ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο - Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο - Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη

Κτήριο στο Λίβανο που καταστράφηκε από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Mohammed Zaatari)

Κύμα αεροπορικών επιθέσεων στο Λίβανο εξαπέλυσε τη ξημερώματα της Τετάρτης (11/9) το Ισραήλ

Στο στόχαστρο μπήκαν περίπου 30 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ και άλλες υποδομές στο νότιο Λίβανο

Ο στρατός λέει ότι οι εκτοξευτές και άλλες στοχευμένες τοποθεσίες «αποτελούσαν απειλή για τους Ισραηλινούς πολίτες».

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι την Τρίτη (10/9) η πολεμική του αεροπορία έπληξε μια στρατιωτική δομή της Χεζμπολάχ στο χωριό Ρατσάφ στην επαρχία Ναμπατιέ του νότιου Λιβάνου. Η υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του Λιβάνου ανέφερε ότι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση 12 στο Ρατσάφ.

Οι τελευταίες επιδρομές έρχονται εβδομάδες αφότου το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό αξιωματούχο της Χεζμπολάχ, τον Φουάντ Σουκρ, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στα νότια προάστια της Βηρυτού, μια πολυπληθή γειτονιά που αποτελεί επίσης προπύργιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας.

Ο Σουκρ ήταν ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που δολοφονήθηκε από το 2016.

Επιχειρήσεις και στη Δυτική Όχθη

Στη Δυτική Όχθη, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Ραμάλα σε επιχειρήσεις στις περιοχές Ταμμόν και Τούμπας.

Ο στρατός ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκε αεροπορική επιδρομή σε «ένοπλη τρομοκρατική ομάδα» στην περιοχή της Τούμπας.

H πρόταση Ισραηλινού αξιωματούχου

Σε μία άλλη εξέλιξη Ισραηλινός αξιωματούχος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφέρει στον ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ ασφαλή διέλευση από τη Γάζα, μόλις απελευθερωθούν όλοι οι υπόλοιποι όμηροι που κρατούνται.

Ο συντονιστής του Ισραήλ για τους ομήρους και τους αγνοούμενους Γκαλ Χιρς δήλωσε την Κυριακή (8/9) στην Τζέσικα Ντιν του CNNi ότι αν επιστραφούν και οι υπόλοιποι 101 όμηροι, «πιστεύω ακόμη ότι θα συμφωνήσουμε να κατασκευάσουμε ασφαλή διέλευση στον αρχιτρομοκράτη, τον νέο Χίτλερ, τον Σινουάρ - ασφαλή διέλευση σε αυτόν και σε όποιον θέλει να τον ακολουθήσει έξω από τη Γάζα».

Ο Χιρς δήλωσε ότι αυτοί οι όροι, μαζί με την «αποστρατιωτικοποίηση και την απορρύθμιση της Γάζας», θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη της Γάζας και στον τερματισμό του πολέμου.