ΚΟΣΜΟΣ

Ένοπλος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς φύλακες στα σύνορα Ιορδανίας και Δυτικής Όχθης

Ισραηλινοι αστυνομικοί στο σημείο της επίθεσης στην Γέφυρα Άλενμπι

AP Photo/Mahmoud Illean

Ένοπλος που διείσδυσε από την Ιορδανία σκότωσε σήμερα τρεις Ισραηλινούς φύλακες στη γέφυρα Άλενμπι, στα σύνορα με την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, προτού οι δυνάμεις ασφαλείας τον εξουδετερώσουν, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Αυτή είναι η πρώτη τέτοιου είδους επίθεση στα σύνορα με την Ιορδανία μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας ο οποίος έχει οξύνει την ένταση στην περιοχή.

Η επίθεση σημειώθηκε σε περιοχή υπό ισραηλινό έλεγχο όπου φορτηγά από την Ιορδανία ξεφορτώνουν τα προϊόντα τους προτού αυτά εισέλθουν στη Δυτική Όχθη, εξήγησαν αξιωματούχοι.

Το πέρασμα, που είναι επίσης γνωστό ως γέφυρα Βασιλιά Χουσέιν, βρίσκεται περίπου στη μέση του δρόμου μεταξύ του Αμάν και της Ιερουσαλήμ.

«Ένας τρομοκράτης πλησίασε στην περιοχή της γέφυρας Άλενμπι από την Ιορδανία με φορτηγό, βγήκε από το φορτηγό και άνοιξε πυρ εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που επιχειρούσαν στη γέφυρα», ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

«Ο τρομοκράτης εξουδετερώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις νεκροί είναι φύλακες, ηλικίας περόπου 50 ετών.

Λίγη ώρα αργότερα το Ισραήλ έκλεισε και τα τρία χερσαία περάσματά του με την Ιορδανία.

Οι ιορδανικές αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν έρευνα για το επεισόδιο και Ιορδανός αξιωματούχος είπε στο Reuters πως για τον λόγο αυτό «έκλεισαν μέχρι νεοτέρας» τη γέφυρα, η οποία αποτελεί τη μοναδική πρόσβαση προς τον έξω κόσμο για τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης.

Ιορδανός αξιωματούχος της υπηρεσίας συνόρων δήλωσε ότι τουλάχιστον είκοσι Ιορδανοί οδηγοί φορτηγών που ξεφόρτωναν στην περιοχή έχουν κρατούνται από τον ισραηλινό στρατό για να ανακριθούν.

Το Ισραήλ και η Ιορδανία υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία το 1994 και έχουν στενούς δεσμούς στον τομέα της ασφάλειας. Δεκάδες φορτηγά διέρχονται καθημερινά από την Ιορδανία, με προϊόντα από την Ιορδανία και τις χώρες του Κόλπου, με προορισμό τις αγορές στη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.

«Είναι μια δύσκολη ημέρα», δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Ένας σιχαμένος τρομοκράτης σκότωσε εν ψυχρώ τρεις πολίτες μας».

Ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, στέλεχος της Χαμάς, εξήρε την επίθεση χαρακτηρίζοντάς την απάντηση στην επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα. «Αναμένουμε πολλές άλλες αντίστοιχες ενέργειες», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης