ΚΟΣΜΟΣ

Έχασε το πόδι της από επίθεση καρχαρία αλλά κέρδισε το ασημένιο μετάλιο στην κολύμβηση στο Παρίσι

H Άλι Τρούιτ.

AP Photo

Αφού έχασε το πόδι της σε επίθεση καρχαρία πριν από μόλις 16 μήνες, η Άλι Τρούιτ ολοκλήρωσε μια λαμπρή επιστροφή στην κολύμβηση κερδίζοντας ένα μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η αξιοσημείωτη επιστροφή της κορυφώθηκε το βράδυ της Πέμπτης, όταν η Τρούιτ κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 400 μέτρα ελεύθερο γυναικών S10, σημειώνοντας νέο αμερικανικό ρεκόρ με χρόνο 4:31.39.

«Είναι μια πραγματική στιγμή που κλείνει τον κύκλο της και μιλάει για την υποστήριξη που έχω γύρω μου», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά την κούρσα. «Όταν έρχεσαι πραγματικά αντιμέτωπος με το θάνατο και καταλαβαίνεις τι σημαίνει μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή, θέλεις να την εκμεταλλευτείς στο έπακρο».

Κολυμπώντας στον Ατλαντικό Ωκεανό στα ανοικτά των ακτών του Turks and Caicos τον Μάιο του 2023, η πρώην αγωνιστική κολυμβήτρια του Yale δέχθηκε επίθεση από καρχαρία. Αφού πάλεψε με το ζώο, κολύμπησε 70 μέτρα μέχρι ένα σκάφος πριν μεταφερθεί με αεροδιακομιδή στο νοσοκομείο.

«Νομίζω ότι ήταν ένστικτο επιβίωσης. Ήταν μια τρομερή μέρα, είναι μια τρομερή ανάμνηση. Ήταν σοκαριστικό, τρομακτικό, αλλά είμαι ζωντανή, είμαι εδώ και θα το εκμεταλλευτώ στο έπακρο», δήλωσε η Truwit.

To προσθετικό πόδι της Άλι Τρούιτ.

ΑP Photo

ΑP Photo

Οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή της, χειρουργώντας την τρεις φορές και τελικά ακρωτηριάζοντας το αριστερό της πόδι ακριβώς κάτω από το γόνατο.

Παρά το γεγονός ότι έμεινε με μια φοβία για το νερό, η 24χρονη επανασυνδέθηκε με τον παλιό της προπονητή James Barone τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με τον Guardian. Τον επόμενο μήνα, λιγότερο από μισό χρόνο μετά την επίθεση, συμμετείχε στον πρώτο της αγώνα para.

Για την Truwit, το θέμα δεν είναι τόσο να νικήσει το φόβο της όσο να μάθει να ζει με αυτόν.

«Κάθε μέρα μαθαίνω κάτι καινούργιο που μου ξυπνάει μια νέα ανάμνηση από την επίθεση. Επειδή είχα τις αισθήσεις μου όλη την ώρα», δήλωσε.

«Ειλικρινά, στην αρχή πίστευα ότι θα ήταν κάτι όπου θα ξεπερνούσα τον φόβο και αυτό ήταν όλο. Έμαθα από αυτό το ταξίδι ότι αυτό το ταξίδι δεν είναι έτσι. Ότι θα υπάρχουν μέρες που θα είναι υπέροχα και θα υπάρχουν μέρες που θα πρέπει να παλέψω για να ξανακερδίσω αυτή την αγάπη», συνέχισε.

Η Άλι Τρούιτ με τον προπονητή της.

AP Photo

«Αλλά θα έλεγα ότι είμαι στο 90:10 αυτή τη στιγμή που αισθάνομαι πραγματικά άνετα και ευτυχισμένη μέσα στο νερό και είμαι ευγνώμων που βρίσκομαι εκεί».

Η κολυμβήτρια δεν θα μπορούσε να φτάσει σε αυτό το σημείο χωρίς τους ανθρώπους γύρω της και δύο από τους φίλους της που ήταν μαζί της εκείνη την ημέρα του Μαΐου του 2023 βρέθηκαν στο La Défense Arena στο Παρίσι το βράδυ της Πέμπτης.

«Η Sophie, η οποία ήταν στο νερό μαζί μου και έδεσε τον επίδεσμο στο πόδι μου και μου έσωσε τη ζωή, είναι στις κερκίδες, όπως και η Hannah, η οποία ήταν εκείνη που έκανε εναλλαγή στην ιατρική σχολή στο νοσοκομείο τραύματος στο οποίο μεταφέρθηκα με αεροδιακομιδή», δήλωσε η Truwit μετά τον αγώνα. «Είμαι τόσο τυχερός γι’ αυτούς και για όλους τους άλλους στις κερκίδες».

Ευχαρίστησε επίσης την οικογένειά της, λέγοντας: «Η Τρούιουι είναι η μόνη που μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο: «Νομίζω ότι οι γονείς μου έχουν κάνει απίστευτη δουλειά μεγαλώνοντας εμένα και τα τρία αδέρφια μου να είμαστε προσαρμοστικοί, να προσπαθούμε να αναζητούμε τα θετικά στη ζωή και να εκτιμούμε όλα όσα μας έχουν δοθεί.

«Έτσι, όταν ήρθα αντιμέτωπη με ένα τραύμα που άλλαξε τη ζωή μου, προσπάθησα να δω τα θετικά και να επικεντρωθώ στην ευγνωμοσύνη και να αφήσω αυτό να με παρασύρει».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης