ΚΟΣΜΟΣ

Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο - Λιποταξίες και χαμηλό ηθικό δοκιμάζουν τους Ουκρανούς

Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο - Λιποταξίες και χαμηλό ηθικό δοκιμάζουν τους Ουκρανούς

Ρώσοι στρατιώτες στο μέτωπο

(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Κύμα επιθέσεων με drone εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της νύχτας η Ρωσία βάζοντας στο στόχαστρο το Κίεβο.

Μάλιστα ήδη η αντιαεροπορική άμυνα έχει ήδη εμπλακεί για να την αποκρούσουν, ανακοίνωσαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (9/9) οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις μέσω Telegram.

Τα πλήγματα ήρθαν την ώρα που δυόμισι χρόνια σκληρής επίθεσης της Ρωσίας έχουν αποδεκατίσει πολλές ουκρανικές μονάδες. Οι ενισχύσεις είναι λίγες και σπάνιες, αφήνοντας ορισμένους στρατιώτες εξαντλημένους και αποθαρρυμένους. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα άσχημη μεταξύ των μονάδων πεζικού κοντά στο Ποκρόβσκ και αλλού στην ανατολική γραμμή του μετώπου, όπου η Ουκρανία παλεύει να σταματήσει την πρόοδο της Ρωσίας.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα είπαν έξι διοικητές και αξιωματικοί που πολεμούν ή πολεμούσαν μέχρι πρόσφατα ή επέβλεπαν μονάδες στην περιοχή στο CNNi. Και οι έξι δήλωσαν ότι η λιποταξία και η ανυπακοή γίνονται ένα ευρέως διαδεδομένο πρόβλημα, ιδίως μεταξύ των νεοσυλλέκτων στρατιωτών.

«Δεν εγκαταλείπουν όλοι οι στρατιώτες που έχουν κινητοποιηθεί τις θέσεις τους, αλλά η πλειονότητα. Όταν οι νέοι έρχονται εδώ, βλέπουν πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Βλέπουν πολλά εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πυροβολικό και όλμους», δήλωσε στο CNNi ένας διοικητής μονάδας που μάχεται σήμερα στο Ποκρόβσκ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Πηγαίνουν μια φορά στις θέσεις και αν επιβιώσουν, δεν επιστρέφουν ποτέ. Είτε εγκαταλείπουν τις θέσεις τους, είτε αρνούνται να πάνε στη μάχη, είτε προσπαθούν να βρουν τρόπο να εγκαταλείψουν τον στρατό», πρόσθεσε.

Σε αντίθεση με εκείνους που προσφέρθηκαν εθελοντικά νωρίτερα στον πόλεμο, πολλοί από τους νεοσυλλέκτους δεν είχαν επιλογή να μπουν στη σύγκρουση. Κλήθηκαν μετά την έναρξη ισχύος του νέου νόμου κινητοποίησης της Ουκρανίας την άνοιξη και δεν μπορούν να φύγουν νόμιμα μέχρι η κυβέρνηση να εισαγάγει την αποστράτευση, εκτός αν λάβουν ειδική άδεια για να το κάνουν.

Πολλοί είναι οι Ουκρανοί που δεν κατανοούν την επιχείρηση στο Κουρσκ, η οποία σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχε σαν στόχο να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις στη βόρεια Ουκρανία, δείχνοντας παράλληλα στους δυτικούς συμμάχους του Κιέβου ότι, με τη σωστή υποστήριξη, ο ουκρανικός στρατός μπορεί να αντεπιτεθεί και τελικά να κερδίσει τον πόλεμο.

«Αισθανθήκαμε περίεργα που μπήκαμε στη Ρωσία, γιατί σε αυτόν τον πόλεμο υποτίθεται ότι υπερασπιζόμασταν το έδαφος και τη χώρα μας και τώρα πολεμάμε στο έδαφος της άλλης χώρας», δήλωσε ένας από αυτούς. Το CNNi δεν αποκαλύπτει τις ταυτότητές τους επειδή δεν είχαν την άδεια να μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης και λόγω της ευαίσθητης φύσης των λεγομένων τους.

Με πληροφορίες από: Outgunned and outnumbered, Ukraine’s military is struggling with low morale and desertion