ΚΟΣΜΟΣ

Αιγύπτιος αρχαιολόγος καλεί το Βερολίνο να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης

Αιγύπτιος αρχαιολόγος καλεί το Βερολίνο να επιστρέψει την προτομή της Νεφερτίτης
AP Photo

Ο διακεκριμένος Αιγύπτιος αρχαιολόγος και πρώην υπουργός Αρχαιοτήτων Ζαχί Χαουάς έκανε αίτημα για την επιστροφή στην Αίγυπτο της φαραωνικής προτομής της βασίλισσας Νεφερτίτης από το Μουσείο Neues στο Βερολίνο, αναφέρει το Reuters.

Η περίφημη ζωγραφισμένη ασβεστολιθική προτομή της Νεφερτίτης αποκαλύφθηκε στο Tell el-Amarna, περίπου 300 χλμ. νότια του Καΐρου, το 1912 από μια γερμανική αρχαιολογική αποστολή, η οποία την έστειλε στο Βερολίνο τον επόμενο χρόνο.

Η Αμάρνα ήταν η βραχύβια πρωτεύουσα του συζύγου της Νεφερτίτης, της 18ης δυναστείας Φαραώ Ακενατόν, ο οποίος βασίλεψε μέχρι περίπου το 1335 π.Χ.

Ο Ακενατόν, που ονομαζόταν αιρετικός βασιλιάς, ήταν διαβόητος για την προώθηση της λατρείας του θεού Ατόν αποκλείοντας τους άλλους θεούς της Αιγύπτου. Η βασιλεία του επέφερε επίσης μια ριζική αλλαγή στην αιγυπτιακή τέχνη.

Στην αίτησή του που ξεκίνησε το Σάββατο, ο Χαουάς ζήτησε την επιστροφή της προτομής, λέγοντας ότι αφαιρέθηκε παράνομα από την Αίγυπτο μετά την ανακάλυψή της.

«Ανακοινώνουμε σήμερα ότι η Αίγυπτος – αυτή είναι η εθνική επιτροπή, δεν είναι κυβερνητική επιτροπή – ζητά την επιστροφή της προτομής της Νεφερτίτης», είπε ο Χάουας.

«Αυτό που χρειάζομαι από όλους εδώ είναι να πάτε στον ιστότοπό μου… hawasszahi.com, και να υπογράψετε, βάλτε μια υπογραφή, για να δείξετε ότι θα θέλατε να επιστρέψει αυτή η προτομή».

Ο Χαουάς είπε ότι δεν ζητά τον επαναπατρισμό των αντικειμένων που έχουν αφαιρεθεί νόμιμα από την Αίγυπτο. Η εκστρατεία του επικεντρώνεται στον επαναπατρισμό «τριών κύριων όμορφων αντικειμένων», συμπεριλαμβανομένης της προτομής της Νεφερτίτης, της πέτρας της Ροζέτας και του Ζωδιακού Dendera.

Οι υπάλληλοι του Μουσείου Neues του Βερολίνου δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλιο.