ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος των επτά πολιτειών και ο απελευθερωμένος Μπάιντεν

Ο πόλεμος των επτά πολιτειών και ο απελευθερωμένος Μπάιντεν

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος και υποψήφια των Δημοκρατικών Κάμαλα Χάρις την ώρα που φτάνουν στο μνημείο της 11ης Σεπτεμβρίου στο Shanksville, στις 11 Σεπτεμβρίου 2024. 

AP Photo/Jared Wickerham

Ο Τζο Μπάιντεν πιο ελεύθερος από ποτέ τα τέσσερα τελευταία χρόνια έβαλε κατά των επικριτών του κόμματός του τη στιγμή που η νίκη των Δημοκρατικών στο debate δεν τους δίνει κανένα απολύτως προβάδισμα για το οβάλ γραφείο.

Έχουν περάσει τα «επινίκια» που οι Δημοκρατικοί έστησαν στα παρασκήνια του πλατό που φιλοξένησε την τηλεμαχία ανάμεσα σε Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ στη Φιλαδέλφεια.

Όσο απομακρυνόμαστε μάλιστα από το «εν θερμώ» των πρώτων στιγμών και της ανταλλαγής επιθέσεων ανάμεσα στους δύο υποψηφίους τόσο αποκρυσταλλώνεται η ουσία των όσων κερδήθηκαν ή χάθηκαν μέσα σε 105 λεπτά τηλεοπτικής μάχης.

Ναι η Κάμαλα Χάρις κατάφερε να είναι στο προσκήνιο περισσότερο χρόνο για όφελός της και πολύ λιγότερο για να αμυνθεί. Ναι οι Δημοκρατικοί έχουν λόγους να ελπίζουν σε νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου και είναι επίσης αλήθεια πως όσες φορές χρειάστηκε η εκλεκτή των «μπλε» για το οβάλ γραφείο κατάφερε να αμυνθεί αποτελεσματικά και κυρίως χωρίς ιδιαίτερο «πόνο».

Στον αντίποδα οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν επίσης απωλέσει το παραμικρό παρά κάποιες μονάδες αλλά αυτές στην περιορισμένη λόγω πόλωσης «δεξαμενή» των αναποφάσιστων. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει ισχυρός σε δημοφιλία και οι θέσεις του - κυρίως στον τομέα της οικονομίας - εμφανίζονται ισχυρότερες από αυτές της Χάρις.

Η οικονομία θα δώσει τα «κλειδιά» του Λευκού Οίκου

Η οικονομία δεν είναι μία ακόμη στατιστική κατηγορία για να γεμίζουν οι σελίδες στα ερωτηματολόγια των δημοσκόπων. Τα τελευταία τουλάχιστον 20 χρόνια όποιος από τους υποψήφιους – και μελλοντικά Προέδρους – κατάφερε να πείσει την πλειοψηφία των εκλογέων για το οικονομικό του σχέδιο βγήκε νικητής.

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έγκειται ή τουλάχιστον θα έπρεπε να υπάρχει προβληματισμός στους Δημοκρατικούς. Για τους περισσότερους από τους 67 εκατομμύρια Αμερικανούς που παρακολούθησαν από τη συχνότητα του ABC το debate η Κάμαλα Χάρις δεν απάντησε ικανοποιητικά σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο ζήτημα.

Για να είμαστε απολύτως δίκαιοι το προσπάθησε, δεν επιχείρησε να κρυφτεί αλλά εδώ είναι το πεδίο στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκάθαρο πλεονέκτημα απέναντι σε οποιονδήποτε κι αν φέρουν απέναντί του. Ο Τραμπ όταν η Κάμαλα Χάρις ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της αναφορικά με την οικονομία δεν τοποθετήθηκε αλλά συγκρατώντας ίσως για μία και μόνη φορά την ψυχραιμία του περίμενε την τελική τοποθέτηση της «μάχης».

Σε αυτή χρησιμοποίησε και το επιχείρημα με την μεγαλύτερη «ευστοχία» σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές στους αναποφάσιστους και τις μειονότητες δείκτες που θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα σε κάτι περισσότερο από 50 ημέρες: «αφού είσαστε επικεφαλής περισσότερα από 3 χρόνια γιατί δεν τα κάνατε όσα λέτε σήμερα όλο αυτό το διάστημα;». Αυτό είναι και το ερώτημα πάνω στο οποίο οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιχειρήσουν να επενδύσουν κεφάλαια και χρόνο προβολής προκειμένου να κάνουν την αντεπίθεσή τους. Το συγκεκριμένο είναι επίσης και το θέμα που μοιράστηκε περισσότερο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τις αντιδράσεις των χρηστών να είναι συντριπτικά υπέρ του Τραμπ…

Ακόμη ένα ζήτημα που προβληματίζει ως φαίνεται με βάση τις διαρροές τους Δημοκρατικούς είναι και το τι συμβαίνει στις επτά πολιτείες που δίνουν από το 2016 και μετά Πρόεδρο… Σε μόλις τρεις από αυτές και μάλιστα αυτές με τους λιγότερους εκλέκτορες η Κάμαλα Χάρις προηγείται σε μετρήσεις που έγιναν στις 12 Σεπτεμβρίου κατά μέσω όρο με 1,5% μονάδες.

Σε ακόμη δύο οι δύο μονομάχοι είναι ισόπαλοι ενώ στις δύο με τους περισσότερους εκλέκτορες ακόμη και μετά την κακή του εμφάνιση προηγείται ακόμη και τώρα ο Τραμπ. Αυτή η παράμετρος είναι κομβικής σημασίας και για τα δύο κόμματα καθώς επί της ουσίας απομένουν πλέον ελάχιστα «ψιλά» γράμματα και «κρυφά» χαρτιά με τα οποία θα μπορούσαν να πλήξουν το ένα το άλλο.

Το καπέλο Τραμπ στο κεφάλι του Μπάιντεν και τα βέλη στους Δημοκρατικούς

Μέσα στο παραπάνω κλίμα ο νυν Πρόεδρος της χώρας – και σίγουρα μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου όταν θα ορκίσει τον/ την διάδοχό του – βρήκε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις χωρίς «φόβο και πάθος». Απελευθερωμένος και με το γνωστό βιτριολικό του χιούμορ μιλώντας σε πυροσβέστες στη Νέα Υόρκη είπε σε ατάκα παρευρισκόμενου πως «δεν θυμάται το όνομά του γιατί είναι αργός και γέρος» στέλνοντας ξεκάθαρη απάντηση έστω και μετά από καιρό σε όσους τον αμφισβήτησαν τόσο έντονα και τόσο πολύ λίγο μετά το πρώτο debate τον περασμένο Ιούνιο. Ναι ο Μπάιντεν επέλεξε τη στιγμή για να στείλει μήνυμα στο ίδιο του το κόμμα λίγες ώρες μετά την επικράτηση της Αντιπροέδρου του σε μία μάχη με τον σκληρότερο επικριτή του. Ο Τζο Μπάιντεν, τον συμπαθείς ή τον αντιπαθείς, είναι με διαφορά το εμπειρότερο εν ενεργεία πολιτικό στέλεχος των Δημοκρατικών και το μήνυμα αν και λιτό θα πρέπει να ακούστηκε σε πολύ μεγάλα ντεσιμπέλ στα αυτιά όσων τον υποδαύλισαν…

Το ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φόρεσε σε ένδειξη «σύμπνοιας» όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για 20 δευετρόλεπτα καπέλο από την καμπάνια του Τραμπ απλά τόνισε στους γνωρίζοντες την ουσία των όσων ο Μπάιντεν ήθελε να ειπωθούν. Ο 46ος Πρόεδρος της χώρας δεν θα υποδαυλίσει την κρίσιμη στιγμή την υποψηφιότητα των «μπλε» αλλά καλό θα είναι για τους «μπλε» να βρουν τρόπο να τον κατευνάσουν ή να απολογηθούν εάν δεν θέλουν να βρεθούν και πάλι σε μία κούρσα που ο δημοφιλέστερος υποψήφιός τους θα είναι αυτός που δεν θα μετέχει…