ΚΟΣΜΟΣ

Στα σημεία συντριβής των αεροσκαφών της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 Μπάιντεν και Χάρις

Το μνημείο για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου στο σημείο των Δίδυμων Πύργων στη Νέα Υόρκη

AP Photo/Donald King

Την 23η επέτειο από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ με επισκέψεις σε κάθε ένα από τα τρία σημεία στα οποία συνετρίβησαν αεροπλάνα το 2001 μετά από αεροπειρατεία, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν σχεδόν 3.000 άνθρωποι τιμούν την Τετάρτη (11/9) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις. 

Ο Μπάιντεν και η Χάρις θα ξεκινήσουν με μια επίσκεψη στο σημείο της Νέας Υόρκης όπου αεροσκάφη κατέπεσαν πάνω στους δίδυμους πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου προκαλώντας την κατάρρευσή τους.

Στην τελετή αυτή στη Νέα Υόρκη θα παρευρεθεί και ο Τραμπ, μαζί με τον πρώην δήμαρχο της πόλης Μάικλ Μπλούμπεργ.

Στη συνέχεια, ο Μπάιντεν και η Χάρις θα πετάξουν στο Σάνκσβιλ της Πενσιλβάνια, όπου οι επιβάτες της πτήσης 93 της United προσπάθησαν να ανακτήσουν από τους αεροπειρατές τον έλεγχο του αεροσκάφους, το οποίο τελικά συνετρίβη σε χωράφι, αποτρέποντας έτσι πλήγμα σε κάποιον άλλο στόχο. Έπειτα θα επιστρέψουν στην περιοχή της Ουάσινγκτον για να επισκεφθούν το μνημείο στο Πεντάγωνο.

«Μπορούμε μόνο να φανταστούμε τον σπαραγμό και την οδύνη που οι οικογένειες και οι επιζώντες της 11ης Σεπτεμβρίου νιώθουν κάθε μέρα για τα τελευταία 23 χρόνια και πάντα θα θυμόμαστε και θα τιμούμε αυτούς που χάσαμε τόσο πρόωρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Καρίν Ζαν-Πιερ σε δημοσιογράφους στο προεδρικό αεροσκάφος χθες. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ ξανά δεν θα συμβεί μια επίθεση σαν αυτή», δήλωσε.

Ο Μπάιντεν εξέδωσε διακήρυξη για να τιμήσει αυτούς που έχασαν τη ζωή τους λόγω των επιθέσεων καθώς και τους εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς που κατετάγησαν εθελοντικά στον στρατό στη συνέχεια.

«Σε αυτούς τους πατριώτες της Γενιάς της 11ης Σεπτεμβρίου έχουμε ένα χρέος ευγνωμοσύνης το οποίο δεν θα καταφέρουμε ποτέ να αποπληρώσουμε», δήλωσε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στις αποστολές στο Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες πολεμικές ζώνες, καθώς και στη σύλληψη και τον θάνατο του εγκεφάλου της 11ης Σεπτεμβρίου, του Οσάμα μπιν Λάντεν, και του υπαρχηγού του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης