ΚΟΣΜΟΣ

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα - Έφτασαν κοντά στο Σάο Πάολο

Βραζιλία: Δεκάδες χιλιάδες εστίες πυρκαγιάς μαίνονται στη χώρα - Έφτασαν κοντά στο Σάο Πάολο

Φωτιές στη Βραζιλία

AP Photo/Andre Penner

Αντιμέτωπη με δεκάδες χιλιάδες πυρκαγιές είναι η Βραζιλία τροφοδοτούμενες από τους καύσωνες και τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με τις πολιτειακές κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές, εργάζεται για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές», έγραψε ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Bluesky, που δημιουργήθηκε μετά την απαγόρευση της πλατφόρμας Χ στη Βραζιλία.

Ο αριθμός των πυρκαγιών αυξήθηκε κατά τις 12 πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, με 49.266 εστίες συγκριτικά με 46.486, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών (INPE) που βασίζονται σε δεδομένα δορυφόρων.

Τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, το 60,7% των πυρκαγιών που καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο στη Νότια Αμερική έκαιγε στη Βραζιλία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Πολλές από τις εστίες καταγράφονται σε σημαντικές για τη βιοποικιλότητά τους περιοχές, όπως αυτή του Αμαζονίου και του Παντανάλ. Οι πυρκαγιές έχουν επίσης φθάσει σε πόλεις, όπως το Σάο Πάολο που είδε χθες τις φλόγες να πλησιάζουν στα βόρεια προάστιά του.

Η περιοχή του Αμαζονίου στη Βραζιλία, όπου βρίσκονται περίπου τα δύο τρίτα του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, υπέστη τον Αύγουστο τον υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών εδώ και 14 χρόνια, σύμφωνα με την εθνική υπηρεσία διαστημικών ερευνών Inpe.

Άλλοι βιότοποι που κάηκαν από τις φλόγες περιλαμβάνουν την τεράστια τροπική σαβάνα που ονομάζεται Cerrado και εκτείνεται στο κέντρο της χώρας και τους υγροβιότοπους Pantanal στα νότιά της.

Η συνολική έκταση που κάηκε φέτος στη Βραζιλία εκτιμάται σε 34,5 εκατ. εκτάρια - ή περίπου στο μέγεθος της Γερμανίας - υπερδιπλάσια από τον μέσο όρο για την ίδια περίοδο μεταξύ 2012-2023, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών για τις Πυρκαγιές (GWIS), μια κοινή πρωτοβουλία του Copernicus και της Nasa που χρησιμοποιεί θερμικές ανωμαλίες που εντοπίζονται από δορυφόρο για να εκτιμήσει την καμένη έκταση.