ΚΟΣΜΟΣ

Πανευρωπαϊκή η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Μικρά παιδιά ασχολούνται με κινητά σε κατάστημα ηλεκτρονικών ειδών

AP Photo/Hye Soo Nah

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα οι χώρες που εξοβελίζουν τα κινητά από τις σχολικές αίθουσες, υιοθετώντας διαφορετικές προσεγγίσεις από το να μην επιτρέπεται η μεταφορά τους στο σχολείο ή να μην επιτρέπουν τη χρήση την ώρα του μαθήματος. 

Την τελευταία αυτή προσέγγιση υιοθετούν η Ελλάδα και η Ιταλία με το θέμα να απασχολεί έντονα την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον πρωθυπουργό προσωπικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου στη ΔΕΘ δεν απέκλεισε ακόμη να δημιουργηθούν ειδικά lockers, όπως έχουν ήδη κάνει πολλές χώρες, και οι μαθητές να βάζουν εκεί τα κινητά τους και τα παίρνουν όταν σχολάσουν.

«Δεν αποκλείω τίποτα στη συνέχεια του μέτρου», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «οι επιστήμονες μας λένε πλέον ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους μαθητές παρεμβαίνει στην διδασκαλία και δημιουργεί διάσπαση προσοχής».

Ο ίδιος παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία δεν είναι εύκολο μέτρο στην εφαρμογή του, είπε. «Θα υπάρχουν αντιδράσεις».

Ουσιαστικά αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι να βαδίζει στα βήματα της Ολλανδίας η οποία ήταν η πρώτη χώρα πριν από έξι χρόνια που απαγόρευσε τα κινητά παρά το γεγονός ότι υπήρξαν αντιδράσεις όχι μόνο από μαθητές και γονείς αλλά και από κάποιους καθηγητές.

Ωστόσο οι ιθύνοντες του Calvijn College δεν έκαναν πίσω έστω και να κατηγορήθηκαν για επιστροφή στο 1800.

H αρχή είχε γίνει και άλλα σχολεία σε όλη τη χώρα άρχισαν να επικοινωνούν, με περιέργεια για τον αντίκτυπο της απαγόρευσης. Τον Ιανουάριο του 2024, η ολλανδική κυβέρνηση μπήκε στη συζήτηση, προτρέποντας τα σχολεία να απαγορεύσουν τα κινητά τηλέφωνα, τα tablet και τα smartwatches από τις περισσότερες αίθουσες διδασκαλίας των γυμνασίων σε όλη τη χώρα, Η σύσταση επεκτάθηκε πρόσφατα και στα δημοτικά σχολεία.

Στην Γαλλία επίσης 200 σχολεία εφαρμόζουν δοκιμαστικά το μέτρο ενώ σε απαγορεύσεις προχώρησαν και τα γαλλόφωνα σχολεία στη Βαλλονία και στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο. Στην Ουγγαρία τα σχολεία θα μαζεύουν τα κινητά των μαθητών στην αρχή της ημέρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης