ΚΟΣΜΟΣ

«Εκπληκτική» η διαδικασία ανάρρωσης του πρώτου ασθενή που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση ματιού

Γιατροί εξετάζουν το μόσχευμα που έλαβε ο Άαρον Τζέιμς

AP Photo/Joseph. B. Frederick

«Εκπληκτική» χαρακτηρίζεται η μετεγχειρητική πορεία του 46χρονου Άαρον Τζέιμς, το πρώτου ανθρώπου που υποβλήθηκε σε ολική μεταμόσχευση ματιού στον κόσμο.

Το 2021, ο Άαρον Τζέιμς, από το Αρκάνσας των ΗΠΑ, έχασε το μεγαλύτερο τμήμα του προσώπου του, συμπεριλαμβανομένου του ματιού του σε εργατικό ατύχημα, ενώ εργαζόταν ως υπεύθυνος γραμμής υψηλής τάσης. Έμεινε για έξι εβδομάδες στην εντατική σε τεχνητό κώμα και άλλους τρεις μήνες σε Μονάδα Εγκαυμάτων.

Υποβλήθηκε σε δεκάδες επανορθωτικές επεμβάσεις, χωρίς ωστόσο να μπορεί να τραφεί φυσιολογικά ή να μιλήσει εύκολα. Έτσι, δέχτηκε να υποβληθεί ταυτόχρονα σε μεταμόσχευση τμήματος του προσώπου και την πρώτη ολική μεταμόσχευση οφθαλμού στον κόσμο.

Τον Μάιο του 2023, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση 21 ωρών στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 140 γιατροί, νοσηλευτές και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Τώρα, περισσότερο από ένα χρόνο αργότερα, το μεταμοσχευμένο μάτι έχει φυσιολογική ενδοφθάλμια πίεση, ροή αίματος και μέγεθος, παρά το γεγονός ότι μελέτες σε ζώα έδειξαν ότι τα μεταμοσχευμένα μάτια συχνά συρρικνώνονται, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Δρ. Ντάνιελ Σεραντίνι, διευθυντής έρευνας και αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής Hansjorg Wyss, δήλωσε ότι ήταν «ένα μνημειώδες επίτευγμα, λαμβάνοντας υπόψη πώς τα πήγε ο Άαρον μετεγχειρητικά». Ο ερευνητής πρόσθεσε ότι οι σαρώσεις υποδηλώνουν ότι ο εγκέφαλος του ασθενούς ανταποκρίνεται στο φως μέσω του ματιού, αλλά ότι αυτά τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «JAMA», «είναι πολύ προκαταρκτικά και θα πρέπει να μελετηθούν με την πάροδο του χρόνου».

Αν και η όραση δεν έχει αποκατασταθεί στο μεταμοσχευμένο μάτι, τα φωτοευαίσθητα κύτταρα στο πίσω μέρος του επιβίωσαν κατά τη μεταμόσχευση. Το γεγονός αυτό δίνει ελπίδες ότι ίσως μια μέρα, ο Άαρον θα μπορέσει να δει.

Ο Άαρον Τζέιμς μαζί με την συζυγό του

AP Photo/Joseph. B. Frederick

Ο 46χρονος δήλωσε ότι το γεγονός ότι μπορεί πλέον να μυρίζει, να γεύεται και να τρώει στερεά τροφή –ιδιαίτερα πίτσα– αφού επιβίωσε με πουρέ για δύο χρόνια, ήταν μια «λαμπρή στιγμή».

«Ο μόνος τρόπος που μπορούσα να φάω ήταν με καλαμάκι γιατί δεν μπορούσα να ανοίξω ή να κλείσω το στόμα μου» πρόσθεσε.

Ο Τζέιμς, ο οποίος έχασε επίσης το αριστερό του χέρι στο ατύχημα και τώρα φοράει προσθετικό μέλος, είπε ότι μετά την επέμβαση μπορεί πλέον να κάνει ό,τι και ένας υγιής άνθρωπος. Η 39χρονη σύζυγός του, Μέγκαν, είπε ότι η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν φίλησε τον σύζυγό της στα χείλη για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι δεν μπορεί ακόμη να δει με το αριστερό του μάτι, ο Τζέιμς είπε ότι «αισθάνεται προνομιούχος που ήταν ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που υποβλήθηκε σε αυτού του είδους την μεταμόσχευση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης