ΚΟΣΜΟΣ

Στο Κίεβο οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας για τους όρους χρήσης των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας

Στο Κίεβο οι ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας για τους όρους χρήσης των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο Βρετανός ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι έκαναν με τρένο την διαδρομή που συνδέει τα πολωνικά σύνορα με το Κίεβο.

AP Photo

Οι επικεφαλής της αμερικανικής και της βρετανικής διπλωματίας έφθασαν σήμερα στην Ουκρανία για συνομιλίες με θέμα την χαλάρωση των όρων χρήσης των δυτικών όπλων κατά της Ρωσίας που κατηγορείται για την αγορά βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν έκανε με τρένο την διαδρομή που συνδέει τα πολωνικά σύνορα με το Κίεβο μαζί με τον βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι που ανέλαβε καθήκοντα πριν από δύο μήνες όταν η κυβέρνηση του Εργατικού Κόμματος ανέλαβε την διακυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνει βασικός υποστηρικτής της Ουκρανίας.

Η επίσκεψή τους πραγματοποιείται την ώρα που ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί μετ' επιτάσεως όπλα μεγαλύτερης ισχύος πυρός και χαλάρωση των περιορισμών που συνοδεύουν την χρήση των όπλων που χορηγούν οι δυτικοί σύμμαχοι στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν όταν ερωτήθηκε για το θέμα στην Ουάσινγκτον δήλωσε: «Το εξετάζουμε αυτήν την στιγμή».

Παρά την ακλόνητη υποστήριξή του προς την Ουκρανία, ο αμερικανός πρόεδρος θέλει πάση θυσία να αποφύγει μία ευθεία αντιπαράθεση ανάμεσα στην χώρα του και την Ρωσία.

Χθες από το Λονδίνο, στο πλευρό του Ντέιβιντ Λάμι, ο Αντονι Μπλίνκεν υποσχέθηκε ότι οι ΗΠΑ θα προμηθεύσουν την Ουκρανία «με ό,τι χρειάζεται, την στιγμή που το χρειάζεται, για να είναι όσο περισσότερο γίνεται αποτελεσματική στον αγώνα της κατά της ρωσικής επίθεσης».

Ωστόσο, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, που πραγματοποιεί το πέμπτο του ταξίδι στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο 2022 και την έναρξη της ρωσικής εισβολής, θέλει επίσης να βεβαιωθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είναι σε θέση να συντηρήσουν και να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα όπλα αυτά.

Σε ερώτηση του Sky News σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει πράσινο φως από την Ουάσινγκτον στην προμήθεια όπλων μακρού βεληνεκούς στο Κίεβο, ο Αντονι Μπλίνκεν απάντησε: «Δεν το αποκλείουμε, αλλά όταν το κάνουμε, θέλουμε να είμαστε βέβαιοι ότι γίνεται με τρόπο που προωθεί τους στόχους που προσπαθούν να επιτύχουν οι Ουκρανοί».

Χθες, το Κίεβο έλαβε μία καλή είδηση όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε συμφωνία για την εκταμίευση βοήθειας 1,1 δισεκατομμυρίου δολαρίων προς το Κίεβο.

Αλλά σε στρατιωτικό επίπεδο, η Ουάσινγκτον κατήγγειλε την παράδοση από το Ιράν στην Ρωσία πυραύλων μικρού βεληνεκούς. Με τους ιρανικούς πυραύλους στο οπλοστάσιό της η Μόσχα θα έχει την άνεση να χρησιμοποιήσει τους ρωσικούς πυραύλους μακρού βεληνεκούς κατά περιοχών της δυτικής Ουκρανίας που μέχρι σήμερα βρίσκονταν λίγο ως πολύ στο απυρόβλητο.

Οι Δυτικοί ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης για την πώληση των πυραύλων στην Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν επιτρέψει στην Ουκρανία στις αρχές του έτους να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει τις ρωσικές δυνάμεις σε περίπτωση άμεσης αντιπαράθεσης εκατέρωθεν των συνόρων.

Αλλά το Κίεβο εξαπέλυσε τον περασμένο μήνα αιφνιδιαστική επίθεση κατά του ρωσικού εδάφους στη περιοχή του Κουρσκ με στόχο να αναγκάσει την Μόσχα να μετατοπίσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις που αυτήν την στιγμή προωθούνται στην ανατολική Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, αναμένεται να άρει το αμερικανικό βέτο για την χρήση των πυραύλων μακρού βεληνεκούς Storm Shadow κατά της Ρωσίας.

Το Λονδίνο πιέζει τις ΗΠΑ να επιδείξουν μεγαλύτερη ευελιξία στην χρησιμοποίηση των αμερικανικών όπλων.

Ενα από τα βασικά αιτήματα της Ουκρανίας είναι η χαλάρωση των περιορισμών που αφορούν τα αμερικανικά συστήματα τακτικών πυραύλων ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χιλιομέτρων.

Σε κοινή επιστολή προς τον Μπάιντεν κορυφαίοι ρεπουμπλικανοί του Κονγκρέσου του ζητούν να αναλάβει αμέσως δράση.

Η Ρωσία δεν θα πρέπει να μπορεί να διαπράττει ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου κατά της Ουκρανίας, αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής που υπογράφεται από το Μάικ ΜακΚόλ, πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, το ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο είναι βαθιά διχασμένο ως προς το θέμα της Ουκρανίας και τυχόν νίκη του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο μπορεί να μεταβάλει ριζικά την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ.

Οι συνεργάτες του Τραμπ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι σε περίπτωση επιστροφής του Τραμπ στην Λευκό Οίκο, η βοήθεια προς το Κίεβο θα χρησιμοποιηθεί για να αναγκασθεί το Κίεβο να κάνει εδαφικές υποχωρήσεις προς την Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου.

Η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση για τις προμήθειες πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία

Η Ρωσία θα θεωρήσει ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι μέρος του πολέμου στην Ουκρανία και η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει ισχυρότερα όπλα αν η Δύση επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Δούμα, της ρωσικής κάτω βουλής, Βιατσεσλάβ Βολόντιν.

«Η Ουάσινγκτον και άλλα ευρωπαϊκά κράτη γίνονται μέρος του πολέμου στην Ουκρανία», σημείωσε.

Οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία γίνονται μέρος του πολέμου, διευκρίνισε.

«Όλο αυτό θα οδηγήσει στο ότι η χώρα μας θα αναγκαστεί να απαντήσει χρησιμοποιώντας πιο ισχυρά και καταστροφικά όπλα για να προστατεύσει τους πολίτες της», τόνισε ο Βολόντιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τρίτη, ότι η κυβέρνησή του «το επεξεργάζεται αυτό τώρα», απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι ΗΠΑ θα άρουν τους περιορισμούς στη χρήση από την Ουκρανία όπλων μεγάλου βεληνεκούς στον πόλεμο με τη Ρωσία.

Πηγές δήλωσαν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την παροχή στην Ουκρανία όπλων αυτού του είδους, αλλά σημείωσαν ότι το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει κάποιους μήνες καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα πριν από οποιαδήποτε αποστολή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους, κάτι που όπως σημείωσε αποτελεί «δραματική κλιμάκωση». Η Τεχεράνη απάντησε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί συνιστούν «άσχημη προπαγάνδα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά οι δυτικές χώρες να προμηθεύσουν το Κίεβο με πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς και να άρουν τους περιορισμούς στην χρήση τους για να πλήττει στόχους, όπως αεροπορικές βάσεις του ρωσικού στρατού, εντός της ρωσικής επικράτειας.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε τον Ιούνιο ότι μπορεί να αναπτύξει συμβατικούς πυραύλους σε απόσταση βολής από τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους, αν αυτοί επιτρέψουν στην Ουκρανία τα πλήγματα σε μεγαλύτερο βάθος εντός του ρωσικού εδάφους με δυτικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία άρχισε το 2014, μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου της χώρας ύστερα από την εξέγερση της πλατείας Μαϊντάν και η Ρωσία προσάρτησε την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, με τις δυνάμεις των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία το 2022 με χιλιάδες στρατιώτες, προκαλώντας τη μεγαλύτερη αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Πούτιν θεωρεί τη σύγκρουση στην Ουκρανία μέρος μιας υπαρξιακής μάχης με μια φθίνουσα και παρακμάζουσα Δύση, η οποία κατά τον ίδιο ταπείνωσε τη Ρωσία μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, παραβιάζοντας αυτό που θεωρεί σφαίρα επιρροής της Μόσχας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η Δύση και η Ουκρανία χαρακτηρίζουν την ρωσική εισβολή μια αυτοκρατορικού είδους αρπαγή γης από τον Πούτιν και έχουν ορκιστεί να ηττηθεί η Ρωσία στο πεδίο της μάχης.