ΚΟΣΜΟΣ

Ιρανικοί πύραυλοι στη Μόσχα: Κυρώσεις από Μπλίνκεν και ανακοίνωση από Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι

AP Photo/Mark Schiefelbein

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν μετά την παραλαβή βαλλιστικών πυραύλων του από τη Μόσχα ανακοίνωσε την Τρίτη (10/9) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε με τον Βρετανό ομόλογό του Ντέιβιντ Λάμι.

Παράλληλα, ανακοίνωσαν πως εντός της εβδομάδας θα βρεθούν στο Κίεβο σε μια κοινή επίσκεψη που έχει να γίνει εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Μπλίνκεν και εγώ θα ταξιδέψουμε στο Κίεβο αυτή την εβδομάδα, στην πρώτη κοινή επίσκεψη εδώ και πάνω από μια δεκαετία», είπε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών.

Από την πλευρά του, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ρωσία αναμένεται να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους στον πόλεμό της στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες και ότι μοιράζεται επίσης τεχνολογία με το Ιράν, μεταξύ άλλων για πυρηνικά όπλα.

Για τη φερόμενη προμήθεια βαλλιστικών πυραύλων από το Ιράν στη Ρωσία, μίλησε και ο Ντέιβιντ Λάμι κάνοντας λόγο για «σημαντική κλιμάκωση».

«Αυτή είναι μια ανησυχητική ενέργεια από το Ιράν. Είναι σίγουρα μια σημαντική κλιμάκωση και συντονιζόμαστε» είπε στη συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Ερωτώμενος, εάν η Βρετανία θα έδινε το πράσινο φως στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow για να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας, ο Λάμι είπε ότι δεν θα σχολιάσει «επιχειρησιακά ζητήματα», όπως μετέδωσε το al jazeera.

Ωστόσο, είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ είναι «απόλυτα ευθυγραμμισμένες ως προς την ανάγκη αντιμετώπισης της δραστηριότητας του Ιράν».

«Βλέπουμε ένα ανησυχητικό μοτίβο μεγαλύτερης ιρανικής υποστήριξης στο Κρεμλίνο και συζητήσαμε σήμερα την κοινή μας δέσμευση να φέρουμε την Τεχεράνη προ των ευθυνών της για την υπονόμευση της παγκόσμιας σταθερότητας».

Κοινή ανακοίνωση Γαλλίας, Γερμανίας και Βρετανίας

Η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσαν κοινή δήλωση, μετά τη νεότερη, ανησυχητική εξέλιξη. Οι τρεις χώρες καταδίκασαν την εξαγωγή ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων στη Ρωσία και δήλωσαν ότι θα λάβουν άμεσα μέτρα για την ακύρωση διμερών συμφωνιών αεροπορικών υπηρεσιών με το Ιράν. Είπαν επίσης ότι θα εργαστούν για την επιβολή κυρώσεων στην Iran Air.

Η κοινή ανακοίνωση για τους ιρανικούς βαλλιστικούς πυραύλους: «Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου καταδικάζουν έντονα την εξαγωγή από το Ιράν και την προμήθεια από τη Ρωσία ιρανικών βαλλιστικών πυραύλων. Πρόκειται για μια περαιτέρω κλιμάκωση της στρατιωτικής υποστήριξης του Ιράν στον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με ιρανικούς πυραύλους να φτάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος, αυξάνοντας τα δεινά του ουκρανικού λαού. Η πράξη αυτή αποτελεί κλιμάκωση τόσο από το Ιράν όσο και από τη Ρωσία και αποτελεί άμεση απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης