ΚΟΣΜΟΣ

Κατέρρευσε φράγμα στη Νιγηρία - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Κατέρρευσε φράγμα στη Νιγηρία - Φόβοι για πολλούς νεκρούς

Τα σπίτια είναι μερικώς βυθισμένα μετά από κατάρρευση φράγματος στο Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας

AP Photos/ Musa Ajit Borno

Ένα φράγμα υποχώρησε λόγω της καταρρακτώδους βροχής στο Μαϊντουγκούρι, στη βορειοανατολική Νιγηρία, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και δεκάδες σπίτια να καταστραφούν, ανέφεραν οι αρχές, που φοβούνται ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.

Πολλά βίντεο και φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών (NEMA) δείχνουν σπίτια βυθισμένα στο νερό μέχρι τη στέγη τους σε πολλές συνοικίες αυτής της πόλης, της πρωτεύουσας της Πολιτείας Μπόρνο.

Το Μαϊντουγκούρι βιώνει μια από τις χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων 30 ετών, ανέφερε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες, σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ. «Ορισμένες συνοικίες της πόλης που εδώ και χρόνια δεν είχαν πλημμυρίσει, σήμερα πλημμύρισαν», είπε ο Εζεκίελ Μάνζο, ένας εκπρόσωπος της ΝΕΜΑ.

Nigeria fragma plimmires

Άνθρωποι περπατούν μέσα από τα νερά της πλημμύρας μετά από κατάρρευση φράγματος στο Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας

AP Photos/ Joshua Olatunji

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν «πολλοί νεκροί», χωρίς να δώσει κάποιον ακριβή αριθμό επειδή «οι επιχειρήσεις διάσωσης συνεχίζονται» στις πληγείσες περιοχές.

Χιλιάδες σπίτια βυθίστηκαν στο νερό όταν έσπασε το φράγμα Αλάου, που βρίσκεται στον ποταμό Νγκάντα, περίπου 20 χιλιόμετρα νοτίως του Μαϊντουγκούρι. Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται μια στρουθοκάμηλος να περιφέρεται στους δρόμους, αφού γλίτωσε από την πλημμύρα που σάρωσε τον τοπικό ζωολογικό κήπο.

Nigeria Dam Collapse

Τα σπίτια είναι μερικώς βυθισμένα μετά από κατάρρευση φράγματος στο Μαϊντουγκούρι της Νιγηρίας

AP Photos/ Musa Ajit Borno

«Τα σχολεία έκλεισαν και τα καταστήματα δεν λειτουργούν, ο κόσμος φεύγει με τα υπάρχοντά του», σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια βροχή» είπε ο Μοχάμεντ Μπασίρ, 44 ετών, ο οποίος διατηρεί κατάστημα ενδυμάτων στην αγορά της πόλης.

Ο αντιπρόεδρος της Νιγηρίας Κασίμ Σετίμα, που κατάγεται από το Μαϊντουγκούρι, πήγε επί τόπου. «Καθώς κατέρρευσαν οι βαλβίδες ασφαλείας, απελευθερώθηκε ένα μεγάλο κύμα νερού που προκάλεσε γενική πλημμύρα στις γύρω κοινότητες», σχολίασε.

Ο εκπρόσωπος της ΝΕΜΑ είπε ότι οι αρχές έχουν ανοίξει τρία «προσωρινά καταφύγια» για τους πληγέντες.