ΚΟΣΜΟΣ

Οργή Ερντογάν για τον θάνατο της ακτιβίστριας Εζγκί Εϊγκί στη Δυτική Όχθη - Καταδίκη Μπλίνκεν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν

Ahmad Al-Rubaye /Pool Photo via AP

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά από το θάνατο της Αμερικανίδας ακτιβίστριας, με καταγωγή από την Τουρκία Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, από ισραηλινά πυρά στη Δυτική Όχθη. 

«Καταδικάζω τη βάρβαρη επέμβαση του Ισραήλ εναντίον μιας διαμαρτυρίας πολιτών κατά της κατοχής στη Δυτική Όχθη και ζητώ από τον Αλλάχ να λυπηθεί την πολίτη μας Αϊσενούρ Εζγκί Εϊγκί, η οποία έχασε τη ζωή της στην επίθεση», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

«Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες σε κάθε πλατφόρμα για να τερματίσουμε την πολιτική κατοχής και γενοκτονίας του Ισραήλ, η οποία συνεχίζεται εδώ και σχεδόν ένα χρόνο, κατά την οποία σφαγιάστηκαν 41.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, νέων και ηλικιωμένων, και να κάνουμε το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του κατά της ανθρωπότητας ενώπιον του νόμου», κατέληξε.

Η Εϊγκί πέθανε από τα τραύματά της την Παρασκευή (6/9) μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι από ισραηλινά στρατεύματα, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι εξετάζει τις αναφορές.

Ενοχλημένες και οι ΗΠΑ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εξέφρασε την Παρασκευή τη λύπη του για το θάνατο της Αμερικανίδας και υποσχέθηκε να αναλάβει δράση «όπως είναι απαραίτητο».

«Λυπούμαστε γι' αυτή την τραγική απώλεια», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στη Δομινικανή Δημοκρατία.

Ερωτηθείς εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναλάβουν δράση κατά του Ισραήλ, ο Μπλίνκεν δήλωσε: «Πρώτα απ' όλα - ας μάθουμε τι ακριβώς συνέβη και από αυτό θα βγάλουμε τα απαραίτητα συμπεράσματα και τις συνέπειες».

«Όταν θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες, θα τις μοιραστούμε, θα τις διαθέσουμε και, ανάλογα με τις ανάγκες, θα δράσουμε βάσει αυτών.Δεν έχω μεγαλύτερη προτεραιότητα από την ασφάλεια και την προστασία των Αμερικανών πολιτών, όπου κι αν βρίσκονται», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης