ΚΟΣΜΟΣ

H CIA απορρίπτει τις κατηγορίες για ανάμειξη σε σχέδιο δολοφονίας του Μαδούρο

H CIA απορρίπτει τις κατηγορίες για ανάμειξη σε σχέδιο δολοφονίας του Μαδούρο

Ο Νικολά Μαδούρο, στο προεδρικό μέγαρο στο Καράκας της Βενεζουέλα, στις 31 Ιουλίου 2024.

AP Photo/Matias Delacroix

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέρριψε τους ισχυρισμούς περί εμπλοκής της CIA σε φερόμενη συνωμοσία με στόχο τη δολοφονία του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε το βράδυ του Σαββάτου ότι ενημερώθηκε για τη «σύλληψη» ενός «Αμερικανού στρατιωτικού» στη Βενεζουέλα και αναφέρθηκε σε «ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για την κράτηση άλλων δύο Αμερικανών υπηκόων».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας, αυτοί οι τρεις Αμερικανοί συνελήφθησαν μαζί με δύο Ισπανούς και έναν Τσέχο, κατηγορούμενοι όλοι ότι συνδέονται με υποτιθέμενο σχέδιο συνωμοσίας με στόχο την «αποσταθεροποίηση» της χώρας.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς «κατηγορηματικά ψευδείς», προσθέτοντας σε ανακοίνωσή του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «συνεχίζουν να υποστηρίζουν μια δημοκρατική λύση στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα».

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βενεζουέλας Ντιοσντάδο Καμπέγιο υποστήριξε ότι η υποτιθέμενη συνωμοσία καθοδηγείτο από τη CIA και αποσκοπούσε στη δολοφονία του Μαδούρο.

Η κατηγορία αυτή έρχεται καθώς η αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, πολλοί ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται να αναγνωρίσουν την αμφισβητούμενη εκλογική νίκη του Μαδούρο, την οποία ακολούθησαν φονικές διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια των οποίων συνελήφθησαν χιλιάδες άτομα.

Σε συνέντευξη Τύπου το Σάββατο, ο Καμπέγιο ισχυρίστηκε ότι ο Αμερικανός στρατιωτικός ήταν ο επικεφαλής της επιχείρησης και ότι πρόκειται για τον Navy SEAL (ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού) Γουίλμπερτ Καστανιέδα. Ο υπουργός κατονόμασε επίσης άλλους δύο Αμερικανούς που κρατούνται: τον Ντέιβιντ Εστρέγια και τον Άρον Μπάρετ Λόγκαν.

Το CNN νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι ο Καστανιέδα συνελήφθη στο Καράκας τον Αύγουστο. Τότε οι αμερικανικές αρχές είπαν ότι ήταν ένας ναυτικός που είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα. Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός εισαγγελέας της Βενεζουέλας Τάρεκ Γουίλιαμ Σάαμπ δήλωσε στο CNN ότι πρόκειται για Μεξικανοαμερικανό πολίτη που ερευνάται για παράτυπη είσοδο στη χώρα.

Ο Καμπέγιο δήλωσε ότι εκτός από τους Αμερικανούς, συνελήφθησαν δύο Ισπανοί πολίτες - ο Χοσέ Μαρία Μπασόα Βαλντοβίνος και ο Αντρές Μαρτίνεθ Αντάσμε - και ένας Τσέχος πολίτης, ο Γιαν Νταρμοβζάλ.

Ο υπουργός δήλωσε ότι η CIA ηγείται αυτής της επιχείρησης και πως περισσότερα από 400 όπλα κατασχέθηκαν, ενώ οι κρατούμενοι φέρεται να είχαν επαφές με Γάλλους μισθοφόρους από την Ανατολική Ευρώπη.

Όπως μεταδίδει το BBC, οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές ενέργειες και είχαν στόχο να επιτεθούν κατά του Μαδούρο, της αντιπροέδρου Ντέλσι Ροντρίγκες, καθώς και άλλων αξιωματούχων της κυβέρνησης και του κόμματος.

Εν τω μεταξύ η Ισπανία αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι οι δύο Ισπανοί κρατούμενοι συνδέονται με το Κέντρο Εθνικής Πληροφόρησης της χώρας, δηλώνοντας πως οι συγκεκριμένοι δεν ανήκουν σε κανέναν επίσημο κυβερνητικό φορέα. Παράλληλα, ο Καμπέγιο σε συνέντευξή του δήλωσε ότι η CIA και η ισπανική υπηρεσία πληροφοριών συμμετείχαν σε ένα ευρύτερο σχέδιο αποσταθεροποίησης, με στόχο τη δολοφονία του Μαδούρο και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης.