ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη της Google για μονοπωλιακές πρακτικές στον κλάδο των διαφημίσεων

Ξεκίνησε στις ΗΠΑ η δίκη της Google για μονοπωλιακές πρακτικές στον κλάδο των διαφημίσεων
AP Photo/Seth Wenig, File

Ξεκίνησε σήμερα στην  πόλη Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η εκδίκαση της μήνυσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατά της Google για μονοπωλιακή πρακτική.

Σύμφωνα με τη μήνυση που κατατέθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και έναν συνασπισμό Πολιτειών των ΗΠΑ, η Google κυριαρχεί στην αγορά ψηφιακών διαφημίσεων και έχει αξιοποιήσει την ισχύ της στην αγορά για να καταπνίξει την καινοτομία και τον ανταγωνισμό.

Η μητρική εταιρεία της Google, η Alphabet, κέρδισε περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι μέσω της τοποθέτησης και της πώλησης διαφημίσεων που βλέπουν οι χρήστες του Διαδικτύου.

Η Alphabet υποστήριξε ότι η επιτυχία της οφείλεται στην «αποτελεσματικότητα» των υπηρεσιών της - αλλά οι εισαγγελείς λένε ότι χρησιμοποίησε την κυριαρχία της στην αγορά για να καταπνίξει τους αντιπάλους της.

Είναι η δεύτερη μεγάλη υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που αντιμετωπίζει ο τεχνολογικός γίγαντας στις ΗΠΑ: Τον Αύγουστο, ένας δικαστής έκρινε ότι η κυριαρχία της Google στην διαδικτυακή αναζήτηση είναι παράνομη, χωρίς ωστόσο να έχουν ακόμη ανακοινωθεί οι ποινές.

Η Google εν τω μεταξύ υποστηρίζει ότι είναι μόνο μία από τις πολλές εκατοντάδες εταιρείες που διευκολύνουν την τοποθέτηση ψηφιακών διαφημίσεων ενώπιον των καταναλωτών.

Υποστηρίζει ότι ο ανταγωνισμός στον ψηφιακό διαφημιστικό χώρο αυξάνεται, δεν συρρικνώνεται - αναφέροντας την αυξημένη ανάπτυξη διαφημίσεων και τα έσοδα για εταιρείες όπως η Apple, η Amazon και η TikTok ως απόδειξη σε μια ανάρτηση ιστολογίου που απαντά στη μήνυση του DoJ το 2023.

Και οι δύο πλευρές θα παρουσιάσουν τις υποθέσεις τους στον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ, Leonie Brinkema, ο οποίος αναμένεται να εκδώσει ετυμηγορία.

Οι ΗΠΑ δεν είναι η μόνη χώρα όπου οι ρυθμιστικές αρχές είναι δυσαρεστημένοι με τις τεχνολογικές επιχειρήσεις διαφημίσεων της Google.

Την Παρασκευή, η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι πιστεύει ότι η Google καταχράται την κυριαρχία της στον κλάδο της τεχνολογίας διαφημίσεων, σύμφωνα με τα ευρήματα της αρχικής έρευνάς της.

Είπε ότι διαπίστωσε ότι η Google χρησιμοποίησε μη θεσμικές πρακτικές για να κυριαρχήσει στην αγορά της τεχνολογίας διαδικτυακής διαφήμισης - και η δυνητικά παράνομη συμπεριφορά θα μπορούσε να βλάψει χιλιάδες εκδότες και διαφημιστές στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από: Google's lucrative ad tech business goes on trial