ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι σχεδιάζουν σεισμικές έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές της Λιβύης

O υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Αρπασλάν Μπαϊρακτάρ

AP Photo/Jon Gambrell

Ανοικτή στην πρόταση της Λιβύης σχετικά με διεξαγωγή σεισμικών ερευνών στο έδαφός της δηλώνει η Τουρκία, ενώ υπάρχουν και σχέδια για συνεργασία με την Αίγυπτο και τη Σομαλία.  

«Η Λιβύη μάς προσφέρει την ευκαιρία να εργαστούμε υπεράκτια με τα σεισμικά πλοία μας και ειλικρινά, το βλέπουμε πολύ θερμά. Επομένως, μπορούμε να είμαστε στη λιβυκή ανοικτή θάλασσα για να πραγματοποιήσουμε σεισμικές εργασίες», αποκάλυψε την Τετάρτη (11/9) ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο Μπαϊρακτάρ πρόσθεσε επίσης ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται επίσης για άλλα έργα στη Λιβύη και χρειάζεται το «σωστό έργο και εταίρο».

Υπενθυμίζεται ότι το 2020, η Τουρκία έστειλε στρατιωτικό προσωπικό στη Λιβύη για να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει μια κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη εναντίον των δυνάμεων του ανατολικού διοικητή Χαλίφα Χάφταρ, του Εθνικού Στρατού της Λιβύης.

Αργότερα οι δύο πλευρές σύναψαν το τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο αμφισβητήθηκε από την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Το 2022, η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν επίσης μια προκαταρκτική συμφωνία για την εξερεύνηση ενέργειας, στην οποία η Αίγυπτος και η Ελλάδα έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους.

Τα σχέδια για Σομαλία και Αίγυπτο

Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται για κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Αιγύπτου, με την οποία η Τουρκία αποκατέστησε τις διπλωματικές σχέσεις έπειτα από μια δεκαετία εχθρότητας με την πρόσφατη επίσκεψη Σίσι και τη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Ο Μπαϊρακτάρ αποκάλυψε ακόμη ότι η Άγκυρα σκοπεύει να στείλει το εξερευνητικό σκάφος Oruc Reis στη Σομαλία μέχρι τον Οκτώβριο για να πραγματοποιήσει σεισμικές εργασίες εκεί ως μέρος μιας συμφωνίας συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες μεταξύ των χωρών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης