ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Γιατί ο Τραμπ εγκατέλειψε τη ρεβάνς του ντιμπέιτ με τη Χάρις

Ντονάλντ Τραμπ και Κάμαλα Χάρις σε ντιμπέιτ

AP Photo/Alex Brandon

Μπορεί η Κάμαλα Χάρις να θεωρεί πως οι πολίτες αξίζουν ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ εκείνης και του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο ο πρώην πρόεδρος αρνείται -για την ώρα- να κάνει άλλο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα αναμετρηθεί με τη Χάρις.

Δύο ημέρες μετά την τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων προέδρων των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ, το τοπίο για μια επόμενη τηλεμαχία μοιάζει «θολό».

Η αντιπρόεδρος Χάρις και υποψήφια των Δημοκρατικών δήλωσε πως οι Αμερικανοί ψηφοφόροι αξίζουν να έχουν άλλη μια τηλεμαχία μεταξύ της ίδιας και του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου Τραμπ, μιλώντας σε υποστηρικτές της σε προεκλογική συγκέντρωση στη Βόρεια Καρολίνα.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Truth Social, τόνισε ότι δεν θα κάνει άλλο ντιμπέιτ πριν από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

«Δεν θα γίνει άλλο debate!» έγραψε, μετά τη συμμετοχή του στην τηλεμαχία απέναντι στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο και σε δεύτερη απέναντι στην Χάρις.

Πού οφείλεται η άρνηση Τραμπ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi, η άρνηση του Τραμπ να συμμετάσχει σε ένα ακόμη προεδρικό ντιμπέιτ με την Καμάλα Χάρις σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στην προεκλογική εκστρατεία του 2024 - και υποδηλώνει την ευπάθεια μιας πολιτικής καριέρας που χτίστηκε στα θεμέλια αποκλειστικά της τηλεοπτικής του φήμης.

Ο πρώην πρόεδρος δήλωσε ότι δεν χρειάζεται... ρεβάνς επειδή κέρδισε το ντιμπέιτ της Τρίτης το βράδυ, παρά τα όσα γράφτηκαν. «Επειδή κάναμε δύο ντιμπέιτ και επειδή ήταν επιτυχημένα, δεν θα υπάρξει τρίτο ντιμπέιτ. Είναι ούτως ή άλλως πολύ αργά, οι ψηφοφορίες έχουν ήδη αρχίσει», δήλωσε κατά τη διάρκεια προεκλογικής ομιλίας στην Αριζόνα την Πέμπτη, αναφερόμενος επίσης στο πρώτο ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν τον Ιούνιο, που οδήγησε τον πρόεδρο στο να αποχωρήσει από την προεδρική κούρσα.

Όμως, υπάρχει και μια εναλλακτική πιθανή εξήγηση: ότι ο Τραμπ -που συνήθως δεν μπορεί να αντισταθεί σε μια ευκαιρία να κυριαρχήσει στη μικρή οθόνη- δεν απολαμβάνει την επανάληψη μιας αναμέτρησης στην οποία ήταν απροετοίμαστος και μη συγκεντρωμένος, σπαταλώντας έτσι την ευκαιρία να κατατροπώσει την αντίπαλό του, κερδίζοντας τις εντυπώσεις.

Ο πρώην πρόεδρος μπορεί να έχει δίκιο να μετριάσει τον κίνδυνο- άλλωστε, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκεται σε ισοπαλία με τη Χάρις σε ζητήματα που θεωρούν ως τα πιο σημαντικά οι Αμερικανοί πολίτες, ενώ σε θέματα όπως η οικονομία και η μετανάστευση, φαίνεται με μικρή διαφορά να υπερτερεί.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ συνηθίζει να αλλάζει πυκνά συχνά γνώμη. Προς το παρόν όμως, η δήλωσή του ότι δεν πρόκειται να υπάρξει άλλο ντιμπέιτ μοιάζει ανυποχώρητη.

Η ακραία άμυνα Τραμπ και η πληθωρικότητα της Χάρις

Η ακραία άμυνα του Τραμπ και η πληθωρικότητα της Χάρις δίνουν μια εικόνα για το πώς προχωράει η προεκλογική εκστρατεία για τον κάθε υποψήφιο. Όπως άλλωστε έκανε και μετά το συνέδριο στο Σικάγο, η υποψήφια των Δημοκρατικών παρακάλεσε τους υποστηρικτές της να μην εφησυχάσουν. «Καταλάβετε ότι είμαστε το αουτσάιντερ», δήλωσε χαρακτηριστικά σε ψηφοφόρους της η Χάρις.

Πάντως, είναι ακόμη νωρίς για προβλέψεις σχετικά με το ποιος θα μπορούσε να βγει νικητής στην προεδρική κούρσα, παρά τις δημοσκοπήσεις που τείνουν να δίνουν ένα στίγμα μόλις οκτώ εβδομάδες πριν από την ημέρα των εκλογών, καθώς δεν είναι λίγες οι φορές που έχει αποδειχθεί ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποτελούν καλό προγνωστικό δείκτη για το τελικό αποτέλεσμα.

Θα επιμείνει ο Τραμπ στην άρνησή του;

Από την πλευρά του, ο Bryan Lanza, ανώτερος σύμβουλος της εκστρατείας του Τραμπ, επέμεινε ότι η άρνηση του πρώην πρόεδρου σε ένα ακόμη ντιμπέιτ με τη Χάρις αποτελεί απόφαση τακτικής. «Δεν είναι συνάρτηση του ότι φοβόμαστε, είναι συνάρτηση του ποιες είναι οι προτεραιότητές μας προς το τέλος των εκλογών», δήλωσε στην εκπομπή The Situation Room του CNNi.

«Έχουμε καλύτερες ευκαιρίες μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και μέσω των συγκεντρώσεών μας, από το να πάμε σε ένα ντιμπέιτ που θα στοιβάξει την τράπουλα εναντίον του προέδρου Τραμπ», πρόσθεσε.

Από την άλλη, όλοι όσοι γνωρίζουν τον Τραμπ δεν πιστεύουν ότι η απόφασή του είναι οριστική. Η Αλίσα Φάρα Γκρίφιν, σχολιάστρια του CNNi, η οποία διετέλεσε διευθύντρια επικοινωνίας του Λευκού Οίκου του Τραμπ, προέβλεψε ένα σενάριο κατά το οποίο ο πρώην πρόεδρος μπορεί να αλλάξει γνώμη όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

Με πληροφορίες από CNNi, Why Trump ditched a debate rematch – for now

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης