ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθεροι οι Τούρκοι που προπηλάκισαν Αμερικανικούς στρατιώτες στη Σμύρνη

Ελεύθεροι οι Τούρκοι που προπηλάκισαν Αμερικανικούς στρατιώτες στη Σμύρνη

Μέλη της Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας (TGB) (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Emrah Gurel

Ελεύθερα αφέρθηκαν τα μέλη της Τουρκικής Ένωσης Νεολαίας (TGB),οργάνωση νέων του Κόμματος Πατρίδα (Vatan) τα οποία συνελήφθησαν επειδή έβαλαν ένα σάκο στο κεφάλι ενός Αμερικανού στρατιώτη που υπηρετούσε στο USS Wasp που ήταν αγκυροβολημένο στη Σμύρνη.

Η σελίδα της TGB στο Twitter (Χ) μοιράστηκε την ακόλουθη δήλωση: «Εκδόθηκε απόφαση αποφυλάκισης για 10 φίλους μας που συνελήφθησαν επειδή έβαλαν ένα σάκο στο κεφάλι ενός Αμερικανού στρατιώτη».

Το περισταστικό έλαβε χώρα στην περιοχή της Πούντας στη Σμύρνη όταν Αμερικανοί στρατιώτες με πολιτική ενδυμασία, δέχθηκαν επίθεση.

Η TGB δημοσίευσε ένα βίντεο στην πλατφόρμα X που δείχνει μια ομάδα να κρατάει έναν άνδρα στον δρόμο και να του βάζει μια λευκή κουκούλα στο κεφάλι, ενώ φωνάζει συνθήματα, καθώς ένας άλλος άντρας κρατούσε ένα πανό που είχε επάνω του τα αρχικά TGB της οργάνωσης και το πορτραίτο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.

«Οι Αμερικανοί στρατιώτες που φέρουν στα χέρια τους το αίμα των στρατιωτών μας και χιλιάδων Παλαιστινίων δεν μπορούν να λερώνουν τη χώρα μας. Κάθε φορά που πατάτε το πόδι σας σε αυτά τα εδάφη, θα σας υποδεχόμαστε με τον τρόπο που σας αξίζει», ανέφερε η TGB σε ανάρτησή της στο Χ.

Η επίθεση με την κουκούλα παραπέμπει στο γνωστό στην Τουρκία επεισόδιο που είχε σημειωθεί στις 4 Ιουλίου του 2003 στην πόλη Σουλεϊμανίγια του βορείου Ιράκ, όταν Αμερικανοί στρατιώτες ακινητοποίησαν Τούρκους στρατιώτες, περνώντας στο κεφάλι τους τσουβάλια, τους οποίους κράτησαν επί 60 ώρες και τους ανέκριναν. «τσουβάλιασμα».