ΚΟΣΜΟΣ

«Ένας τέλειος κόσμος»: Ο διαστημικός περίπατος των αστροναυτών της SpaceX - Εντυπωσιακές εικόνες

Η θέα της Γης από την κάψουλα της SpaceX Crew Dragon, στις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

SpaceX via AP

Η αποστολή Polaris Dawn της SpaceX του Έλον Μασκ, με το τετραμελές πλήρωμα που εκτοξεύθηκε την Τρίτη 10/09, έφτασε στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen με τους αστροναύτες να είναι έτοιμοι από στιγμή σε στιγμή να κάνουν διαστημικό περίπατο.

Πρόκειται για τον πρώτο διαστημικό περίπατο που γίνεται από ιδιωτική αποστολή και όχι από κάποια κυβερνητική υπηρεσία.

Τα τέσσερα μέλη του πληρώματος θα εκτεθούν στο κενό του διαστήματος, αλλά μόνο ο Τζάρεντ Άιζακμαν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Shift4 Payments και η μηχανικός της SpaceX Σάρα Γκίλις θα βγουν από τη διαστημική κάψουλα Dragon για να κάνουν «βόλτα» στο διάστημα. Τα άλλα δύο μέλη του πληρώματος, ο Σκοτ «Κιντ» Ποτέετ και η Άννα Μενόν θα παραμείνουν μέσα στην κάψουλα.

Εικόνα από το διαστημόπλοιο που δείχνει τον δισεκατομμυριαούχο της τεχνολογίας Τζάρεντ Άιζακμαν να βγαίνει από τη διαστημική κάψουλα Dragon της SpaceX, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024.

SpaceX via AP

Ο διαστημικός περίπατος αναμένεται να διαρκέσει δύο ώρες, με τους Άιζακμαν και Γκίλις να βγαίνουν έξψ από το διαστημόπλοιο για 20 περίπου λεπτά.

Δείτε live τον διαστημικό περίπατο

Τι περιλαμβάνει η λίστα ελέγχου

Οι προετοιμασίες για αυτόν τον διαστημικό περίπατο ξεκίνησαν σχεδόν αμέσως αφού το πλήρωμα του Polaris Dawn μπήκε σε τροχιά. Τότε ήταν που η κάψουλα του Crew Dragon άρχισε να ανεβάζει τα επίπεδα οξυγόνου για να προετοιμάσει τα σώματα των μελών του πληρώματος για τον διαστημικό περίπατο.

Private Spaceflight

Εικόνα από το εσωτερικό της διαστημικής κάψουλας Dragon λίγα λεπτά πριν οι αστροναύτες της SpaceX βγουν στο κενό του διαστήματος.

Αλλά η σημερινή ημέρα περιλαμβάνει μια λίστα ελέγχου με ορισμένα πρόσθετα, πρακτικά βήματα, σύμφωνα με την Kate Tice, ανώτερο μηχανικό της SpaceX.

«Μέχρι στιγμής, το πλήρωμα έχει προετοιμάσει την καμπίνα για την έκθεση στο κενό, το οποίο περιλαμβάνει την ασφάλιση όλων των χαλαρών αντικειμένων που δεν θέλουν να "επιπλέουν" στον χώρο», είπε. «Ολοκλήρωσαν επίσης τους ιατρικούς ελέγχους, τις επιθεωρήσεις των στολών και έκαναν τους τελικούς ελέγχους των συστημάτων εξαερισμού οξυγόνου και καταστολής αζώτου».

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν προτού η ομάδα αρχίσει να φοράει τις στολές EVA (Extravehicular activity), δηλαδή τις στολές των αστροναυτών που φορούν όταν βγαίνουν εκτός σκάφους.

Τι είναι η «προ-αναπνοή» οξυγόνου

Αυτός ο ιστορικός διαστημικός περίπατος μπορεί να ξεκινάει μόλις τώρα, αλλά το τετραμελές πλήρωμα του Polaris Dawn προετοιμάζεται για αυτήν τη στιγμή σχεδόν από τότε που εκτοξεύτηκε πριν από δύο ημέρες.

Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους σε τροχιά, οι Άιζακμαν, Γκίλις, Μενόν και Ποτέετ ξεκίνησαν μια διαδικασία «προ-αναπνοής» για να προετοιμαστούν για τον διαστημικό περίπατο.

Η διαδικασία προ-αναπνοής στοχεύει στην αποφυγή της ασθένειας αποσυμπίεσης - την ίδια επικίνδυνη και δυνητικά θανατηφόρα ασθένεια που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι δύτες εάν επιχειρήσουν να βγουν στην επιφάνεια πολύ γρήγορα, αλλιώς γνωστή ως «νόσος των δυτών».

Κατά τη διάρκεια της προ-αναπνοής, οι αστροναύτες καθαρίζουν το άζωτο από το αίμα τους, έτσι ώστε όταν η κάψουλα Dragon αποσυμπιέζεται και εκτίθεται στο κενό του διαστήματος, το αέριο δεν σχηματίζει φυσαλίδες στην κυκλοφορία του αίματός τους.

Το Polaris Dawn θα ακολουθήσει «μια πραγματικά νέα και διαφορετική προσέγγιση» στη διαδικασία προ-αναπνοής που περιλαμβάνει «αργή μείωση της πίεσης στην καμπίνα και αύξηση της συγκέντρωσης οξυγόνου», εξήγησε η Γκίλις στο CNNi τον περασμένο Αύγουστο.

Πράγματι, το πρωτόκολλο προ-αναπνοής που υποβάλλεται στο πλήρωμα του Polaris Dawn είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που διεξάγεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Ο διαστημικός σταθμός διαθέτει ειδικούς αεραγωγούς όπου οι αστροναύτες μπορούν να υποβληθούν σε μια ταχεία διαδικασία προ-αναπνοής πριν ξεκινήσουν τους διαστημικούς περιπάτους τους. Χρειάζονται μόνο μερικές ώρες.

Ωστόσο, η ρουτίνα προ-αναπνοής του πληρώματος του Polaris Dawn διήρκεσε περίπου 45 ώρες, σύμφωνα με προηγούμενα σχόλια της Γκίλιας, κατά τη διάρκεια των οποίων η περιεκτικότητα σε οξυγόνο στην καμπίνα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon αυξήθηκε αργά ενώ η πίεση μειώθηκε.

Private Spaceflight

Από την κάμερα της SpaceX, η μηχανικός της εταιρείας Σάρα Γκίλις εξέρχεται της διαστημικής κάψουλας Dragon, στις 12 Σεπτεμβρίου 2024.

«Αυτό που είναι πραγματικά ωραίο με αυτόν τον τρόπο αναπνοής είναι ότι στην πραγματικότητα, από πολλές απόψεις, είναι πολύ λιγότερο επικίνδυνο από αυτό που είναι το πρότυπο στον διαστημικό σταθμό», είπε η Γκίλιας. «Είναι σαν να ανοίγεις ένα κουτάκι αναψυκτικού και να μην βγει καμία από τις φυσαλίδες γιατί η πίεση έξω από το κουτί είναι ίση με εκείνη που υπάρχει μέσα».

Μειώνοντας την πίεση μέσα στο Crew Dragon, πρόσθεσε η Γκίλις, και φορώντας τις διαστημικές στολές τους, ακριβώς όπως η πίεση περιβάλλοντος ισούται με την πίεση των στολών - τα μέλη του πληρώματος μπορούν να μετριάσουν κάθε κίνδυνο ανεπιθύμητων φυσαλίδων.

«Μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο»

view_dragon3333.jpg

Η θέα που αντίκρυσε ο Τζάρεντ Άιζακμαν βγαίνοντας από τη διαστημική κάψουλα Dragon της SpaceX

Ο Τζάρεντ Άιζακμαν μοιράστηκε την πρώτη του σκέψη ενώ κοιτούσε τη Γη από την κάψουλα Dragon.

«Πίσω στο σπίτι έχουμε όλοι πολύ δουλειά να κάνουμε, αλλά από εδώ - μοιάζει με έναν τέλειο κόσμο», είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης