ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠA: Κυρώσεις κατά του ρωσικού δικτύου RΤ - Για αποσταθεροποίηση από το Κρεμλίνο μιλά ο Μπλίνκεν

ΗΠA: Κυρώσεις κατά του ρωσικού δικτύου RΤ - Για αποσταθεροποίηση από το Κρεμλίνο μιλά ο Μπλίνκεν

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν

(AP Photo/Suhaimi Abdullah)

Κυρώσεις σ' αυτό που οι ΗΠΑ ονομάζουν «ρωσικές οντότητες» ανακοίνωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν προειδοποιώντας μάλιστα άλλες χώρες να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε εκστρατεία αποσταθεροποίησης της Μόσχας με τη δημόσια τηλεόραση «Russia Today» σε « ρόλο -κλειδί».

«Σήμερα, επιβάλλουμε κυρώσεις σε τρεις οντότητες και δύο άτομα για τις μυστικές επιχειρήσεις παγκόσμιας επιρροής της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης και της παρέμβασης στη Μολδαβία» είπε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας ότι οι νέες κυρώσεις είναι κοινή απάντηση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και του Καναδά.

Σκοπός όπως είπε της «κοινής διπλωματικής εκστρατείας είναι να συσπειρώσουμε συμμάχους και εταίρους σε όλο τον κόσμο για να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση της απειλής που θέτει η RT και άλλοι μηχανισμοί ρωσικής παραπληροφόρησης και επιρροής», τόνισε ο Άντονι Μπλίνκεν επισημαίνοντας: «Σήμερα, ανακοινώνουμε ότι μέσα ενημέρωσης που υποστηρίζονται από το Κρεμλίνο επιχειρούν υπονόμευση της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και παρεμβαίνουν σε εσωτερικές υποθέσεις χωρών σε όλο τον κόσμο».

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε κυρώσεις σε τρεις ρωσικές οντότητες και δύο φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με το δίκτυο RT και αυτό που αποκαλεί «κακοήθη εκστρατεία επιρροής» στη Μολδαβία, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσιγκτον τόνισε ότι οι προσπάθειες της ομάδας για αποσταθεροποίηση εκτείνονται πολύ πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η ρωσική κυβέρνηση «ενσωμάτωσε στο RT μια οντότητα με επιχειρησιακές δυνατότητες στον κυβερνοχώρο».

Στις 4 Σεπτεμβρίου ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε ότι 32 ονόματα ιστοσελίδων (domain name) επιχείρησαν να παρέμβουν στις αμερικανικές εκλογές και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα. Σύμφωνα με το FBI, οι ιστότοποι αυτοί προσπαθούσαν να υπονομεύσουν τη στήριξη της αμερικανικής κοινής γνώμης προς την Ουκρανία, στον πόλεμό της με τη Ρωσία.

Στα ειδησεογραφικά πρακτορεία που διοικούνται κρυφά από το RT, συγκαταλέγονται ιστότοποι με έδρα το Βερολίνο και το Παρίσι, σύμφωνα με το Reuters, ενώ στόχος των κυρώσεων είναι η διευθύντρια σύνταξης του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν.

H απάντηση του RT που μεταδίδουν ρωσικά δίκτυα είναι ειρωνική: «Τρία πράγματα είναι βέβαια στη ζωή: ο θάνατος, οι φόροι και η ανάμιξη του RT στις αμερικανικές εκλογές».