ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπη με σφοδρές πλημμύρες Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη - Νεκροί και αγνοούμενοι

Πλημμύρες στην Τσεχία 

AP Photo/Petr David Josek

Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού είναι οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης για περισσότερες περισσότερες βροχοπτώσεις τα επόμενα 24ωρα, την ώρα που ήδη μετρούν τις πληγές της από το πέρασμα της κακοκαιρίας Boris.  

Στη Ρουμανία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της κακοκαιρίας Boris, ενώ οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες σε αρκετές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

Οι υπηρεσίες διάσωσης της Ρουμανίας ανακοίνωσαν ότι εντόπισαν τέσσερις νεκρούς σε επιχείρηση έρευνας στην πλέον πληγείσα περιοχή, αυτή του Γκαλάτι (νοτιοανατολικά), όπου επηρεάστηκαν 5.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 25.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ρεύμα.

Επτακόσια σπίτια πλημμύρισαν μόνο στο χωριό Σλομπόζια Κονάτσι, δήλωσε ο δήμαρχος της περιοχής Εμίλ Ντράγκομιρ, στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό Digi24, κάνοντας λόγο για «καταστροφή ασυνήθιστης κλίμακας». «Είχαμε πλημμύρες και πριν από 11 χρόνια, αλλά δεν ήταν τόσο σοβαρό», πρόσθεσε ο ίδιος, λέγοντας ότι ο κεντρικός δρόμος μοιάζει με χείμαρρο.

Ο Ντράγκου Στεφάν, 52 ετών, που εργάζεται στην περιοχή, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι προσπάθησε «να σώσει κάτι» αλλά ήταν «μάταιος κόπος γιατί το νερό έφθασε πολύ γρήγορα».

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις, σε ανακοίνωσή του, απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων. «Για άλλη μια φορά είμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, που γίνονται ολοένα και πιο αισθητές στην ευρωπαϊκή ήπειρο», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους. «Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αναμένουμε ακραία καιρικά φαινόμενα».

Τέσσερις αγνοούμενοι στην Τσεχία

Στην Τσεχία, έχουν κινητοποιηθεί 100.000 πυροσβέστες και σχεδόν 50.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όπως ανακοίνωσε η εταιρία ηλεκτροδότησης CEZ.

Οι μετεωρολόγοι ανέφεραν ότι ορισμένα τμήματα της χώρας θα μπορούσαν να δουν περισσότερο από το ένα τρίτο της μέσης ετήσιας βροχόπτωσης μέχρι την Κυριακή (15/9), με έναν υπουργό της κυβέρνησης να προτρέπει όσους βρίσκονται στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο να προετοιμαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 54χρονος αγνοείται αφού έπεσε σε πλημμυρισμένο ρέμα στα νοτιοανατολικά της χώρας, ενώ τρία άτομα φέρονται να παρασύρθηκαν από αυτοκίνητο στα βορειοανατολικά και η τύχη τους είναι άγνωστη.

Νοσοκομείο στην πόλη Μπρνο (νοτιοανατολικά) εκκενώθηκε το πρωί του Σαββάτου. Η περιφέρεια της Μοραβίας (βορειοανατολικά) κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Στην πόλη Ολομόουτς (ανατολικά), ο Ρόμπερτ Χούμπινακ πήγε να προμηθευτεί σάκους για να προστατεύσει το σπίτι του. «Έφερα σχεδόν τρεις τόνους άμμους από χθες», δήλωσε ο ίδιος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας.

Στην Πολωνία ένας άνθρωπος πνίγηκε με την κατάσταση να είναι πιο επισφαλής στο νοτιοδυτικό τμήμα, σύμφωνα με την κυβέρνηση η οποία προειδοποιεί ότι οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες.

«Η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει» και δεν υπάρχει «καμία ελπίδα ότι θα σταματήσει να βρέχει», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σοφία Οβσιάνκα, 65 ετών, κάτοικος του Γκλουχολάζι.

Νεκρός πυροσβέστης στην Αυστρία

Στη βορειοανατολική Αυστρία, ένας πυροσβέστης έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε σε περιοχές που είχαν πλημμυρίσει λόγω της καταιγίδας Boris, όπως ανακοίνωσαν οι περιφερειακές αρχές.

Καταγράφηκαν άνεμοι ταχύτητας έως 146 χλμ/ώρα στο νότιο τμήμα και οι βροχοπτώσεις έφθασαν τα 170 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στη Βιέννη, οι πυροσβέστες ανταποκρίθηκαν σε σχεδόν 150 περιστατικά τις τελευταίες 24 ώρες, μεταξύ άλλων για απάντληση υδάτων από κελάρια, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ένα τμήμα του πάρκου Σένμπρουν --που συγκεντρώνει τους περισσότερους επισκέπτες στην Αυστρία-- έκλεισε για λόγους ασφαλείας, όπως δήλωσαν οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης στο πρακτορείο APA. Τα νεκροταφεία θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Στα βουνά της δυτικής Αυστρίας, το χιόνι δυσκόλευε την κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετούς δρόμους και οι διασώστες αναζητούσαν έναν άνδρα, η τύχη του οποίου αγνοείται ύστερα από χιονοστιβάδα. Το Τιρόλο καλύπτεται από στρώμα χιονιού που σε κάποια σημεία φθάνει το ένα μέτρο, κάτι ασυνήθιστο για τα μέσα Σεπτεμβρίου, μετά τις υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης