ΚΟΣΜΟΣ

Βαλλιστικό πύραυλο από υποβρύχιο εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα (vid)

KCNA/File Photo via REUTERS.

Πύραυλο μέσα από υποβρύχιο, στις ανατολικές ακτές της, εκτόξευσε το πρωί της Τετάρτης η Βόρεια Κορέα, που αψηφά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συνεχίζει τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων.

Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε γύρω στις 5:30 π.μ. τοπική ώρα (23:30 ώρα Ελλάδας) κοντά στην παραθαλάσσια πόλη Σίνπο, όπου δορυφορικές λήψεις δείχνουν πως βρίσκεται βάση υποβρυχίων, και διέσχισε περίπου 500 χιλιόμετρα, σύμφωνα με τα όσα είπαν στο πρακτορείο Reuters αξιωματικοί του γενικού επιτελείου και του υπουργείου Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβεβαίωσαν μέσω ενός αξιωματούχου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας ότι παρατήρησαν την εκτόξευση, και ότι ο πύραυλος διέσχισε περίπου 480 χιλιόμετρα προτού πέσει στην Θάλασσα της Ιαπωνίας.

Ο πύραυλος κατέληξε στην ζώνη αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας της Ιαπωνίας, μια περιοχή ελέγχου που έχει οριοθετηθεί από άλλες χώρες για να διατηρηθεί η άμυνα αέρος, είπε το πρακτορείο Yonhap της Νότιας Κορέας.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, στο μεταξύ, χαρακτήρισε την εκτόξευση του πυραύλου από την Βόρεια Κορέα «ασυγχώρητη» πράξη και είπε ότι αποτελούσε μεγάλο κίνδυνο για την ασφάλεια της Ιαπωνίας, προσθέτοντας ότι η χώρα του κατέθεσε μια έντονη διαμαρτυρία εναντίον της απομονωμένης γειτονικής της χώρας.

Η εκτόξευση έλαβε μέρος δύο μέρες από την έναρξη των ετήσιων στρατιωτικών ασκήσεων της Νότιας Κορέας και των Ηνωμένων Πολιτειών, τις οποίες η Βόρεια Κορέα καταδικάζει ως προετοιμασία για εισβολή, απειλώντας με αντίποινα.

Περίπου 25.000 μέλη των αμερικανικών δυνάμεων συμμετέχουν στην άσκηση που ξεκίνησε τη Δευτέρα και θα λήξει στις 2 Σεπτεμβρίου. Οι ΗΠΑ είχαν ειδοποιήσει τον Βορειοκορεατικό στρατό μέσω επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών ότι οι ασκήσεις ήταν «μη προκλητικής» φύσης.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών στην κορεατική χερσόνησο χειροτέρεψαν από την πρόσφατη αυτομόληση του αναπληρωτή πρέσβη της Βόρειας Κορέας στο Λονδίνο στην Νότια Κορέα, που έφερε σε δύσκολη θέση τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιόνγκ Ουν.

Επίσημα, η Βόρεια και η Νότια Κορέα βρίσκονται ακόμα σε εμπόλεμη κατάσταση γιατί η αντιπαράθεσή τους το 1950-53 κατέληξε σε ανακωχή, όχι σε συνθήκη ειρήνης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης