ΚΟΣΜΟΣ

Η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια δημιούργησε τον δικό της καιρό

Η πυρκαγιά στην Καλιφόρνια δημιούργησε τον δικό της καιρό
AP Photo/Jae C. Hong

Τον εφιάλτη της πυρκαγιάς ζει και πάλι η νότια Καλιφόρνια στις ΗΠΑ, όπου από την περασμένη Πέμπτη καίει ανεξέλεγκτη μεγάλη πυρκαγιά, που ονομάστηκε «Line Fire» και εξαπλώθηκε γρήγορα σε μεγάλη έκταση.

Περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εκκενώσουν τις περιοχές τους, καθώς απειλούνται τουλάχιστον 35.000 σπίτια, επιχειρήσεις και άλλα κτίρια κυρίως στην κομητεία Σαν Μπερναρντίνο, ανατολικά του Λος Αντζελες.

Η ξηρασία, η ζέστη και ο πυκνός καπνός ευνοεί το φαινόμενο Pyrocumulonimbus ή αλλιώς τα «σύννεφα της φωτιάς». Πρόκειται για σύννεφα που δημιουργούνται πάνω από μεγάλα πύρινα μέτωπα ή άλλες πηγές έντονης θερμότητας (πχ ηφαίστεια) και τα οποία μπορούν να προκαλέσουν τυφώνες, αστραπές και κεραυνούς οι οποίοι με τη σειρά τους μπορεί να γίνουν αιτία για νέες φωτιές.

Αυτό ακριβώς είδε ο δορυφόρος Landsat-8, μια κοινή επιχείρηση συλλογής δεδομένων μεταξύ της NASA και του Γεωλογικού Ινστιτούτου των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Δευτέρα.

linefire pyrosynefo.jpg

Το «σύννεφο της φωτιάς» που σχηματίστηκε πάνω απο την πυρκαγιά «line fire»

NASA

Ήδη έχουν αναφερθεί πάνω από 1.100 κεραυνοί στην περιοχή, σύμφωνα με το CBS.

Τα «σύννεφα της φωτιάς» απορροφούν μεγάλες ποσότητες καπνού και τέφρας από τις φωτιές που τα σχηματίζουν, καθιστώντας αυτά τα σύννεφα πολύ πιο σκούρα από ένα τυπικό λευκό, φουσκωμένο σύννεφο.