ΚΟΣΜΟΣ

Politico: Αναβάλλεται ο «κλήρος» για τις θέσεις των νέων Επιτρόπων της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

AP Photo/Jean-Francois Badias

Αναβλήθηκε για τις 17 Σεπτεμβρίου η ανακοίνωση των χαρτοφυλακίων που θα αναλάβουν οι 26 υποψήφιοι Επίτροποι της Κομισιόν.

Αρχικά, η συνάντηση της Φον ντερ Λάιεν με τους ηγέτες των πολιτικών παρατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είχε προγραμματιστεί για το πρωί της Τετάρτης (11/9) και στη συνέχεια θα ανακοίνωνε δημόσια το επόμενο Σώμα των Επιτρόπων. Αυτή η συνάντηση αναβλήθηκε. Η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί τελικά την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου στις 9 π.μ., όπως μετέδωσε το Politico.

Για τον «κλήρο» των χαρτοφυλακίων η Φον ντερ Λάιεν πρέπει να λάβει υπόψη της τη γεωγραφική ισορροπία, την πολιτική ισορροπία και την ισότητα των φύλων.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες την έχουν επίσης πιέσει για να διασφαλίσουν ότι ο επίτροπος τους θα κατακτήσει ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο. Πίεση ασκούν επίσης οι διάφορες πολιτικές παρατάξεις που υποστηρίζουν την Φον ντερ Λάιεν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σκοπό να διασφαλίσει ότι οι πολιτικές τους «οικογένειές» τους θα αποκτήσουν επιρροή στην επόμενη Επιτροπή. Επιρροή που θα είναι αρκετή για να καθορίζει σημαντικές αποφάσεις του οργάνου.

Τα επικρατέστερα σενάρια για το χαρτοφυλάκιο του Έλληνα Επιτρόπου

Από την πλευρά της η Ελλάδα, αναμένει ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο με αντάλλαγμα τη συμβολή της στην εξασφάλιση μίας δεύτερης πενταετής θητείας για την Φον ντερ Λάιεν.

Ο Απόστολος Τζιτζικώστας είναι επικρατέστερος για το χαρτοφυλάκιο των Μεταφορών ή και για εκείνο της Συνοχής. Η επίβλεψη του χαρτοφυλακίου Μεταφορών μπορεί να αποτελέσει «κλειδί» για τη βοήθεια της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Ελλάδας. Εάν οι μεταφορές από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τον Μητσοτάκη, ο Τζιτζικώστας θα μπορούσε να αναλάβει την περιφερειακή ανάπτυξη, ιδίως δεδομένης της εμπειρίας του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης