ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη σύγκρουση Τραμπ - Χάρις: Η τηλεμαχία και η στρατηγική των δύο στρατοπέδων

AP Photo

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στα επιτελεία του Ντόναλντ Τραμπ και της Κάμαλα Χάρις καθώς οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ ετοιμάζονται να  διασταυρώσουν τα ξίφη τους με στόχο να κερδίσουν τη στήριξη των ψηφοφόρων και τη νίκη δεδομένου ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος. 

Η τηλεμαχία θα γίνει στα στούντιο του ABC News τα ξημερώματα της Τετάρτης για την Ελλάδα και θα είναι η πρώτη τους συνάντηση και μόλις η δεύτερη φορά που θα βρεθούν στον ίδιο χώρο.

Για την Κάμαλα Χάρις θα είναι η ευκαιρία της να γίνει γνωστή στους Αμερικανούς και να παρουσιάσει τις θέσεις της καθώς σε πρόσφατη δημοσκόπηση για τους New York Times το 28% των πιθανών ψηφοφόρων δηλώνει ότι θέλει να μάθει περισσότερα πράγματα για εκείνη.

Η τηλεμαχία είναι σημαντική και για τους δύο για έναν ακόμη λόγο. Οι διαθέσεις των ψηφοφόρων μπορεί να είναι καθοριστικές δεδομένου ότι κανείς από τους δύο δεν έχει ξεκάθαρο προβάδισμα ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι ιδιαίτερα για τη Χάρις, η οποία καλείται να αποδείξει τη ρητορική της δεινότητα, αλλά και την ικανότητά της να είναι εύστροφη υπό πίεση, κάτι που δεν έχει καταφέρει να κάνει στο παρελθόν.

Επίσης η Χάρις πρέπει να προσπαθήσει να δώσει ικανοποιητικές απαντήσεις προς τους ψηφοφόρους σε δύο θέματα που οι ψηφοφόροι λένε ότι είναι πιο σημαντικά γι' αυτούς και στα οποία συνήθως υπολείπεται του Τραμπ στις δημοσκοπήσεις: τη διαχείριση της οικονομίας και τη μετανάστευση. Ο Τραμπ δυσκολεύεται να προβάλει αποτελεσματικά επιχειρήματα εναντίον της Χάρις από τότε που μπήκε στην κούρσα, αλλά στις καυστικές διαφημιστικές εκστρατείες της, η ομάδα του κατηγορεί την ίδια και τον Μπάιντεν ότι προκαλούν τα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τη μεσαία τάξη.

Συνεργάτες της δηλώνουν ότι προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αν και από το άλλο στρατόπεδο υποστηρίζουν ότι κανείς δεν μπορεί πραγματικά να είναι έτοιμος για μια τηλεμαχία με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προκλήσεις για τον πρώην πρόεδρο

Για τον Τραμπ, η τηλεμαχία αποτελεί μια ευκαιρία να ανακτήσει το πάνω χέρι σε αυτή την προεκλογική εκστρατεία μετά από έναν μήνα όπου οι Δημοκρατικοί - με τον νέο υποψήφιο και το συνέδριό τους με μεγάλη ενέργεια - κυριάρχησαν στα πολιτικά δρώμενα.

Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος έχει τις δικές του πιθανές παγίδες. Η απόδοσή του κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Μπάιντεν τον Ιούνιο συγκέντρωσε ελάχιστη προσοχή λόγω των ενίοτε καταστροφικών λεκτικών αστοχιών του αντιπάλου του. Η Χάρις είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει έναν πιο εύστροφο αντίπαλο και οι απαντήσεις του θα πρέπει να είναι πιο αιχμηρές.

Κατά τη διάρκεια ενός οικονομικού φόρουμ στη Νέα Υόρκη την περασμένη εβδομάδα, δεν μπόρεσε να δώσει σαφείς εξηγήσεις για τις πολιτικές του για την παιδική μέριμνα. Τέτοιου είδους λεκτικά παραπτώματα συνήθως δεν γίνονται αποδεκτά από το εκλογικό σώμα.

Ο Τραμπ θα πρέπει επίσης να είναι προσεκτικός απέναντι στη Χάρις - μόλις τη δεύτερη γυναίκα υποψήφια για την προεδρία και την πρώτη έγχρωμη. Αν φανεί αυταρχικός ή υποτιμητικός, θα μπορούσε να βλάψει περαιτέρω την ήδη αδύναμη υποστήριξή του που έχει στις γυναίκες ψηφοφόρους.

Το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ πιστεύει ότι η Χάρις δεν θα τα καταφέρει καλά με τον πρώην πρόεδρο να δηλώνει χαρακτηριστικά: «Θα την αφήσω να μιλά».

Με 19 εκλέκτορες, η Πενσυλβάνια, όπου θα γίνει η τηλεμαχία είναι το μεγαλύτερο βραβείο στο καλάθι των πολιτειών που αναμένεται να κρίνουν τις εκλογές. Οι περισσότεροι ειδικοί προβλέπουν ότι όποιος κερδίσει την Πενσυλβάνια θα κερδίσει τον Λευκό Οίκο.

Οι Δημοκρατικοί κερδίζουν ιστορικά την Πενσυλβάνια.

Μάχη για την πρωτιά δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Όσο για τις δημοσκοπήσεις αυτές δείχνουν ότι τίποτε δεν έχει κριθεί και ότι θα δοθεί μάχη για τη νίκη.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση των Sienna College/New York Times, ο Τραμπ συγκεντρώνει 48% των προθέσεων ψήφου, προηγείται της κυρίας Χάρις, που προσελκύει το 47%, ωστόσο η διαφορά τους, μιας εκατοστιαίας μονάδας, στο δείγμα των πιθανών ψηφοφόρων βρίσκεται εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,8%). Στο σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, η διαφορά είναι δυο μονάδες (48-46%) — επίσης εντός του ορίου στατιστικού σφάλματος (±2,6%).

Κατά την εφημερίδα, παρότι ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος Τραμπ πέρασε δύσκολο μήνα, μετά την πολύκροτη απόφαση του απερχόμενου προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την κούρσα, τα ποσοστά του παρέμειναν αξιοσημείωτα σταθερά, κάτι που χαρακτηρίζει προειδοποίηση για την αντιπρόεδρο Χάρις, καθώς απομένει χρονικό διάστημα μικρότερο από δυο μήνες ως την αναμέτρηση τους την 5η Νοεμβρίου.

Ανάλυση του τηλεοπτικού δικτύου CNNi, με βάση διάφορες δημοσκοπήσεις μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών τον Αύγουστο, επίσης υπέδειξε αμφίρροπη αναμέτρηση, δίνοντας προβάδισμα στην 59χρονη αντιπρόεδρο έναντι του 78χρονου πρώην προέδρου (49-47%), χωρίς όμως ούτε εκείνη ούτε εκείνος να έχουν καθαρό προβάδισμα.

Οι κανόνες της τηλεμαχίας και ο Μπάιντεν

Η τηλεμαχία θα γίνει με τους ίδιους κανόνες που ίσχυαν και για το ντιμπέιτ Τραμπ-Μπάιντεν, με τα μικρόφωνα των υποψηφίων να σιγούν όταν είναι η σειρά του αντιπάλου τους να μιλήσει και χωρίς ζωντανό κοινό. Η εκστρατεία της Χάρις υποστήριξε ότι τα μικρόφωνα πρέπει να παραμείνουν ζωντανά καθ' όλη τη διάρκεια - ελπίζοντας να ωθήσει τον πρώην πρόεδρο στις απείθαρχες και δυσάρεστες διακοπές που έχουν αμαυρώσει τις προηγούμενες εμφανίσεις του.

Αλλά η δυσκολία του Τραμπ να συμβιβαστεί με την αποχώρηση του Μπάιντεν από την κούρσα είναι αυτή που θα μπορούσε να καθορίσει το αποτέλεσμα της τηλεμαχίας, σύμφωνα με τον Στίβεν Φέιν, ειδικό στις προεδρικές αντιπαραθέσεις και καθηγητή ψυχολογίας στο Κολέγιο Γουίλιαμς της Μασαχουσέτης.

«Νομίζω ότι, ίσως το πιο ενδιαφέρον και δυνητικά εκρηκτικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι ήταν σαφώς πολύ αναστατωμένος που ο Μπάιντεν αποχώρησε και αντικαταστάθηκε από τον Χάρις», δήλωσε ο Φέιν, ο οποίος εκτίμησε ότι το ντιμπέιτ είχε μεγαλύτερες δυνατότητες για παιχνίδια μυαλού και ψυχολογικό δράμα από οποιοδήποτε άλλο που είχε μελετήσει στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά.

«Θα είναι τεράστιο έργο γι' αυτόν να ελέγξει τις τάσεις του. Όποτε του ρίχνει δόλωμα ... μια γυναίκα, συνήθως είναι πολύ κακός. Και μια έγχρωμη γυναίκα είναι ακριβώς σαν το εφιαλτικό σενάριο», σημείωσε.

«Θα πρέπει να υπάρξει κάποιο δούναι και λαβείν με τρόπο που δεν χρειάστηκε να υπάρξει στο πρώτο ντιμπέιτ, όταν δεν χρειάστηκε να πει πολλά, αλλά άφησε τον Μπάιντεν να παραπαίει. Οπότε η πιθανότητα για κάθε είδους δράμα είναι μεγάλη», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης