ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή του ηγέτη της Χαμάς στον επικεφαλής της Χεζμπολάχ : Συνεχίζουμε τον πόλεμο κατά του Ισραήλ

Ο νέος πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ

AP Photo/John Minchillo

Επιστολές από το κρησφύγετο του στέλνει ο ηγέτης της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, που είναι το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της οργάνωσης που καταζητείται από το Ισραήλ.

Ο ηγέτης της Χαμάς έγραψε μια σπάνια επιστολή προς τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, σύμφωνα με τη λιβανέζικη οργάνωση, στην οποία επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του να πολεμήσει το Ισραήλ και να υποστηρίξει τη συμμαχία περιφερειακών μαχητών που υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι γνωστή ως «Άξονας της Αντίστασης».

Ο Σινουάρ, όπως αναφέρει το CNNi ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, ο οποίος πιστεύεται ότι κρύβεται υπόγεια στη Γάζα, είπε στον Νασράλα ότι η ομάδα είναι προσηλωμένη στον δρόμο της αντίστασης που ακολούθησε ο προκάτοχός του Ισμαήλ Χανίγια και στην «ενότητα της Ουμάχ (ισλαμικό έθνος), στην καρδιά της οποίας βρίσκεται ο Άξονας της Αντίστασης, απέναντι στο σχέδιο των σιωνιστών».

Στόχος της επιστολής, που κοινοποιήθηκε από το κανάλι Telegram της Χεζμπολάχ, ήταν για να δείξει την ευγνωμοσύνη της για τον συνεχιζόμενο αγώνα της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ, ο οποίος ξεκίνησε στις 8 Οκτωβρίου, μόλις μία ημέρα μετά την επίθεση μαχητών υπό την ηγεσία της Χαμάς στο Ισραήλ που προκάλεσε την καταστροφική ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

Ένας από τους πλέον καταζητούμενους άνδρες του Ισραήλ, ο Σινουάρ δεν έχει εμφανιστεί μετά τον πόλεμο. Επίσης, δεν είχε ακουστεί δημοσίως για σχεδόν ένα χρόνο - μέχρι αυτή την εβδομάδα. Την Τρίτη (10/9), εξέδωσε την πρώτη του δήλωση μετά τον πόλεμο, συγχαίροντας τον πρόεδρο της Αλγερίας για την εκλογική του νίκη, σύμφωνα με το κανάλι Telegram της Χαμάς.

Την επόμενη ημέρα, το γραφείο του δήλωσε ότι έγραψε επιστολές ευχαριστώντας όσους προσέφεραν συλλυπητήρια για τον θάνατο του Χανίγια.

Την Παρασκευή (13/9) ήρθε η επιστολή προς τον Νασράλα. Το CNNi δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει αν ο Σινουάρ είναι πράγματι ο συντάκτης των επιστολών.

«Προσπαθεί να πει ότι είμαι εδώ, ότι είμαι ζωντανός, ότι έχω το πάνω χέρι. Είμαι συνεχώς ενημερωμένος και ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν έξω από τη Γάζα», δήλωσε ο Μουχαμάντ Σεχαντά, συγγραφέας και αναλυτής από τη Γάζα. «Θέλει να δείξει ότι είναι σε θέση να λειτουργεί σε πολλαπλά μέτωπα, το εσωτερικό μέτωπο - το πεδίο της μάχης στη Γάζα - και το διπλωματικό μέτωπο - τις διαμεσολαβήσεις».

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του από τους Ισραηλινούς

Ο εντοπισμός του Σινουάρ, που θεωρείται ότι είναι ο εγκέφαλος πίσω από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι θέμα τιμής για τους Ισραηλινούς.

Για το λόγο αυτό έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με τον Guardianμια ειδική ομάδα από αξιωματικούς των μυστικών υπηρεσιών, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF), μηχανικοί του στρατού και ειδικοί παρακολούθησης υπό την ομπρέλα της Ισραηλινής Υπηρεσίας Ασφαλείας, ευρύτερα γνωστής με τα εβραϊκά αρχικά της ή το ακρωνύμιο Shabak.

Η τελευταία φορά που υπάρχει βίντεο με τον Σινουάρ καταγράφηκε από κάμερες ασφαλείας της Χαμάς στις 10 Οκτωβρίου. Βρέθηκε από τον ισραηλινό στρατό μερικούς μήνες αργότερα και τον δείχνει να ακολουθεί τη γυναίκα του και τα τρία παιδιά του μέσα από μια στενή σήραγγα και να εξαφανίζεται στο σκοτάδι.

Οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι υπάρχουν 500 χιλιόμετρα σηράγγων κάτω από τη Γάζα, μια ολόκληρη υπόγεια πόλη γεγονός που καθιστά δύσκολο τον εντοπισμό του ενώ δεν αποκλείουν να έχει περιβάλει τον εαυτό του με ανθρώπινες ασπίδες.

Παρά τις δυνατότητες αυτής της τρομερής ομάδας κρούσης, έχει πλησιάσει να πιάσει τον Σινουάρ μόνο μία φορά, σε ένα καταφύγιο κάτω από την πόλη Χαν Γιουνίς, στα τέλη Ιανουαρίου. Ο φυγάς πολέμαρχος είχε αφήσει πίσω του ρούχα και χρήματα σε δεσμίδες. Αυτό θεωρήθηκε από ορισμένους ως σημάδι πανικού, αν και ο ηγέτης της Χαμάς εκτιμάται τελικά ότι έφυγε λίγες ημέρες πριν από την έφοδο των ισραηλινών δυνάμεων στο καταφύγιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης