ΚΟΣΜΟΣ

Πρωτοφανής κοινή εμφάνιση των επικεφαλής της CIA και της MI6

Το χαρακτηριστικό σήμα στο λόμπι των κεντρικών της CIA στο Λάνγκλεϊ.

AP Photo/Kevin Wolf

Μια πρωτοφανής κοινή δημόσια εμφάνιση, πραγματοποίησαν το Σάββατο ο επικεφαλής της CIA Ουίλιαμ Μπέρνς και ο επικεφαλής της Βρετανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών του Ηνωμένου Βασιλείου, γνωστή ως MI6, Ρίτσαρντ Μουρ.

Οι επικεφαλής των δύο μυστικών υπηρεσιών, μίλησαν σε εκδήλωση της εφημερίδας «Financial Times» και όπως ήταν αναμενόμενο οι εξελίξεις με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς, βρέθηκαν στο επίκεντρο των παρεμβάσεών τους. Οι δύο τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης πληροφοριών των δύο χωρών σε μια εποχή που η παγκόσμια τάξη απειλείται, ιδιαίτερα από τη ρωσική επιθετικότητα.

Απειλή από τη Ρωσία, Κίνα, Ιράν και Β. Κορέα «βλέπει» o επικεφαλής της CIA

Τόσο ο Μπερνς όσο και ο Μουρ τόνισαν τη σημασία της εταιρικής σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, ιδιαίτερα στο φόντο της ρωσικής επιθετικότητας. Ο Μπερνς ανέφερε την προετοιμασία του πολέμου στην Ουκρανία, που ξεκίνησε από τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022, ως ένα από τα καλύτερα παραδείγματα για τους λόγους που πρέπει να υπάρχει καλύτερος συντονισμός των δύο υπηρεσιών.

«Πηγαίνοντας πίσω στο φθινόπωρο του 2021, οι δυο μας μαζί, οι υπηρεσίες μας μαζί, μπορέσαμε να παράσχουμε αξιόπιστη, έγκαιρη, ακριβή προειδοποίηση για την εισβολή που ερχόταν, κάτι που δεν ήταν λίγο τότε, γιατί σχεδόν όλοι οι άλλες υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο, οι αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών μας, θεώρησαν ότι αυτό ήταν μια μπλόφα εκ μέρους του Πούτιν», είπε ο επικεφαλής της CIA.

«Νομίζω ότι οι καλές πληροφορίες επέτρεψαν στους ηγέτες μας, στις πολιτικές μας ηγεσίες, να κινητοποιήσουν έναν πολύ ισχυρό συνασπισμό για να αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα του Πούτιν», ανέφερε.

Μιλώντας για την απειλή από την Κίνα, τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, ο Μουρ είπε ότι υπάρχει μεγάλη «ρεαλιστική συνεργασία» μεταξύ αυτών των χωρών.

«Μπορείτε να το δείτε, φυσικά, δυστυχώς, στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Μπορείτε να δείτε τη Βόρεια Κορέα, τα όπλα της Βόρειας Κορέας. Μπορείτε να δείτε ιρανικά drones. Μπορείτε να δείτε το είδος της βοήθειας που έχουν προσφέρει οι Κινέζοι μέσω ενός είδους υλικού διπλής χρήσης. Τα βλέπεις όλα αυτά να παίζουν στον κόσμο μας».

Προσθέτοντας σε αυτό, ο Μπερνς είπε ότι δεν υπάρχουν ακόμη «άμεσες αποδείξεις» ότι η Κίνα παρείχε όπλα και πυρομαχικά στη Ρωσία για χρήση στην Ουκρανία. Ωστόσο, είπε: «Βλέπουμε πολλά πράγματα, όπως είπε ο Ρίτσαρντ, όσον αφορά τα είδη διπλής χρήσης, το είδος των πραγμάτων που επέτρεψαν στον Πούτιν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών να ξαναχτίσει σημαντικά. αμυντική βιομηχανική βάση και αυτό αποτελεί πραγματικό κίνδυνο».

Σχετικά με την εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας, ο Μουρ ανέφερε, ότι άλλαξε το αφήγημα του πολέμου και ο Μπερνς είπε ότι ήταν ένα σημαντικό τακτικό επίτευγμα.

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία στη Γάζα

Μιλώντας για τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και ομήρων στη Γάζα, ο Μπερνς είπε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται πολύ σκληρά με τους μεσολαβητές για να πείσουν τόσο το Ισραήλ όσο και την Χαμάς να συμφωνήσουν σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο. Ωστόσο, είπε ότι παρ' όλη τη δουλειά που πρέπει να γίνει, ο τερματισμός του πολέμου στη Γάζα είναι «τελικά ζήτημα πολιτικής βούλησης».

Επί του παρόντος, είπε ο Μπερνς, οι ΗΠΑ συνεργάζονται με την Αίγυπτο και το Κατάρ για να βελτιώσουν το πλαίσιο που πρότεινε ο Μπάιντεν τον Μάιο και «να το βάλουν σε μια μορφή, μια αρκετά καλή πρόταση» ώστε τόσο η ηγεσία του Ισραήλ όσο και της Χαμάς να την αποδεχθούν.

«Είναι γεγονός ότι αν δεις το γραπτό κείμενο, το 90% των παραγράφων έχει συμφωνηθεί. Αλλά σε όποια διαπραγμάτευση έχω συμμετάσχει, το τελευταίο 10% είναι το τελευταίο 10% για κάποιο λόγο, γιατί είναι το πιο δύσκολο κομμάτι να γίνει», είπε.

Με πληροφορίες από: CIA and MI6 heads discuss Gaza ceasefire efforts, Russian threat in unprecedented joint public appearance in London

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης