ΚΟΣΜΟΣ

ΟΗΕ: Παράνομοι οι μαζικοί απαγχονισμοί στο Ιράκ

Τα Ηνωμένα Έθνη κατήγγειλαν σήμερα ότι οι αρχές του Ιράκ προχώρησαν στον απαγχονισμό 36 ανδρών που είχαν καταδικαστεί για μαζική δολοφονία στρατιωτών λόγω θρησκευτικού μίσους χωρίς αυτοί να έχουν σωστή νομική εκπροσώπηση στις δίκες τους, τονίζοντας πως οι ενέργειες της Βαγδάτης μοιάζουν να αποτέλεσαν πράξεις «εκδίκησης».

Οι άνδρες αυτοί οδηγήθηκαν στην αγχόνη την Κυριακή, σε μια φυλακή του νότιου Ιράκ, μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση. Τα πρόσωπα που εκτελέστηκαν ήταν σουνίτες οι οποίοι καταδικάστηκαν για τη συμμετοχή τους στη σφαγή έως και 1.700 νεοσύλλεκτων στρατιωτών, κυρίως σιιτών, που είχαν αιχμαλωτιστεί από τη τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) πριν από δύο χρόνια κοντά στο Τικρίτ.

«Τα πρόσωπα τα οποία εκτελέστηκαν καταδικάστηκαν στη βάση μόνο στοιχείων που έδωσαν μυστικοί πληροφοριοδότες ή στη βάση ομολογιών που καταγγέλθηκε ότι έκαναν υπό πίεση», τόνισε η Σεσίλ Πουγί, εκπρόσωπος του ΟΗΕ για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Γενεύη.

Σύμφωνα με την ίδια, οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορούμενων, που είχαν διοριστεί από το δικαστήριο, δεν παρενέβησαν στη συνεδρίαση πέραν μιας τρίλεπτης τοποθέτησης που έκαναν λίγο πριν απαγγελθούν οι ετυμηγορίες.

Ο ΟΗΕ, συνέχισε η Πουγί, κάλεσε τις ιρακινές αρχές να «διασφαλίσουν ότι οποιαδήποτε δίκη διεξαχθεί για τη σφαγή θα τηρεί τις διαδικασίες του κράτους του δικαίου (...) και δεν θα τροφοδοτείται από την επιθυμία για εκδίκηση. Δυστυχώς, δεν συνέβη κάτι τέτοιο σε αυτή την περίπτωση» των 36 απαγχονισμών.

Σε μια πρόσφατη έκθεσή της, η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι ένας από τους άνδρες που απαγχονίστηκαν είχε πει σε ερευνητή της ότι οι κρατούμενοι υπέστησαν ξυλοδαρμούς για να ομολογήσουν και ότι ο ίδιος έκανε καταγγελία, η οποία αγνοήθηκε και δεν διεξήχθη καμιά έρευνα για αυτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης