ΚΟΣΜΟΣ

Αμερικανικές εκλογές: Η Βόρεια Καρολίνα ξεκινά την διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Αμερικανικές εκλογές: Η Βόρεια Καρολίνα ξεκινά την διαδικασία της επιστολικής ψήφου

Η Βόρεια Καρολίνα ξεκίνησε την επιχείρηση της επιστολικής ψήφου

(AP Photo/Nell Redmond)

Έπειτα από μήνες προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μια από τις πιο αμφίρροπες πολιτείες της μονομαχίας για τον προεδρικό θώκο ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και την Κάμαλα Χάρις ετοιμάζεται να «μπει στο ζουμί», εκκινώντας σήμερα, Παρασκευή 06/09 την επιχείρηση της επιστολικής ψηφοφορίας.

Η Βόρεια Καρολίνα αναμένεται να αρχίσει το απόγευμα την αποστολή πάνω από 100.000 ψηφοδελτίων σε αυτούς που δεν επιθυμούν να μετακινηθούν για να ρίξουν δια ζώσης την ψήφο τους στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η εκκίνηση της διαδικασίας στην πολιτεία αυτή στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω του ότι είναι η μία από τις έξι ή επτά πολιτείες των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών.

Το 2020 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε κερδίσει στην πολιτεία αυτή απέναντι στον Τζο Μπάιντεν. Ωστόσο η Κάμαλα Χάρις υπολογίζει στους Αφροαμερικανούς και τους νέους, δύο μερίδες του εκλογικού σώματος στις οποίες έχει απήχηση η υποψηφιότητά της, για να κερδίσει εκεί τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο.

Μάχη στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις

Οι δύο υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο βρίσκονται τώρα στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις.

Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος, ο οποίος έχασε το προβάδισμα που είχε έναντι του Τζο Μπάιντεν, οργώνει τώρα τη χώρα πριν από την πολυαναμενόμενη τηλεμαχία του με την Δημοκρατική αντίπαλό του στις 10 Σεπτεμβρίου.

Ο 78χρονος θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12:00 (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδος) στη Νέα Υόρκη, μετά θα πάει στη Βόρεια Καρολίνα όπου προβλέπεται να μιλήσει το απόγευμα ενώπιον ισχυρού συνδικάτου αστυνομικών, ενώ αύριο, Σάββατο, θα έχει προεκλογική συγκέντρωση στο Ουισκόνσιν, άλλη πολύ αμφίρροπη πολιτεία αυτής της εκλογικής αναμέτρησης.

Η Χάρις από την πλευρά της μετέβη χθες, Πέμπτη, στην Πενσιλβάνια, την προεκλογική της βάση, για να προετοιμάσει την αντιπαράθεση με τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό της, που διοργανώνεται από το τηλεοπτικό δίκτυο ABC στην Φιλαδέλφεια.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, η οποία έχει δώσει μόνον μία συνέντευξη Τύπου από τότε που ξεκίνησε τον προεκλογικό αγώνα, θα παραχωρήσει και αυτή συνέντευξη σε ισπανόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό το μεσημέρι.

Στα 615 εκ δολάρια το ποσό της Χάρις για την προεκλογική εκστρατεία

Η 59χρονη, η οποία αντικατέστησε εσπευσμένα τον Τζο Μπάιντεν μετά την θεαματική απόσυρσή του από την προεκλογική κούρσα στα τέλη Ιουλίου, θα μπορεί να στηριχθεί σε σημαντικούς πόρους για να πείσει τους Αμερικανούς για την υποψηφιότητά της τις επόμενες 60 μέρες.

Το προεκλογικό της επιτελείο ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε 361 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο, δηλαδή «τα τριπλάσια» από αυτά που έλαβε το αντίπαλο στρατόπεδο, σύμφωνα με το ίδιο.

Με αυτά αυξάνεται το ποσό που συγκέντρωσε από τότε που εισήλθε στην προεκλογική εκστρατεία -μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας Μπάιντεν στις 21 Ιουλίου- σε 615 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση του επιτελείου της.

Η Δημοκρατική έχει απόθεμα 404 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, λιγότερο από δύο μήνες πριν από την εκλογική αναμέτρηση, η οποία προαναγγέλλεται εξαιρετικά αμφίρροπη και η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε τεράστιες δαπάνες και από τις δύο πλευρές.

Όχι λιγότερα από 370 εκατομμύρια δολάρια θα δαπανηθούν από το στρατόπεδο της Χάρις σε διαφημίσεις στην τηλεόραση και το ίντερνετ, από τις 2 Σεπτεμβρίου ως τις εκλογές την 5η Νοεμβρίου.

Το προεκλογικό επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε από την πλευρά του προχθές, Τετάρτη, ότι συγκέντρωσε 130 εκατομμύρια δολάρια τον Αύγουστο και ότι έχει άμεσα διαθέσιμα 295 εκατομμύρια δολάρια.