ΚΟΣΜΟΣ

Αντιμέτωπος με ισόβια ο 14χρονος για το μακελειό στη Τζόρτζια - Γιατί δεν ισχύει η θανατική ποινή

Αντιμέτωπος με ισόβια ο 14χρονος για το μακελειό στη Τζόρτζια - Γιατί δεν ισχύει η θανατική ποινή

O 14χρονος που αιματοκύλισε σχολείο στην Τζόρτζια ενώπιον του δικαστηρίου

AP Photo/Brynn Anderson, Pool

Ενώπιον του δικαστηρίου εμφανίστηκε την Παρασκευή (6/9) ο 14χρονος ο οποίος αιματοκύλησε σχολείο στη Τζόρτζια των ΗΠΑ, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους τέσσερις άνθρωποι και τραυματιστούν δεκάδες άλλοι.

Ο δικαστής Κάρι Μίνγκλντορφ ενημέρωσε τον Κολτ Γκρέι ότι θα αντιμετωπίσει τα ισόβια αν καταδικαστεί για κάθε μία από τις τέσσερις κατηγορίες για ανθρωποκτονία.

Ασαφές παραμένει αν θα έχει δικαίωμα να ζητήσει την αποφυλάκισή του. Σύμφωνα με απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ οι έφηβοι δεν μπορούν να καταδικαστούν σε θάνατο για εγκλήματα που διέπραξαν πριν από την ηλικία των 18 ετώ.

Ο Γκρέι θα δικαστεί σαν ενήλικας μετά τους πυροβολισμούς στο σχολείο Apalachee όπου έχασαν τη ζωή τους δύο μαθητές και δύο καθηγητές.

Κατά τη διάρκεια της σύντομης ακροαματικής διαδικασίας ο συνήγορος του 14χρονου δεν ζήτησε να οριστεί εγγύηση.

Στο εδώλιο κάθεται και ο πατέρας του 14χρονου, Κόλιν, ο οποίος φέρεται να έδωσε στον γιο του το όπλο γνωρίζοντας ότι ήταν απειλή για τον ίδιο και τους άλλους.

Ο πατέρας του 14χρονου έμαθε ότι μπορεί να περάσει το υπόλοιπο της ζωής του πίσω από τα κάγκελα, αν καταδικαστεί.

Ο 54χρονος Γκρέι κατηγορείται για δύο κατηγορίες φόνου δευτέρου βαθμού, τέσσερις κατηγορίες ανθρωποκτονίας εξ αμελείας και οκτώ κατηγορίες κακοποίησης παιδιών μετά τους μαζικούς πυροβολισμούς της Τετάρτης (4/9), από τους οποίους σκοτώθηκαν δύο μαθητές και δύο καθηγητές στο λύκειο Apalachee.

Το περιστατικό που έχει συγκλονίσει την Αμερική έχει γίνει θέμα και στην προεκλογική εκστρατεία με την υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία, Καμάλα Χάρις να επιπλήττει τον υποψήφιο αντιπρόεδρο του Ντόναλντ Τραμπ, Τζέι Ντι Βανς, για τον ισχυρισμό ότι οι πυροβολισμοί σε σχολεία είναι «γεγονός της ζωής»

Απαντώντας στη φρικτή επίθεση, ο υποψήφιος αντιπρόεδρος των Ρεπουμπλικανών Βανς, ο οποίος μιλούσε σε συγκέντρωση στο Φοίνιξ της Αριζόνα, δήλωσε: «Δεν μου αρέσει που αυτό είναι ένα γεγονός της ζωής, αλλά αν είσαι ψυχοπαθής και θέλεις να γίνεις πρωτοσέλιδο, αντιλαμβάνεσαι ότι τα σχολεία είναι εύκολος στόχος».