιρ, ο δήμαρχος της Σλομπότζια Κονάτσι, δήλωσε στη ρουμανική τηλεόραση ότι ορισμένοι άνθρωποι έμειναν μονάχα με τα ρούχα που φορούσαν.

Ενισχύονται τα μέτρα προστασίας

Την ώρα που τα νερά υποχωρούν σε ορισμένα σημεία, όπως για παράδειγμα στο Βρότσλαβ, μια πόλη της Πολωνίας με πληθυσμό 600.000 ανθρώπων, οι αρχές ενισχύουν τα μέτρα προστασίας μπροστά στις πλημμύρες που απειλούν την περιοχή.

Στη Ρουμανία, από τις πλημμύρες έχασαν τη ζωή τους επτά άνθρωποι τις τελευταίες ημέρες. Ένας Αυστριακός πυροσβέστης πέθανε την Δευτέρα (16/9). Στο κρατίδιο της Κάτω Αυστρίας, που περιβάλλει τη Βιέννη, δύο άνδρες ηλικίας 70 και 80 ετών βρέθηκαν πνιγμένοι στα σπίτια τους, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας.

Η πολωνική αστυνομία είπε ότι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Πολωνία και στην Τσεχία τρεις, σύμφωνα με έναν αξιωματικό της αστυνομίας.

Η πρωτεύουσα της Σλοβακίας Μπρατισλάβα και η ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη προετοιμάζονται επίσης για πιθανές πλημμύρες, καθώς η στάθμη του ποταμού Δούναβη ανέβηκε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας Σαντόρ Πίντερ είπε ότι οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο να μην υπερχειλίσουν ο ποταμός και οι παραπόταμοί του, τονίζοντας πως έως και 12.000 στρατιώτες βρίσκονται σε ετοιμότητα για να συνδράμουν.

Στην Αυστρία, η στάθμη των ποταμών υποχώρησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς η βροχή κόπασε, ωστόσο αξιωματούχοι λένε πως προετοιμάζονται για ένα δεύτερο κύμα, διότι αναμένονται ισχυρότερες βροχές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης