ΚΟΣΜΟΣ

SpaceX: Η πρώτη εμπορική διαστημική πτήση είναι γεγονός - Το πλήρωμα θα εκτεθεί σε ακτινοβολία

Η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου Falcon 9 της SpaceX από το Kennedy Space Center στο Ακρωτήρι Κανάβεραλ, στις 10 Σεπτεμβρίου 2024.

AP Photo/John Raoux

Η τελευταία αποστολή της εταιρείας SpaceX του Ίλον Μασκ είναι ένα τολμηρό και επικίνδυνο ταξίδι στις ζώνες ακτινοβολίας Van Allen.

Η αποστολή που ονομάστηκε Polaris Dawn αποτελείται από τετραμελές πλήρωμα και εκτοξεύθηκε προ ολίγου.

Η SpaceX μετέδωσε ζωντανά της εκτόξευση στο X και οι εικόνες είναι εντυπωσιακές.

Καθώς η διαστημική κάψουλα έμπαινε στην τροχιά της Γης, ελεγκτές εδάφους, με επικεφαλής τον διευθυντή εκτόξευσης της SpaceX, Φρανκ Μεσίνα, πρόσφεραν ενθαρρυντικά λόγια στο πλήρωμα του Polaris Dawn, το οποίο περιλαμβάνει τους πρώτους υπαλλήλους της SpaceX που πήγαν ποτέ στο διάστημα.

«Όπως κοιτάτε προς τον Πολικό Αστέρα, θυμηθείτε ότι το θάρρος σας φωτίζει το μονοπάτι για τους μελλοντικούς εξερευνητές. Εμπιστευόμαστε τις δεξιότητές σας, τη γενναιότητά σας και την ομαδική σας εργασία για να φέρετε εις πέρας την αποστολή», είπε και πρόσθεσε: «Να ξέρετε ότι ολόκληρη η ομάδα εδώ είναι μαζί σας, σε κάθε σας βήμα, σας παρακολουθεί, σας υποστηρίζει και σας επευφημεί καθώς περπατάτε στο διάστημα. Σας στέλνουμε αγκαλιές από το έδαφος».

Η εκτόξευση έρχεται μετά από αρκετές καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών αλλά και γιατί η SpaceX έπρεπε να εξασφαλίσει επιπλέον ότι θα επικρατούσαν καλές συνθήκες και τη μέρα που το πλήρωμα θα επιστρέψει από το διάστημα μετά το πενθήμερο ταξίδι του.

Ο χρόνος επιστροφής τους μπορεί να είναι κρίσιμος επειδή ένας διαστημικός περίπατος θα αποστραγγίξει τα αποθέματα οξυγόνου και η αποστολή θα έχει μόνο αρκετή υποστήριξη ζωής για πέντε ή έξι ημέρες στο διάστημα.

Η εκτόξευση

Μόλις το ρολόι της αντίστροφης μέτρησης μηδένισε, ο πύραυλος Falcon 9 της SpaceX βρυχήθηκε στέλνοντας μια εκτυφλωτική φλόγα και μια εκκωφαντική έκρηξη στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Το πλήρωμα επιβιβάστηκε στον πύραυλο, δεμένο μέσα σε μια κάψουλα SpaceX Crew Dragon σε σχήμα ιγκλού, η οποία έχει διάμετρο περίπου 4 μέτρα στη βάση του, καθώς ο πύραυλος αποσπάστηκε από τις λαβές της βαρύτητας της Γης.

Μετά την εκτόξευση, επί 2,5 λεπτά, το κάτω μέρος του πυραύλου Falcon 9 ξόδεψε το μεγαλύτερο μέρος του καυσίμου του. Τότε, αποσπάστηκε από τον πύραυλο καθώς το πάνω τμήμα άναψε τον κινητήρα του και συνέχισε να ωθεί το διαστημόπλοιο Crew Dragon σε μεγαλύτερες ταχύτητες.

Εν τω μεταξύ, το κάτω μέρος του Falcon 9 έπεσε ξανά στη Γη και προσγειώθηκε σε μια ναυτική πλατφόρμα, προκειμένου να «ανακαινιστεί» και να επαναχρησιμοποιηθεί σε μελλοντικές αποστολές.

Για να εισέλθει στην τροχιά της Γης, ο πύραυλος Falcon 9 «έπιασε» περισσότερα από 27.358 χιλιόμετρα την ώρα. Όταν έφτασε στην επιθυμητή ταχύτητα, το Crew Dragon απομακρύνθηκε, πλοηγώντας στο κενό του διαστήματος χρησιμοποιώντας μόνο τους προωθητήρες του για το υπόλοιπο της αποστολής.

Πρώτη εμπορική απόπειρα διαστημικού περιπάτου

Το Polaris Dawn είναι το πνευματικό τέκνο της SpaceX και του Τζάρεντ Άιζακμαν, του δισεκατομμυριούχου ιδρυτή της εταιρείας χρηματοοικονομικής τεχνολογίας Shift4 Payments, ο οποίος έκανε την πρώτη του επιδρομή στη διαστημική πτήση με την αποστολή Inspiration4 τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο Άιζακμαν και οι συνεργάτες του - συμπεριλαμβανομένου του στενού φίλου και πρώην πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Σκοτ "Κιντ" Ποτέτ, καθώς και των μηχανικών της SpaceX Άννα Μενόν και Σάρα Γκίλις - ελπίζουν να πετύχουν πολλά με αυτή την αποστολή.

Πρώτον, η κάψουλα SpaceX στοχεύει να μεταφέρει το πλήρωμα σε ύψη ρεκόρ για μια τροχιά γύρω από τη Γη, ξεπερνώντας το ορόσημο που έθεσε η αποστολή Gemini 11 της NASA το 1966, η οποία έφτασε τα 1.373 χιλιόμετρα. Εάν το πετύχει, το Polaris Dawn θα ξεπεράσε αυτό το ρεκόρ κατά περίπου 32 χιλιόμετρα.

Η διαστημική πτήση Polaris Dawn θα είναι επίσης η υψηλότερη που έχει πετάξει άνθρωπος από το πρόγραμμα Apollo της NASA, το οποίο τελείωσε το 1972 και αθροιστικά μετέφερε 24 αστροναύτες ένα τέταρτο εκατομμύριο μίλια στη Σελήνη αντί να σταματήσει στην τροχιά της Γης.

Το Polaris Dawn μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει το πιο μακρινό σημείο που έχει πάει ποτέ μια γυναίκα στο διάστημα.

Για να ξεκινήσει την τρίτη ημέρα αυτής της αποστολής, το πολιτικό πλήρωμα, ενώ βρίσκεται σε τροχιά σε χαμηλότερο υψόμετρο περίπου 700 χιλιομέτρων πάνω από τη Γη, θα επιχειρήσει έναν διαστημικό περίπατο γράφοντας ιστορία.

Το εγχείρημα θα είναι επικίνδυνο, εκθέτοντας και τα τέσσερα μέλη του πληρώματος και το εσωτερικό του Crew Dragon στο κενό του διαστήματος αλλά και σε ραδιενέργεια. Μια τέτοια κατάσταση μπορεί να δυσχεράνει το επανακλείδωμα της πόρτας του οχήματος λόγω διαφορών στην πίεση. Και η έκθεση στο κενό μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση τοξινών από το υλικό όταν η καμπίνα τεθεί υπό πίεση, αν και η SpaceX διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει μέτρα για να αποτρέψει κάτι τέτοιο.

Με πληροφορίες από: SpaceX launches Polaris Dawn crew on daring excursion into Earth’s radiation belts, CNN.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης