ΚΟΣΜΟΣ

Αντάρτες Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου στο κεντρικό Ισραήλ

Αντάρτες Χούθι: Ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου στο κεντρικό Ισραήλ

Φωτιά στο Ισραήλ μετά την αναχαίτιση του πυραύλου των Χούθι (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Ohad Zwigenberg

Οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν τη βόρεια Υεμένη ανέλαβαν την Κυριακή (15/9) την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους - εδάφους που έφθασε στο κεντρικό Ισραήλ.

«Υποχρέωσε περισσότερα από δύο εκατομμύρια σιωνιστές να τρέξουν στα καταφύγια για πρώτη φορά στην ιστορία του εχθρού», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρέα.

Οι σειρήνες για επικείμενη αεροπορική επιδρομή ήχησαν στο Τελ Αβίβ και το κεντρικό Ισραήλ, λίγο πριν καταπέσει ο πύραυλος με τους κατοίκους να σπεύδουν στα καταφύγια.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου πληροφοριών των Χούθι Νασρουντίν Αμέρ δήλωσε σε ανάρτηση στο Χ ότι υεμενίτικος πύραυλος έφθασε στο Ισραήλ αφού «20 πύραυλοι απέτυχαν να τον αναχαιτίσουν», λέγοντας ότι είναι μόνο «η αρχή».

Το χτύπημα είναι το πρώτο από τους Χούθι που έφτασε τόσο βαθιά στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν, Χούθι έχουν βάλει κατά του Ισραήλ αρκετά φορές μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, σε αλληλεγγύη, όπως υποστηρίζουν, προς τους Παλαιστινίους. Οι περισσότεροι τέτοιοι πύραυλοι έχουν καταρριφθεί αν και ένας κατέπεσε σε ανοικτό χώρο κοντά στο ισραηλινό λιμάνι Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα, τον Μάρτιο.