ΚΟΣΜΟΣ

Νέες βολές Πεκίνου κατά Βερολίνου για την έλευση της γερμανικής φρεγάτας στο Στενό της Ταϊβάν

Η γερμανική φρεγάτα Baden-Württemberg (στο κέντρο) με αμερικανκά πολεμικά πλοία (φωτογραφάι αρχείου)  

AP Photo/Yuki Iwamura

Το Πεκίνο κατηγόρησε το Βερολίνο ότι αυξάνει τους κινδύνους για την ασφάλεια στο Στενό της Ταϊβάν, μία ημέρα μετά τη διέλευση δύο γερμανικών πολεμικών πλοίων (13/9) από αυτή την επίμαχη θαλάσσια οδό που χωρίζει την Ταϊβάν από την Κίνα.

«Η συμπεριφορά της γερμανικής πλευράς αυξάνει τους κινδύνους σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και στέλνει τα λάθος μηνύματα», δήλωσε σε ανακοίνωση ο στρατιωτικός εκπρόσωπος της Κίνας Λι Σι.

Πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα του Πεκίνου που βρίσκονται στην περιοχή «θα αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα όλες τις απειλές και τις προκλήσεις».

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε χθες ότι η φρεγάτα Baden-Württemberg καθώς και ένα συνοδευτικό σκάφος εφοδιασμού κατευθύνονταν προς το σημείο ή διέπλεαν το Στενό.

Πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ και του Καναδά έχουν διαπλεύσει πολλές φορές τους τελευταίους μήνες το Στενό της Ταϊβάν, κάτι που οδήγησε τον κινεζικό στρατό να τεθεί σε «κατάσταση συναγερμού».

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν --που έχει τη δική της, δημοκρατικά εκλεγμένη, κυβέρνηση-- μέρος της επικράτειάς της και δεν έχει αποκλείσει τη χρήση βίας για να θέσει το νησί υπό τον έλεγχό της.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης