ΚΟΣΜΟΣ

Γιάριβ Λεβίν: Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Νετανιάχου που δίχασε το Ισραήλ

Διαδηλωτές ντυμένοι σαν δικαστές με μάσκες γουρουνιού κρατούν εικόνες με τη φωτογραφία του Ισραηλινού υπουργού Δικαιοσύνης, Γιάριβ Λεβίν κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας κατά της κυβέρνησης, στις 21 Ιανουαρίου, 2023 στο Ισραήλ

Photo by Amir Levy/Getty Images

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Γιάριβ Λεβίν έχει μετατραπεί στο νέο πρόσωπο της Κυβέρνησης του Μπένιαμιν Νετανιάχου που διχάζει την κοινωνία.

Ένας από τους στενότερους συνεργάτες του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και ο υπουργός Δικαιοσύνης της χώρας, ο Γιάριβ Λεβίν έχει βάλει τις τελευταίες ημέρες τον εαυτό του στην θέση του ακροδεξιού Μπεν Γκβίρ, αλλά και του ίδιου του Πρωθυπουργού με τις ενέργειές του σε δύο διαφορετικά ανοιχτά μέτωπα.

Ο Γιάριβ Λεβίν είναι ο άνθρωπος που οραματίστηκε και κλήθηκε, προς το παρόν χωρίς επιτυχία, να αναμορφώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας έναν χρόνο πριν την 7η Οκτωβρίου και το «Μαύρο Σάββατο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ Γιάριβ Λεβίν στις 20 Αυγούστου, 2023

Amir Cohen/Pool Photo via AP

Για τον Γιάριβ Λεβίν, το Ανώτατο Δικαστήριο είναι ο μέγιστος «εχθρός» και η νομολογία που προώθησε επί της ουσίας είχε ως στόχο να καταργηθεί ο μοναδικός θεσμός που έχει το δικαίωμα αλλά και τα μέσα να ελέγχει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία.

Η μεταρρύθμιση δεν πέρασε λόγω των εβδομαδιαίων μαζικών διαδηλώσεων αλλά και της τρομοκρατικής επίθεσης από τη Χαμάς στα εδάφη του Ισραήλ.

Το Ανώτατο Δικαστήριο σήμερα βρίσκεται όμως και πάλι μπροστά στο νόμο και την αλλαγή που θέλει να περάσει με κάθε τρόπο ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Γιάριβ Λεβίν δεν έχει δώσει την έγκρισή του προκειμένου να συγκλιθεί σε σώμα το Ανώτατο Δικαστήριο και να εκλέξει νέο Πρόεδρο.

Χωρίς την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, αλλά παράλληλα ο υπουργός δεν μπορεί διαρκώς να βρίσκει δικαιολογίες για να μην το πράξει…

Κείμενο «φωτιά» από τους ανώτατους δικαστές

Οι κινήσεις του Γιάριβ Λεβίν έχουν και πάλι εξοργίσει τους ανώτατους δικαστές της χώρας, οι οποίοι πρόσφατα με ένα δημόσιο κείμενο – ράπισμα προς τον ίδιο και την Κυβέρνηση Νετανιάχου, τον κάλεσαν να προχωρήσει χωρίς «ναι με αλλά» σε όσα προβλέπει το Σύνταγμα, καθώς το ότι, όπως αναφέρει η επιστολή: «απαιτείται υπογραφή του Υπουργού είναι μία τυπικότητα και όχι μέσο πίεσης της Ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».

Η ηθική εξόντωση μιας κοπέλας που πέταξε άμμο σε υπουργό

Την ίδια στιγμή ο Γιάριβ Λεβίν είναι ο άνθρωπος που φαίνεται να έχει δώσει εντολή στις τοπικές δικαστικές αρχές και να απαιτεί την ηθική και πνευματική εξόντωση της νεαρής κοπέλας, η οποία πρόσφατα τόλμησε να εκτοξεύσει μία χούφτα άμμο προς τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ, όταν ο τελευταίος βρέθηκε στην παραλία Geula.

Η νεαρή γυναίκα αν και η πράξη δεν είναι κακούργημα, έχει μεταφερθεί μέσα σε μερικά εικοσιτετράωρα από την σύλληψή της περισσότερες από 5 φορές στα κεντρικά της ισραηλινής αστυνομίας για πολύωρες καταθέσεις.

Η στενή συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας

Ο Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ ο οποίος ελέγχει απόλυτα τις αστυνομικές αρχές ως αρμόδιος υπουργός βρίσκεται σε στενότατη συνεργασία με τον Γιάριβ Λεβίν και φαίνεται πως το σχέδιο και των δύο είναι να κάνουν όσα ο Νετανιάχου δεν τους δίνει το «οκ» να πράξουν μέσα από την επίσημη πολιτική οδό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου με τους υπουργούς Ενέργειας Ισραέλ Κατζ, τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιάριβ Λεβίν και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ στην Κνεσέτ, στην Ιερουσαλήμ στις 10 Ιουλίου 2023

AP Photo/Maya Alleruzzo

Ο μεν Μπεν Γκβιρ έχει οικειοποιηθεί το αστυνομικό σώμα μετατρέποντάς το σε πολλές περιπτώσεις σε προσωπικό στρατό αλλά και πολιτιφυλακή που καταγράφει, προκαλεί, χτυπά και συλλαμβάνει πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στην Κυβέρνηση και ο δε Γιάριβ Λεβίν επιχειρεί με κάθε τρόπο να παρακάμψει το δικαστικό σύστημα και τους νόμους του κράτους, παρατείνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις κρατήσεις για αρκετές ημέρες των συλληφθέντων διαδηλωτών χωρίς κάποιον λόγο.

Εκτεταμένες κρατήσεις προσαχθέντων

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαδηλώσεων, από την εκτέλεση 6 ισραηλινών ομήρων στη Γάζα από τη Χαμάς και μετά, 56 άνθρωποι έχουν συλληφθεί και μόλις 14 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την εξακρίβωση στοιχείων. Οι υπόλοιποι κρατήθηκαν χωρίς κάποιο νομικό λόγο για περισσότερες από 48 ώρες πριν τους επιτραπεί να φύγουν.

Χάνει τον έλεγχο στο εσωτερικό του Ισραήλ ο Νετανιάχου;

Οι φόβοι πως ο Νετανιάχου εκτός από τον έλεγχο με τα μέτωπα ενάντια σε Χαμάς, Χεζμπολά και Ιράν χάνει και το εσωτερικό αυξάνονται.

Δεν είναι λίγα τα μέσα – κυρίως αντιπολιτευόμενα – στη χώρα που κάνουν ήδη λόγο για Κυβερνητικό πραξικόπημα.

Η ένταση στην κοινωνία είναι στο ζενίθ εδώ και καιρό, αλλά αυτό καθόλου δεν φαίνεται να πτοεί τους εταίρους του Νετανιάχου, οι οποίοι έχοντας αναλάβει μέσα από πιέσεις και εκβιασμούς κομβικά υπουργεία, φαίνεται πως σχεδιάζουν και υλοποιούν ένα πρόγραμμα στο οποίο ελάχιστα έχουν συμπεριλάβει τον ίδιο αλλά και τη λαϊκή βούληση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης