ΚΟΣΜΟΣ

Wall Street Journal: Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους

Wall Street Journal: Το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία βαλλιστικούς πυραύλους

Εκτόξευση πυραύλων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς παρέδωσε το Ιράν στη Ρωσία, μια κίνηση που θα δώσει στη Μόσχα ένα ακόμη ισχυρό στρατιωτικό εργαλείο για να χρησιμοποιήσει στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Όπως σημειώνει η WSJ, η κίνηση αυτή έρχεται παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Δύσης προς την Τεχεράνη, να μην παρέχει αυτά τα όπλα στη Μόσχα, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Μάλιστα, οι πύραυλοι «παραδόθηκαν τελικά» ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζει η εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το τελευταίο φορτίο περιλαμβάνει 200 ιρανικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, που η Ρωσία χρησιμοποιεί ενώ εντείνει τις επιθέσεις της κατά πόλεων και υποδομών στην Ουκρανία προκαλώντας τον θάνατο δεκάδων αμάχων.

Η Ρωσία έχει ήδη λάβει ιρανικά drones τα οποία έχει χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία.

Οι παραδόσεις πυραύλων θα μπορούσαν επίσης να έχουν επιπτώσεις στις ελπίδες της νέας ιρανικής κυβέρνησης να μειώσει τις εντάσεις με τη Δύση.

Στρατιωτικοί δεσμοί του Ιράν με τη Ρωσία

Οι στρατιωτικοί δεσμοί του Ιράν με τη Ρωσία επιβλέπονται σε μεγάλο βαθμό από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Τον Μάρτιο, οι ηγέτες της G7 προειδοποίησαν ότι θα επιβάλουν συντονισμένες κυρώσεις στο Ιράν εάν πραγματοποιήσει τη μεταφορά πυραύλων. Η αποστολή περιλαμβάνει μερικές εκατοντάδες βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς, σύμφωνα με δυτικούς αξιωματούχους. Το Ιράν διαθέτει μια ποικιλία τέτοιων όπλων, με βεληνεκές που εκτείνεται μέχρι περίπου 500 μίλια.

«Αυτό δεν είναι το τέλος», δήλωσε ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι το Ιράν αναμένεται να διατηρήσει τη ροή όπλων στη Ρωσία.