ΚΟΣΜΟΣ

Ειδικοί ψυχολόγοι για τον Ντομινίκ Πελικό - Θυμίζει τον Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ

Ειδικοί ψυχολόγοι για τον Ντομινίκ Πελικό - Θυμίζει τον Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ

To δικαστικό μέγαρο όπου γίνεται η δίκη του Πελικό

AP Photo/Lewis Joly

Σοκ προκαλούν οι εκθέσεις των ειδικών στην πολύκροτη δίκη για την υπόθεση των πολλαπλών και επί σειρά ετών βιασμών της Ζιζέλ Πελικό από αγνώστους με την εμπλοκή του συζύγου της ο οποίος τη νάρκωνε.  

Ο συνταξιούχος ηλεκτρολόγος που κατηγορείται ότι νάρκωνε επανειλημμένα τη σύζυγό του, ώστε δεκάδες άγνωστοι να τη βιάσουν, θεωρούσε τον εαυτό του «καλό σύζυγο», όπως ακούστηκε στη δίκη.

Αλλά ο Ντομινίκ Πελικό είχε επίσης διχασμένη προσωπικότητα, καθώς την ημέρα ήταν ένας «πολύ στοργικός και πολυαγαπημένος παππού» και βιαστή τη νύχτα, όπως σημείωσε ο ψυχολόγος Μπρινό Ντονιζό στην έκθεσή του που διαβάστηκε στο δικαστήριο στην Αβινιόν της Γαλλίας τη Δευτέρα (9/9).

Ο Δρ Ντονιζό συνέκρινε τον 71χρονο Πελικό, ο οποίος αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 20 ετών για τον διακεκριμένο βιασμό της συζύγου του, Ζιζέλ, επίσης 71 ετών - με τον Τζέκιλ και τον Χάιντ- τον γοτθικό χαρακτήρα τρόμου με διχασμένη προσωπικότητα.

Τη Δευτέρα, ο Πελικό κρίθηκε πολύ άρρωστος για να δώσει κατάθεση και θα εξεταστεί από τους εισαγγελείς αργότερα αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, λεπτομέρειες για την ψυχολογική του κατάσταση δόθηκαν μέσα από εκθέσεις ψυχολόγων και της αστυνομίας.

Είπε ότι σεβόταν τις επιθυμίες και τις αρνήσεις της συζύγου του στο σεξ, αλλά είχε επίσης φαντασιώσεις για swinging και έπαιρνε ευχαρίστηση βλέποντας τη γυναίκα του να υποβάλλεται σε σεξουαλικές πράξεις που κανονικά αρνιόταν.

Η Μαριάν Ντουτό, μια άλλη ψυχολόγος, δήλωσε ότι Πελικό εξακολουθούσε να αισθάνεται ότι η ζωή του θα μπορούσε να συνεχιστεί κανονικά αν δεν είχε συλληφθεί.

Η Δρ. Ντουτό πρόσθεσε: «Είναι πατριάρχης αλλά είναι επίσης ανεύθυνος και χειριστικός... πίσω από τις κλειστές πόρτες δεν σέβεται τα όρια».

Η ψυχολόγος Αναμπέλ Μοντάν πρόσθεσε ότι ο βιασμός στον οποίο ο κατηγορούμενος ισχυρίζεται ότι υποβλήθηκε σε ηλικία εννιά ετών από μια νοσοκόμα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο νοσοκομείο μπορεί να ευθύνεται για το ψυχισμό του.

Σύμφωνα με διάφορες ψυχιατρικές εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας, ο βασικός κατηγορούμενος δεν πάσχει από «κάποια παθολογία ή ψυχική ανωμαλία» αλλά από «σεξουαλική παρέκκλιση ή παραφιλία τύπου ηδονοβλεψίας». Ο Dominique Pelicot είχε ήδη περιγραφεί ως «χειριστικός» με «διεστραμμένη» προσωπικότητα, που χρησιμοποιούσε τη σύζυγό του ως «δόλωμα», σύμφωνα με το AFP.

Την Παρασκευή, η ίδια η κόρη του Περικό Καρολίν Ντεριάν, 46 ετών, τον περιέγραψε ως «ένα από τα μεγαλύτερα σεξουαλικά αρπακτικά» των τελευταίων ετών, καθώς τον κατηγόρησε επίσης ότι την νάρκωνε και ότι έπαιρνε κρυφά γυμνές φωτογραφίες.

Το δικαστήριο ενημερώθηκε ότι ο Πελικό συνελήφθη για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο του 2020 για κρυφή βιντεοσκόπηση πάνω από γυναικείες φούστες σε σούπερ μάρκετ. Από τις έρευνες εντοπίστηκαν περίπου 3.800 φωτογραφίες και βίντεο με βιασμούς της Ζιζέλ Πελικό, μεταξύ 2011 και 2020.

Οι ντετέκτιβ έχουν καταγράψει συνολικά 92 βιασμούς που φέρονται να διαπράχθηκαν από 72 άνδρες, 51 από τους οποίους έχουν ταυτοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Στους φερόμενους ως βιαστές που εμπλέκονται στην υπόθεση περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασθενοφόρα, στρατιώτες, δεσμοφύλακες, νοσοκόμες, ένας δημοσιογράφος, ένας δημοτικός σύμβουλος και οδηγοί φορτηγών.

Η δίκη συνεχίζεται και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 21 Δεκεμβρίου.