ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: «Περιορισμένες οι προσδοκίες για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ρωσία»

AP Photo/Marienko Andrew

Στον απόηχο της έκκλησης του καγκελάριου Όλαφ Σολτς για «εντατικότερες διπλωματικές προσπάθειες» με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να περιορίσει τις προσδοκίες.

Το Κρεμλίνο από την άλλη πλευρά δεν θεωρεί ότι υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης όσο δεν τοποθετούνται οι ΗΠΑ.

«Νομίζω ότι αυτή είναι η στιγμή που πρέπει επίσης να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση πολέμου και να επιτύχουμε την ειρήνη πιο γρήγορα από ό,τι επί του παρόντος διαφαίνεται», δήλωσε ο κ. Σολτς την Κυριακή στο ZDF και, όταν ρωτήθηκε αν θα έπρεπε να γίνει άλλη μία ειρηνευτική διάσκεψη, απάντησε: «Θα υπάρξει σίγουρα άλλη μια ειρηνευτική διάσκεψη. Και ο (Ουκρανός) πρόεδρος και εγώ συμφωνούμε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί και με τη Ρωσία παρούσα».

Στην τοποθέτηση του καγκελάριου το Κρεμλίνο απάντησε ότι επί του παρόντος δεν βλέπει βάση για ειρηνευτικές συνομιλίες. «Δεν έχουν ακόμη προκύψει απτά περιγράμματα. Ακούμε δηλώσεις από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά δεν ακούμε τίποτα από την χώρα η οποία καθοδηγεί αυτή τη διαδικασία, η οποία διευθύνει την συλλογική Δύση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν Νμίτρι Πεσκόφ, με το βλέμμα στις ΗΠΑ.

Κατόπιν αυτού, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ ανέφερε ότι οι δηλώσεις του Κρεμλίνου «δεν έδωσαν την εντύπωση ότι είναι πολύ πρόθυμοι να ξεκινήσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με εποικοδομητικό τρόπο» και πρόσθεσε ότι ο καγκελάριος Σολτς «δεν θα δίσταζε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ρώσο πρόεδρο», εφόσον θεωρούσε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λογικό στην συγκεκριμένη συγκυρία.

Προηγουμένως ωστόσο, ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε δηλώσει «έτοιμος» να διαπραγματευτεί.

Ο κ. Χέμπεστραϊτ διευκρίνισε ακόμη ότι δεν μπορεί προς το παρόν να οριστεί ημερομηνία για μια ειρηνευτική διάσκεψη. «Κάτι τέτοιο θα ήταν βεβιασμένο. Αλλά είναι σαφές ότι παντού στον κόσμο υπάρχει η αίσθηση ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».

Υπέρ διαπραγματεύσεων με την Ρωσία τάχθηκαν σήμερα και οι Πράσινοι, με τον αρχηγό τους Όμιντ Νουριπούρ να τονίζει ότι θα μπορούσαν να γίνουν ειρηνευτικές διασκέψεις προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν είναι πάντως μεγάλη η προθυμία του Κρεμλίνου για την διεξαγωγή συζητήσεων επί ίσοις όροις», σημείωσε.

Από την πλευρά του CDU ωστόσο ο αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική Ρόντεριχ Κιζεβέτερ επέκρινε τον καγκελάριο για τις δηλώσεις του και έκανε λόγο για σχέδιο του SPD να ωθήσει την Ουκρανία προς μια «ψεύτικη» ειρήνη.

«Η κίνηση του καγκελάριου ήταν προβλέψιμη, καθώς εντάσσεται στη στρατηγική τμημάτων του SPD να ωθήσουν πολύ διακριτικά την Ουκρανία σε μια ψεύτικη ειρήνη που έθεσε η Ρωσία», δήλωσε ο κ. Κιζεβέτερ στην BILD.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης